Τα άτομα με νοητική αναπηρία εμποδίζονται νομικά όσον αφορά την ψήφο σε επτά χώρες της ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί de facto έλλειψη πρόσβασης στην ψηφοφορία για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας εκστρατείας Inclusion Europe σε συνέντευξή του στο Euractiv.
Η οργάνωση Inclusion Europe διεξάγει εκστρατεία για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 20 εκατομμύρια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης.
Ένα άτομο με διανοητική αναπηρία χρειάζεται έναν κηδεμόνα για να το βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι στη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία μόνο ένα άτομο μπορεί να εισέλθει στο εκλογικό τμήμα, τα άτομα με νοητική αναπηρία συνεπώς στερούνται του δικαιώματος να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουνίου.
«Ορισμένα άτομα δεν είναι σε θέση να λάβουν μόνοι τους αποφάσεις και γι’ αυτό τους έχει οριστεί κηδεμόνας», εξήγησε ο Milan Šveřepa, διευθυντής της Inclusion Europe, επισημαίνοντας ότι οι χώρες αυτές παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία υιοθέτησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
«Σε αυτές τις επτά χώρες, η υπόθεση μπορεί να πάει στο δικαστήριο και ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει αν το άτομο μπορεί να ψηφίσει ή όχι», διευκρίνισε ο Šveřepa.
«Σε άλλες 15 χώρες τα άτομα με νοητική αναπηρία δεν μπορούν να θέσουν καν υποψηφιότητα», εξήγησε ο διευθυντής της Inclusion Europe. Πιο συγκεκριμένα, τέτοιοι περιορισμοί ισχύουν στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ελβετία.
Το 2022 υπήρχαν περίπου 101 εκατομμύρια άτομα με κάθε είδους αναπηρία στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat, και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ευρωεκλογών, περίπου 800.000 στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
«Η διανοητική αναπηρία είναι μια κατηγορία μέσα στα διάφορα είδη αναπηρίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, οι αισθητήρες, η σωματική και η ψυχική υγεία», εξήγησε ο Šveřepa και διευκρίνισε ότι ορισμένες αναπηρίες μπορούν να συνδυαστούν, καθιστώντας τη βοήθεια, που συνήθως διεξάγεται από τα μέλη της οικογένειας, πιο περίπλοκη.
Η νοητική αναπηρία επηρεάζει την ικανότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Επηρεάζει τις διανοητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες και επιφέρει προκλήσεις σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο.
Η έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία προκαλεί σημαντική έλλειψη πρόσβασης, για παράδειγμα, στην απασχόληση, στη στέγαση, στην υγειονομική περίθαλψη και σε πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ψηφοφορία.
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν όχι μόνο νομικά, αλλά και «φυσικά εμπόδια στην πρόσβαση στο εκλογικό τμήμα» για τα άτομα με σωματικές αναπηρίες και «πρόσβαση στην πληροφόρηση» για τα άτομα με νοητική αναπηρία.
Όσον αφορά το τελευταίο θέμα, τα θεσμικά όργανα «θα πρέπει να παράγουν ευανάγνωστες πληροφορίες, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούνται από απλοποιημένες εκδόσεις οδηγιών, όπως, πώς να ψηφίσουν, τις διακηρύξεις των κομμάτων και τις σελίδες των υποψηφίων» εξηγεί ο διευθυντής της Inclusion Europe.
«Για τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε ήδη μια νέα σελίδα με εύχρηστες πληροφορίες», πρόσθεσε.
Μόνο σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, τα μέλη της ΕΕ Φινλανδία, Γαλλία, Ισπανία και Σουηδία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, τα άτομα με νοητική αναπηρία έχουν πλήρη πρόσβαση στο δικαίωμα ψήφου. «Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να καταστήσουν τις εκλογές πιο προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία», κατέληξε ο διευθυντής της Inclusion Europe.
Από Eleonora Vasques | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Πηγή: euractiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου