Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Στα κάγκελα γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις σχολείων - Θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την συγχώνευση σχολείων της δευτεροβάθμιας στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά. 

Η πρόταση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει να συγχωνευθούν το 13ο Γυμνάσιο με το 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στο κτήριο του 13ου Γυμνασίου στην οδό Χριστοπούλου, το 17ο Λύκειο με το 4ο Λύκειο στο κτήριο του 4ου στην οδό Συγγρού, το 30ο με 12ο Γυμνάσιο στο 12ο γυμνάσιο στην οδό Κολωνιάρη και το 4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς. 

Αν τελικά η πρόταση ισχύσει αναμένεται ότι θα επηρεαστεί η σχολική καθημερινότητα περίπου 1500 μαθητών και θα ανατραπεί ο προγραμματισμός δεκάδων οικογενειών. 

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρισαν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, τόνισε ότι πρόκειται για αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής κόστους - ωφέλους που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Όπως επισήμανε η εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους «βιωσιμότητας» και «χορηγών». 

Ο κ. Κοκονάς χαρακτήρισε απαράδεκτη την δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι είναι ευκαιρία για τους μαθητές να περπατάνε 4-5 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο τους, χωρίς όπως είπε να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες με τις οποίες μεταβαίνουν τα παιδιά στα σχολεία. «Δεν μας εκπλήσσει τίποτα, έχουμε ακούσει διάφορα ευφυολογήματα κατά καιρούς», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση είναι προπομπός για άλλες που θα ακολουθήσουν. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 17ου Λυκείου, Αλεξάνδρα Μπουλιοπούλου, έκανε λόγο για απόφαση που πάρθηκε εν κτυπώ και στάλθηκε στον δήμο όχι όμως στους αρμόδιους φορείς. «Θέλουν να περάσουν στα κρυφά την συγχώνευση. Θα το φτάσουμε μέχρι τέλους. Να γνωρίζουν στο Υπουργείο ότι τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί». 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Γυμνασίου, Μαρία Τιμημή, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με πρώτη διαμαρτυρία την επόμενη Τετάρτη έξω απο το ΥΜΑΘ και ότι μέσω άλλων δράσεων να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις. 

Ο Νίκος Χρυστάνης, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς επισήμανε ότι η πρόταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά κάτι που φημολογούνταν για χρόνια. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι αριθμητικοί οι λόγοι αλλά θέλουν λύκεια "σούπερ μάρκετ" γιγαντιαία σχολεία με εκατοντάδες μαθητές όπου ο εκπαιδευτικός δεν θα μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα των παιδιών».

Οι γονείς και οι μαθητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω την απόφαση και καλούν την νέα δημοτική αρχή να σταθεί στο πλευρό τους και να μην την υλοποιήσει.


Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου