Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Aγγλική παμπ διοργανώνει μηνιαίες «Ήσυχες Νύχτες» για αυτιστικούς θαμώνες

Η έξοδος με μερικούς φίλους για ένα ποτό είναι ένας καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και να χαλαρώσετε. Για τα αυτιστικά άτομα, ωστόσο, η αισθητηριακή εμπειρία σε μια παμπ μπορεί συχνά να είναι λίγο υπερβολική. Γι' αυτό μια παμπ στην Αγγλία αποφάσισε να έχει ξεχωριστές “ήσυχες βραδιές” και να είναι ένας πιο φιλόξενος χώρος για νευροδιαφορετικούς θαμώνες.

Το Little Hop στο Swindon άρχισε να διοργανώνει το «Quiet Nights Out» τον Φεβρουάριο του 2022. Η διευθύντρια Mel Hughes εμπνεύστηκε τη δημιουργία αυτών των εκδηλώσεων μετά από συνεργασία με αυτιστικά άτομα σε σχολεία και κατ’οίκον.

Όπως δηλώνει, «Εργάστηκα στην εναλλακτική εκπαίδευση και στη φροντίδα ατόμων με Σύνδρομο Άσπεργκερ και σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε πού να πάει ο κόσμος. Φτιάχτηκε ειδικά ως ασφαλής χώρος. Στις πρώτες “Ήσυχες βραδιές”, είχαμε μόνο λίγα άτομα που ήρθαν και είχαμε πολλούς ανθρώπους που ήρθαν με τους φροντιστές τους. Τώρα αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάτι που είναι ωραίο».

Οι βραδιές αυτές προσφέρουν ένα περιβάλλον χωρίς μουσική ή δυνατούς θορύβους, χαμηλό φωτισμό και χωρίς μικροσκοπικά φωτάκια. Ο στόχος είναι να σταματήσει ο χώρος να προκαλεί αισθητηριακή υπερφόρτωση, παρέχοντας παράλληλα ένα άνετο μέρος κοινωνικοποίησης, ενώ έχει αλλάξει περισσότερο για κάποια άτομα.

Η Hughes λέει, «Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται, αποφάσισαν να έχουν μουσική. Είναι ένας ασφαλής χώρος – μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Αν θέλετε να φοράτε τα ακουστικά σας, δεν πειράζει, αν θέλετε να χορέψετε, δεν πειράζει. Απλώς έλα και γίνε ο εαυτός σου και διασκέδασε».

Όπως έχει μοιραστεί η παμπ στο Instagram της, πολλοί θαμώνες έχουν εκτιμήσει τη μηνιαία παράδοση. Η επιχείρηση φροντίζει να στέλνει τακτικές υπενθυμίσεις σε κάθε εκδήλωση καθώς πλησιάζει η ημέρα, επισημαίνοντας ότι όποιος του αρέσει να είναι λίγο πιο ήσυχος είναι ευπρόσδεκτος. Έφτιαξαν ακόμη και ένα θέμα από μια πρόσφατη ήσυχη βραδιά, φιλοξενώντας ένα χαβανέζικο luau με μια σιωπηλή ντίσκο. Αυτό ενθάρρυνε τους θαμώνες να φέρουν ακουστικά για να χορέψουν μουσική, αν το ήθελαν.



Μεταξύ εκείνων που περνούν τακτικά αυτές τις ιδιαίτερες βραδιές είναι η Puk Blundell.

«Είναι πολύ ωραίο γιατί σε πολλές παμπ το βράδυ ακούγεται πολύ δυνατά η μουσική κάτι που συνεχίζεται. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για τον αυτισμό είναι ότι οι δυνατοί θόρυβοι πράγματι βλάπτουν, μας προκαλούν πολύ πόνο. Το να μπορείς λοιπόν να πας σε δημόσιο χώρο και να μην νιώθεις αυτόν τον πόνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό», λέει.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το The Little Hop ή αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε μια από αυτές τις ήσυχες βραδιές, ρίξτε μια ματιά στο Instagram.


Ευλαμπία Αγγέλου

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Ανεξάρτητη Ερευνήτρια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου