Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Πιο εύκολα αναπηρική σύνταξη με διευκόλυνση… εργασίας: Οι προϋποθέσεις και πότε περικόπτεται η εθνική σύνταξη

Σύνταξη αναπηρίας ακόμη και με ποσοστό 50% μπορούν πλέον να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Και, ταυτόχρονα, να απασχολούνται χωρίς μάλιστα το νέο πέναλτι του -10% επί των αμοιβών.

Με το νόμο 4997/2022 (άρθρο 26) προβλέπεται συνταξιοδότηση ακόμη και με μερική αναπηρία (50%-66,9%), με εξαίρεση του αγρότες (ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ) οι οποίοι θέλουν ποσοστό «Μερικής Αναπηρίας» 59%. (Από 1/1/2025 και οι αγρότες θα λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό 50%).

Ταυτόχρονα, με τον πρόσφατο νόμο 5078/23 καταργήθηκε για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος το πέναλτι -30% επί των συντάξεων σε περίπτωση ανάληψης εργασίας και αντικαταστήθηκε από παρακράτηση 10% επί των αμοιβών της εργασίας (μη ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΦΚΑ). Ειδικά για τους συνταξιούχους-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέφθηκε προσαύξηση της εισφοράς για κύρια σύνταξη κατά 50%.

Πρόσθετα, για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας όχι μόνο επιτράπηκε η εργασία, αλλά δεν προβλέπεται κανένα πέναλτι επί των αμοιβών από αυτή (ή προσαύξηση στις εισφορές κυρίας σύνταξης του αυτοαπασχολούμενου συνταξιούχου).

Κατ’ αυτόν τον τροπή αφενός διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων από κοινή νόσο με ενιαία κριτήρια (σ.σ. υπάρχουν άλλες προβλέψεις γα το εργατικό ατύχημα ή την επαγγελματική ασθένεια) και αφετέρου παρέχεται η ευχέρεια απασχόλησης του συνταξιούχου χωρίς καμία επιβάρυνση.

Παραίτηση

Υπό την προϋπόθεση όμως ότι για την συνταξιοδότηση απαιτείται παραίτηση από την εργασία και η ανάληψη της απασχόλησης μετά την απόδοση ποσοστού αναπηρίας από το ΚΕΠΑ. Για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η χορήγηση αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών κρίνεται ότι αποτελεί κατ’ ουσία διακοπή της εργασίας.

Σε αυτή την τελευταία περίπτωση (συμβασιούχος αορίστου χρόνου στο δημόσιο), είναι δύσκολη η επανάκαμψη του συνταξιούχου αναπηρίας στην ίδια θέση εργασίας...

Να σημειωθεί ότι στη «Μερική Αναπηρία» ο συνταξιούχος λαμβάνει το 50% της εθνικής σύνταξης, συν την ανταποδοτική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης που έχει εκείνη την στιγμή, έπεται η «Συνήθης Αναπηρία» για ποσοστά από 67% έως και 79,9%, όπου αποδίδεται το 75% της εθνικής σύνταξης συν την ανταποδοτική και η «Βαριά Αναπηρία» με ποσοστό άνω του 80% και για την οποία δεν γίνεται καμία περικοπή στην εθνική σύνταξη.

Για την απόδοση του ποσοστού οι εργαζόμενοι και απασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.) του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται πιστοποίηση του ΚΕΠΑ.

Προϋποθέσεις

Για την καταβολής σύνταξης αναπηρίας για κοινή νόσο απαιτούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις (χρόνοι ασφάλισης πριν την αίτηση):

α) τουλάχιστον για 15 έτη (ή 4.5 ημέρες) ασφάλισης, ή

β) τουλάχιστον για 5 έτη (ή 1.5 ημέρες) ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη (ή 600 ημέρες ασφάλισης) εντός της 5ετίας πριν την ημερομηνία ή το έτος έναρξης της αναπηρίας. Ωστόσο, αν κατά τη διάρκεια της 5ετίας ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος αυτή επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης, ή

γ) τουλάχιστον για 1 έτος (ή 300 ημέρες) ασφάλισης, χωρίς να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας. Οι ανωτέρω 300 ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε 1.500, με την προσθήκη 120 ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου μέχρι τη συμπλήρωση του 31ου.

δ) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καταβάλλουν εισφορές για κάθε μήνα ασφάλισης, κάθε μήνας ισοδυναμεί με 25 ημέρες ασφάλισης.

Πηγή: ieidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου