Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

«Ζω ένα όνειρο» λένε οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού με οπτική αναπηρία από όλο τον κόσμο!

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη και η μοναδική μέχρι τώρα στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει στα άτομα με οπτική αναπηρία την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής σε όλους τους αγώνες εντός έδρας στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σε κάθε εντός έδρας ματς της ομάδας στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Από τον Απρίλιο του 2023 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον αγώνα εντός έδρας με τον Άρη, υπάρχουν μόνιμα θέσεις για 5 τυφλούς συμπολίτες μας μαζί με τους συνοδούς τους στα δημοσιογραφικά θεωρεία, οι οποίοι με τη χρήση ακουστικών απολαμβάνουν την ακουστική περιγραφή των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, την οποία κάνουν φοιτητές του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πιστοποιημένη από Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στους αγώνες της ομάδας υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούμενο από καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου για τις ανάγκες της περιγραφής, παράλληλα με τους φοιτητές οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και συμμετέχουν ενεργά στην περιγραφή και την πλήρη, κατανοητή από τυφλά άτομα, προφορική αποτύπωση των αγώνων.

Ζουν ένα όνειρο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού με οπτική αναπηρία 

Όπως περιγράφει σε αναρτήσεις του ο Διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού με οπτική αναπηρία φεύγουν από το γήπεδο με ανάμεικτα συναισθήματα. Έχουν χαρά, συγκίνηση, αγωνία και ευτυχία, απολαμβάνοντας την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής.

“Θα μας μείνει αξέχαστη η στιγμή κατά την οποία ο κ. Γιώργος μας αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει μετά το ματς με τον Άρη. Ήταν το ευχαριστώ του για το γεγονός πως χρειάστηκε να κυλήσουν πολλές δεκαετίας για να καταφέρει να «δει» για πρώτη φορά στη ζωή του έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας.

Αλλά και το χαμόγελο του 13χρονου Νεκτάριου, του πρώτου τυφλού έφηβου, που απήλαυσε την πρωτοποριακή υπηρεσία, θα το έχουμε για πάντα συντροφιά μας” γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάς.

Ο Χρήστος Κορομηλάς, μέλος του Δ.Σ του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Γενικός Γραμματέας του κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών Ελλάδος» και Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανοικτής θάλασσας, ανέφερε: «Ένα πράγμα θέλω να σας πω, σήμερα ζω ένα όνειρο! Δεν βλέπω 15 χρόνια. Το μεγαλύτερο παράπονό μου είναι ότι δεν μπορούσα να έρθω στο Καραϊσκάκη να δω τον Ολυμπιακό. Πλέον μου λύθηκε το πρόβλημα αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος».

Ο τυφλός δικηγόρος, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς, επεσήμανε: «Έχω γεννηθεί τυφλός. Δεν έχω δει ποτέ τα χρώματα, τους δικούς μου ανθρώπους, ούτε καν τον εαυτό μου στον καθρέπτη. Κι όμως πλέον θα μπορώ να βλέπω τον Ολυμπιακό κυριολεκτικά, όποτε θέλω. … Ο Ολυμπιακός βάζει πλέον τον πήχη ψηλά πανευρωπαϊκά και αναγκάζει τη δημοσιογραφία και τον αθλητισμό να σταθούν μόνιμα στο ύψος των κοινωνικών περιστάσεων».

Ενδιαφέρον από φίλους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο

Πρόσφατα, στο ματς με τον Βόλο, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε έναν τυφλό φίλο της ομάδας από την Ελβετία, στον οποίο προσφέρθηκε η ακουστική περιγραφή στα γερμανικά(!), σε συνεργασία με το ιντερνετικό ραδιόφωνο της Ελβετίας, radio blind power, που απευθύνεται στην Κοινότητα των τυφλών της χώρας.

Μάλιστα, στο Καραϊσκάκη ήταν και συνεργείο της ελβετικής τηλεόρασης, προκειμένου να προβάλει σε ειδικό ντοκιμαντέρ την πρωτοβουλία του Ολυμπιακού.

Και το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN έχει βρεθεί στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» προκειμένου να καταγράψει την εμπειρία των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης.

Το link από το Ράδιο Πάντειον Sports όπου γίνεται η μετάδοση με την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής μοιράζεται στις κοινότητες των τυφλών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι αξιοσημείωτο πως με αυτή την παροχή έχουν συντροφιά άτομα με οπτικές βλάβες σε πολλές πόλεις της χώρας μας, αλλά και στις Η.Π.Α., τη Σουηδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία (είναι μόνο μερικές από τις χώρες που ήδη κάνουν χρήση της δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακά).

Ραδιοφωνική μετάδοση ακουστικής περιγραφής

Η μετάδοση των αγώνων από το «Γ. Καραϊσκάκης» ανεβαίνει live στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του Παντείου Πανεπιστημίου στο Ράδιο Πάντειον Sports, όπου από εκεί μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα όσοι τυφλοί δεν είναι στο γήπεδο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Και φυσικά είναι μία δωρεάν πρωτοποριακή υπηρεσία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο (σαν να το βλέπουν – είναι τόσο περιγραφική!) χωρίς απαραίτητα να είναι Ολυμπιακοί, φτάνει να επιθυμούν να “δουν” ποδόσφαιρο!


Εμείς ακούσαμε ιντερνετικά και η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιαστήκαμε!

Η ομάδα του BestNews.GR παρακολούθησε αγώνα του Ολυμπιακού μέσα από την online υπηρεσία ηχητικής περιγραφής στο Ράδιο Πάντειον Sports και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια και στην ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου και στην ίδια την ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε όλους τους ανθρώπους που έτρεξαν αυτό το τόσο μεγάλο, σπουδαίο, δύσκολο, πρωτοποριακό έργο.

Ειλικρινά, ακούγοντας τη μετάδοση, σου δίνει να καταλάβεις ακριβώς τι γίνεται, αποτυπώνει ολοκληρωμένα την κάθε φάση του αγώνα. Με τον τρόπο που κάνουν την περιγραφή είναι σαν να ζωγραφίζουν το ματς στο μυαλό μας, σαν να το βλέπεις πραγματικά μπροστά σου. Είναι τόσο περιγραφική η μετάδοση! Αναλύουν την κάθε φάση, πόσα βήματα έχουν κάνει οι παίχτες, σε ποιο σημείο ακριβώς του γηπέδου βρίσκεται η μπάλα κλπ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις εξής φράσεις που καταγράψαμε για να αποτυπώσουμε τον εντυπωσιασμό μας: “Ο προπονητής βγάζει το μπλε σκούρο σακάκι του”, “ο τάδε παίχτης σηκώνει τις κίτρινες κάλτσες του”, “οι ξανθιές ανταύγειες στο κεφάλι του τάδε παίχτη”, “η μπάλα χτύπησε μπροστά στον τερματοφύλακα και έκανε γκελ”, “σουτ… ενώ πέρασε ένα μέτρο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι”. Για να καταλάβετε τη διαφορά, στη συνηθισμένη μετάδοση θα άκουγες “σουτ… και πέρασε πάνω από το δοκάρι” και βέβαια δεν περιγράφει τι χρώματα ρούχα ή μαλλιά έχουν οι παίχτες, ούτε σε ποιο ακριβώς σημείο του γηπέδου βρίσκονται κάθε στιγμή.

Δηλαδή, και να μην έχεις δει ποτέ στη ζωή σου ποδόσφαιρο καταλαβαίνεις ακριβώς τι γίνεται!

Ανυπομονούμε να κάνουμε ρεπορτάζ και επιτόπου στο γήπεδο την ώρα του αγώνα για να καταγράψουμε τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων που επιτέλους μπορούν να “δουν ποδόσφαιρο” και να ζήσουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου με όλες τους τις αισθήσεις!
Οι ομάδες είναι οι άνθρωποι

Αυτά είναι τα καλά νέα και είναι χρέος μας να τα αναπαράγουμε! Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη που για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός είναι ένας Σύλλογος με πολλά περισσότερα από κατακτήσεις και νίκες μέσα στο γήπεδα, αλλά νίκες στη ζωή. Ενώνει, αποδέχεται, υπολογίζει κάθε φίλαθλο με ισότιμη συμμετοχή στα αθλητικά γεγονότα.

Για άλλη μια φορά, ο Ολυμπιακός και οι άνθρωποί του, πηγαίνουν μπροστά, οδηγούν τις εξελίξεις και ανοίγουν νέους δρόμους.

Το Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ανθρώπους με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας

Όπως γράφει σε ανάρτηση του ο Διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, ο οποίος έχει τρέξει από την πρώτη στιγμή αυτό το τεράστιο project, έχει συνεχή επικοινωνία με άτομα με αναπηρία και ευάλωτες ομάδες, όπου καθημερινά μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης και το αθλητικό ιδεώδες, το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε ανθρώπους με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Ο Διευθυντής ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς

“Όλοι όσοι ζούμε κάτω από τον ουρανό του Σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», έχουμε πολλούς και διαφορετικούς λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι τον τελευταίο καιρό. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας, αλλά σε εκείνες τις πρωτοβουλίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι οποίες αποδεικνύουν πως είμαστε κάτι παραπάνω από μία ομάδα.
Ένα σύνολο ανθρώπων εργάζεται καθημερινά και μεθοδικά στον Ολυμπιακό, προκειμένου όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Άλλωστε, η βελτίωση της προσβασιμότητας αποτελεί πάντοτε βασική προτεραιότητα του προέδρου μας, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.” σημειώνει ο κ. Γαβαλάς.

Να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός εξυπηρετεί εδώ και χρόνια Άτομα με Αναπηρία που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και χρησιμοποιούν για το λόγο αυτό ειδικά αμαξίδια, με θέσεις που βρίσκονται πλησίον συγκεκριμένων εισόδων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.

Επίσης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός φιλοξενεί κατά καιρούς δεκάδες παιδιά από Δομές Φιλοξενίας, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως ο αθλητισμός μπορεί να «σπάσει» στερεότυπα και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, όπως τονίζει στην ανάρτηση του στα social media και ο κ. Γαβαλάς.
Πως κλείνετε το εισιτήριο σας για τις θέσεις με ακουστική περιγραφή

Όπως και με τα ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, έτσι και με οπτική αναπηρία, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκδίδει ανακοίνωση λίγες ημέρες πριν από τα ματς για τη διάθεση των θέσεων και ακολούθως ανακοίνωση για την εξάντληση των θέσεων. ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΔΩ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της ΠΑΕ σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που θα γνωστοποιείται στην ανακοίνωση.

Η είσοδος των τυφλών και των συνοδών τους γίνεται από τη θύρα εισόδου των δημοσιογράφων. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιούν το ασανσέρ για ευκολότερη πρόσβαση στις θέσεις τους.

Υπάρχουν μόνιμα θέσεις για 5 τυφλούς συμπολίτες μας μαζί με τους συνοδούς τους στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η είσοδος είναι δωρεάν!

Να διευκρινίσουμε πως θα διατηρηθεί και στην επόμενη περίοδο η παροχή της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τους τυφλούς που επιλέγουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας, καθώς ο συνοδός τους θα αποκτά δωρεάν εισιτήριο διαρκείας.

Όπως έχει ενημερώσει ο τυφλός δικηγόρος, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς, η πρωτοβουλία αυτή με τα διαρκείας έχει ξεκινήσει από το 2019 όταν και συνάντησε τον κ. Μαρινάκη:

«…Το 2019 συνάντησα ο ίδιος στον Πειραιά τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Μεταξύ άλλων με ρώτησε πώς νιώθω τον Ολυμπιακό. Του απάντησα: “Πρόεδρε, θέλω να τον νιώθω ακόμα πιο κοντά”. Μου απάντησε ο κ. Μαρινάκης: “Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;”. Ξεκινήσαμε να συζητάμε και του είπα κάτι πολύ απλό. Ότι αν αποφασίσει να πάει στο γήπεδο ένας τυφλός φίλαθλος θα πληρώσει το εισιτήριο κι ενός συνοδού του για να έχει υποστήριξη και μια περιγραφή, όσο γίνεται, του αγώνα. Μπροστά μου ο κ. Μαρινάκης πήρε τηλέφωνο και έδωσε αμέσως εντολή και δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους τυφλούς φιλάθλους που αγοράζουν εισιτήριο διαρκείας, αυτομάτως να δίνεται άλλο ένα εισιτήριο δώρο…»

Πλέον, τα άτομα με οπτική αναπηρία (τυφλοί) έχουν δικαίωμα με την αγορά ενός εισιτηρίου διαρκείας σε οποιαδήποτε θύρα και θέση, ενός ακόμη δωρεάν εισιτηρίου διαρκείας για τον συνοδό τους.

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου
Πηγή: bestnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου