Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

«Γροθιά στο στομάχι» από ταινία μικρού μήκους για το bullying

Σε μία αίθουσα γεμάτη από παιδιά και ενήλικες παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» η οποία εξιστορεί την ιστορία μιας έφηβης, που βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό.

Στην ταινία μικρού μήκους η Νεφέλη παρουσιάζεται ως μια 16χρονη η οποία μένει στην Αθήνα και είναι μαθήτρια Λυκείου. Στην αρχή η ιδία φαίνεται πως είναι καλά, ωστόσο μέρα με την μέρα η Νεφέλη ξεκινάει να παρουσιάζει ξαφνικούς πόνους, με την καθημερινότητα της να γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς οι συμμαθητές της αρχίζουν να την προπηλακίζουν.


Συναισθήματα όπως ο φόβος, ο πόνος και το άγχος αρχίζουν να κατακλύζουν την Νεφέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα όμως όλα αλλάζουν όταν η ίδια η 16χρονη αποφασίζει να μιλήσει.

Έτσι με το διαχρονικό μήνυμα «Μίλα τώρα» αλλά και την προβολή της ταινίας μικρούς μήκους το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει σκοπό να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα άσχημα συναισθήματα, αλλά και να αυξήσουμε την εν συναίσθηση μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε στα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος τόνισε ότι «Υπάρχουν δύο παιδιά και παίζουν ένα παιχνίδι άσχημο και υπάρχει και ένα τρίτο το οποίο παρατηρεί. Σήμερα αυτή η σπουδαία ταινία βγήκε από ερασιτέχνες και από ανθρώπους που καταλαβαίνουν και το νιώθουν, το επιστημονικό προσωπικό. Πραγματικά συγκλονίζουν τα παιδία και το βλέπουμε αυτό όταν τελειώνει πως θα αισθανθεί όλη αυτήν την διαδικασία, γιατί βλέπουν ένα παιδί πώς υποφέρει και τί τραβάει από αυτό το φρικτό φαινόμενο του bullying και της βίας».


Στην συνέχεια o ψυχολόγος του Οργανισμού, Χρήστος Σωζόπουλος τόνισε πως «Πρόκειται για μια ταινία πολύ προσανατολισμένη στο σήμερα και κυρίως εστιάζει στην αθέατη πλευρά του φαινομένου του εκφοβισμού, καθώς πολλές φορές βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ένα παιδί μπορεί να βιώνει καθημερινά μια επίπονη εμπειρία η οποία συχνά έχει επίπτωση στα συναισθήματά του στη συμπεριφορά του ακόμα και σωματικά και μπορεί να το ωθήσει το παιδί σε πράξεις απελπισίας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε προσεκτικά όσα τα παιδιά έχουν να μας πουν».


Επιπρόσθετα, μετά το τέλος της προβολής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα αλλά και να συνομιλήσουν στους ψυχολόγους του οργανισμού σχετικά με την ταινία, το bullying και την παροχή βοήθειας.

Το παρόν έδωσε, μεταξύ άλλων, στην προβολή της ταινίας μικρού μήκους η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία από την πλευρά της είπε ότι «Δεν διδάσκονται τα συναισθήματα. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, σαν τη σημερινή, να παίρνετε δύναμη για να μπορείτε να διαλέγετε με ποιους και με ποιον τρόπο να πετυχαίνετε τη ζωή σας».

Ρεπορτάζ: Έλενα Μητσάλη
Πηγή: GR-Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου