Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Χάρκοβο: Η ουκρανική πόλη που μεταφέρει τα σχολεία στους σταθμούς του μετρό εν μέσω του πολέμου

Η ζωή των παιδιών σε όλη την Ουκρανία έχει αλλάξει ραγδαία από τον Φεβρουάριο του 2022, την ημέρα της ρωσικής εισβολής. Για τα παιδιά που ζουν στην βόρεια πόλη Χάρκοβο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα, άλλαξε περισσότερο από όλους.

Παρά τους σχεδόν καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα, η πόλη έχει ανακτήσει μια αμήχανη κανονικότητα, με ορισμένους κατοίκους να επιστρέφουν, τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και η ζωή να συνεχίζεται.

Αλλά ο φόβος για φαινομενικά τυχαία ρωσικά πλήγματα καθιστά το σχολείο πολύ μεγάλο ρίσκο. Κανένα από τα σχολεία της πόλης δεν χρησιμοποιείται ακόμη για μαθήματα, καθώς είναι πολύ επικίνδυνα. Η πόλη έχει ψάξει στο υπέδαφος, στο μετρό και στα νεόκτιστα απομονωμένα σχολεία για να προστατεύσει τα παιδιά καθώς μαθαίνουν.

“Εδώ δεν θα ακούσουμε τίποτα. Δεν θα ακούμε τους κρότους”, δήλωσε η Elmira στο CNN από την τάξη της, που είναι καλυμμένη με διπλά τζάμια που βοηθούν να μειώνεται ο θόρυβος του εξωτερικού κόσμου.
«Το συνηθίζουν με κάποιο τρόπο»

Τοποθετημένες σε μια παλιά σήραγγα για πεζούς, λίγα μέτρα κάτω από την άσφαλτο του δρόμου από πάνω, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι άνετες και πολύχρωμες.

Φανταχτερά καρτούν και πίνακες πολλαπλασιασμού βρίσκονται στους τοίχους, ενώ ένα πανό γράφει “Άφθαρτο Χάρκοβο”.

Σε μια γωνιά Lego και παιχνίδια – η υπόγεια παιδική χαρά τους – κάθονται έτοιμα για διάλειμμα.

Στο Χάρκοβο, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν μερικές φορές περισσότερες από δώδεκα φορές την ημέρα, δήλωσε στο CNN η μητέρα της Ελμίρα, Olena Dergousova. Σχεδόν κάθε σπίτι χτυπήθηκε στη γειτονιά της κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής του 2022, είπε.

Δεδομένου του περιορισμένου χώρου στο σχολείο του μετρό, η Ελμίρα αναγκάζεται να μελετά από το σπίτι κάθε δεύτερη μέρα.

Χρησιμοποιεί λογισμικό και tablet που πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Σχεδόν 2.200 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στις πέντε τοποθεσίες του σχολείου του μετρό σε σταθμούς σε όλο το Χάρκοβο, από 1.000 τον Σεπτέμβριο, όταν άνοιξαν, σύμφωνα με το δημαρχείο του Χάρκοβο, αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος των γονέων τους.

Συνολικά, 106 τάξεις παιδιών από τις τάξεις 1-11 εναλλάσσονται στις 19 αίθουσες του μετρό. Αυτό είναι ένα κλάσμα των δεκάδων χιλιάδων παιδιών σχολικής ηλικίας στην πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Αλλά το να μελετούν υπόγεια σημαίνει μια σχολική ημέρα χωρίς διακοπές, ασφαλείς από τις βόμβες και τον φόβο των σειρήνων.

“Τα παιδιά μάλλον το έχουν συνηθίσει πια”, δήλωσε η καθηγήτρια της Elmira, Olena Rudakova. “Το συνηθίζουν με κάποιο τρόπο”.

Θάνατος από πάνω

Ένας πύραυλος S-300 – που προτιμάται από τη Μόσχα για επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών – χρειάζεται λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα από την εκτόξευση μέχρι να πλήξει το Χάρκοβο, δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος της πόλης Ihor Terekhov.

“Κανένας συναγερμός αεροπορικής επιδρομής δεν μπορεί να λειτουργήσει”, είπε.

Παρά τον πολλαπλασιασμό των καταφυγίων έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ουκρανία, τσιμεντένια δωμάτια ορατά στους δρόμους σε όλες τις πόλεις, οι πολίτες απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλείς από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 10.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 560 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε τον Νοέμβριο η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 18.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα σημαντικά υψηλότεροι, λόγω των προκλήσεων και των καθυστερήσεων που συνεπάγεται η επαλήθευση των θανάτων σε περιοχές με συνεχιζόμενες εχθροπραξίες.

Με πληροφορίες από CNΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου