Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Η σημασία της ποίησης στην παιδική ηλικία

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη που ακολουθεί με τη βραβευμένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή μας μιλάνε για τη σημασία της ποίησης στην παιδική ηλικία με αφορμή τη νέα της ποιητική συλλογή «Ποιήματα για Παιδιά».

Κυρία Καδή, με τη νέα σας ποιητική συλλογή με τίτλο “Ποιήματα για Παιδιά” απευθύνεστε στους μικρούς μας αναγνώστες “με την ευαισθησία της ποίησης και με λέξεις που κλείνουν μέσα τους την αλήθεια”, όπως αναφέρεται. Πείτε μας περισσότερα για τη νέα σας ποιητική συλλογή.

To βιβλίο «Ποιήματα για Παιδιά» από τις εκδόσεις Καλέντη, σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, είναι μια μικρή ποιητική συλλογή, αποτελούμενη από 10 ποιήματα, που αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εμπνευσμένα από τη ζωή. Κάποια μιλούν για τις δυσκολίες και τις χαρές που συναντούμε στον δρόμο μας, άλλα αγγίζουν δυνατά συναισθήματα, όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η μοναξιά και η λύπη, και άλλα αναφέρονται στη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον και τη φύση γύρω μας.

Ποια ήταν η βαθύτερη ανάγκη που σας οδήγησε να γράψετε ποίηση για τα παιδιά;

Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και εκφράζουν τον συναισθηματικό μου κόσμο σε διάφορες στιγμές στη ζωή μου. Μέχρι τώρα, η επαφή μου με τη λογοτεχνία επικεντρωνόταν σε μικρές ιστορίες για παιδιά. Η ποίηση είναι κάτι καινούριο για μένα, αλλά όχι κάτι ξένο, καθώς η απλή και ρυθμική γραφή των ποιημάτων θεωρώ ότι έχει πολλά κοινά σημεία με τις μικρές ιστορίες των εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

Γιατί πιστεύετε ότι είναι σημαντική η ποίηση για τα παιδιά;

Μέσα από απλό και καθαρό λόγο, η ποίηση βοηθά τα παιδιά να αναλύσουν βαθύτερες έννοιες για την κοινωνία, τον κόσμο και το περιβάλλον. Η δομή των ποιημάτων, οι σύντομες προτάσεις και οι παύσεις ανάμεσα στους στίχους, παρέχουν στα παιδιά τη δυνατότητα να προβληματιστούν και να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη. Παράλληλα, μέσα από την ποίηση τα παιδιά διεισδύουν στον συναισθηματικό κόσμο κάποιου άλλου, κάτι που τα βοηθά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση.

Όπως αναφέρεται “Αυτή η έκδοση φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά τα παιδιά στην ποιητική έκφραση του λόγου και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς εντός της σχολικής τάξης”. Έχει παιδαγωγική αξία η ποίηση;

Η ομοιοκαταληξία των λέξεων και τα μοτίβα των στίχων σε ένα ποίημα, ενθαρρύνουν τα παιδιά να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις λέξεις και βοηθούν στη βελτίωση της ανάγνωσης και της ορθογραφίας. Πέραν όμως από αυτό, η ποίηση μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ως έναυσμα για να συζητήσουν με τα παιδιά θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Αν σας έλεγα να επιλέξετε ένα ποίημα για να παρουσιάσουμε εδώ ποιο θα επιλέγατε και γιατί;

Χμμ… Θα επέλεγα το ποίημα «Δεν μας ανήκουν», γιατί είναι το πρώτο που έγραψα και το έναυσμα για τη μικρή αυτή ποιητική συλλογή!
Ακολουθεί το ποίημα:

Δεν μας ανήκουν


Αυτό το δάσος, αυτή η πηγή,

ήταν εδώ πριν γεννηθείς

εσύ και όλες οι γενιές των ανθρώπων,

που περπάτησαν πάνω σ’ αυτή τη γη.

Δεν μας ανήκουν τα δέντρα και τα λουλούδια.

Δεν μας ανήκουν τα ζώα και τα πουλιά.

Αυτό το δάσος και τα ψηλά βουνά

δεν έχουν φτιαχτεί για μας.

Αυτό το δάσος κι οι ποταμοί

ανήκουν μόνο στη γη.

Πηγή: infokids.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου