Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Κύπρο


Ένα ντοκιμαντέρ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου και τις εγκληματικές δραστηριότητες που ανθίζουν γύρω από αυτή.

Ο Hubert είναι από το Καμερούν και ονειρεύεται να σπουδάσει στην Ευρώπη. Η σχετικά εύκολη διαδικασία έκδοσης βίζας και τα χαμηλά πανεπιστημιακά δίδακτρα στο ψευδοκράτος αποτελούν μεγάλο δέλεαρ για τον ίδιο και άλλους ξένους φοιτητές. Τηρεί όμως ο πανεπιστημιακός τομέας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» τις υποσχέσεις του;

Ο Hubert είχε μάθει από έναν οικογενειακό φίλο για προσιτές ευκαιρίες κατάρτισης και πείστηκε να μεταφέρει όλες τις οικονομίες του σε έναν πανεπιστημιακό πράκτορα, ο οποίος του πούλησε, όπως και σε πολλούς άλλους υποψήφιους φοιτητές, την τέλεια προσφορά.

Το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου έχει γίνει μια εναλλακτική λύση για την Ευρώπη στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεκατρία ιδιωτικά πανεπιστήμια εμφανίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας είναι φοιτητές. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι, μαζί με τον τουρισμό, ο κύριος οικονομικός τομέας του νησιού.

Όμως η ευκολία χορήγησης φοιτητικών θεωρήσεων έχει επίσης ενθαρρύνει τις εγκληματικές δραστηριότητες. Η αδήλωτη εργασία, η σεξεργασία και η εμπορία ανθρώπων γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Ο Yağmur, δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποιεί για αυτή την τάση. Από το 2021 υπερασπίζεται θύματα εκμετάλλευσης που ήθελαν να σπουδάσουν στη Βόρεια Κύπρο.

Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου