Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

“Ψηλάφισε την τέχνη, άκου τη θάλασσα”: Συμπεριληπτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ

Τι είναι η τέχνη; Σε ποιους απευθύνεται; Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όλους; Ποια η σχέση της με την ελληνική θάλασσα και τα ταξίδια;

Με διαδραστικό τρόπο κι αξιοποιώντας όλες τις αισθήσεις το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ψηλάφισε την τέχνη, άκου τη θάλασσα”: Το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη για άτομα με προβλήματα όρασης και λοιπές αναπηρίες, προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και γίνεται το κλειδί για την κατανόηση και αποκωδικοποίηση της ζωγραφικής τέχνης, ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα πλήρως προσβάσιμα προγράμματα για την Νεοελληνική Τέχνη το οποίο απευθύνεται και σε ΑμεΑ.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με την Αμυμώνη.

Η παραστατική αφήγηση ενός παραμυθιού βασισμένο στη ζωή του Κωνσταντίνου Βολανάκη, γίνεται το βασικό εργαλείο για την αποκωδικοποίηση της κλασικής ζωγραφικής με απλό τρόπο.

Παράλληλα, τους δύο πίνακες του καλλιτέχνη, οι οποίοι αποτυπώνονται και τρισδιάστατα σε μορφή ειδικής πινακίδας, βοηθώντας με τον πιο απτό τρόπο τις ομάδες ΑμεΑ να τους ανακαλύψουν, πλαισιώνουν:
πραγματικά αντικείμενα από το ατελιέ του ζωγράφου, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση της ζωγραφικής (πινέλα, καμβάδες), αλλά κι αντικείμενα θαλασσινά (πλοιάρια, καράβια)
πολυαισθητηριακές δραστηριότητες με θαλασσινούς ήχους και φυσικά υλικά (άμμος, βότσαλα, κοχύλια, κ.α)
διαδραστικές δραστηριότητες (καρτ ποστάλ με παιχνίδια λέξεων, παζλ, με πίνακες του καλλιτέχνη)

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά γίνονται τα ίδια καλλιτέχνες και αποτυπώνουν εικαστικά τη δική τους θαλασσογραφία ρεαλιστική ή ποιητική, όπως κι ο ίδιος ο Βολανάκης, με σύμμαχο διαφορετικά υλικά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες ΑμεΑ από 12 ετών και τον εκπαιδευτικό τους, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει 10 έως 15 άτομα ανάλογα με την περίπτωση.

Η διάρκειά του είναι 60’ έως 75’ ανάλογα με την δυναμική της ομάδας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Αμυμώνης, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για τους ωφελούμενούς τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Χριστιάνα Ζώτου, στο τηλ. 2168080073.

Πηγή: Αμυμώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου