Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

«Λαμπρό φως σε σκοτεινούς καιρούς» – Ενα νέο σχολείο για το Ουβάλντε

Δέκα επτά μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που ένας ένοπλος έφηβος εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε του Νότιου Τέξας, σκοτώνοντας 19 μαθητές της τετάρτης δημοτικού και δύο δασκάλους· το κτίριο στο μεταξύ έχει μείνει άδειο, στα παράθυρά του έχουν τοποθετηθεί σανίδες, οι μαθητές διασκορπίστηκαν σε άλλα σχολεία, με λίγες πλέον πιθανότητες να διατηρήσουν τους πάλαι ποτέ κοινούς τους δεσμούς.

Αυτό, όμως, έμελλε να αλλάξει το περασμένο Σάββατο, καθώς οι κάτοικοι της μικρής πόλης στο Νότιο Τέξας ετοιμάζονταν να θέσουν τα θεμέλια για ένα νέο δημοτικό σχολείο στη θέση εκείνου που έγινε το σκηνικό ενός από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολείο στην αμερικανική ιστορία.

«Εδώ συνέβη κάτι φρικτό», είπε ο Εουλάλιο Ντίαζ τζούνιορ, συμπρόεδρος ιδρύματος αφιερωμένου στην κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος, του πρώτου που χτίζεται στην πόλη από το 1985 κι εντεύθεν. «Το νέο σχολείο είναι ένα σύμβολο για να προχωρήσουμε μπροστά. Θα θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει το νέο σχολείο. Θα είναι λαμπρό φως σε σκοτεινούς καιρούς».

Ανοικτές πληγές

Οι πληγές παραμένουν ανοικτές 17 μήνες μετά την τραγωδία, και πολλοί στην κοινότητα –που αποτελείται κατά πλειονότητα από Λατίνους– εξακολουθούν να αναζητούν εξηγήσεις για τον λόγο που οι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες χρειάστηκαν περισσότερο από μία ώρα για να αντιμετωπίσουν τον ένοπλο που ήταν κρυμμένος σε αίθουσες με μαθητές, πολλοί από τους οποίους ήταν ήδη νεκροί ή έχαναν τότε τη ζωή τους.

Το σχολείο σχεδιάζεται να κατεδαφιστεί μόλις ολοκληρωθούν οι πολυάριθμες αγωγές και οι έρευνες των Αρχών, όταν, δηλαδή, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη εξασφάλισης στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νέο σχολείο

Το νέο, διώροφο σχολείο θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή εισόδου εισβολέα και τη διευκόλυνση της αντίδρασης της Αστυνομίας, είπε ο Ντίαζ.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο συγκρότημα –το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1950, μια εποχή όπου η ανοιχτή πρόσβαση και οι πολλές πόρτες όχι μόνον ήταν ευπρόσδεκτες αλλά και αυτονόητες–, το νέο σχολείο θα έχει αρκετούς περιοριστικούς ελέγχους. Τα μέλη του προσωπικού θα χρειάζονται ειδικές κάρτες για να ανοίξουν τις πόρτες, ενώ θα υπάρχουν λιγότερες εξωτερικές είσοδοι, όπως δήλωσε η Τέσα Α. Μπεναβίδες-Κούπερ, εκπρόσωπος του Charles Butt Foundation, ενός από τους δωρητές του έργου. Οι επισκέπτες θα καλούνται να περιμένουν σε έναν προθάλαμο όπου ένα μέλος του προσωπικού πίσω από ασφαλή πόρτα θα αξιολογεί εάν το άτομο μπορεί να εισέλθει στον χώρο ή όχι.

Το σχολείο θα έχει πύλες ύψους 9 μέτρων, έναν νέο δρόμο που θα βοηθά την Αστυνομία και τους γιατρούς έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, περιφράξεις γύρω από τους χώρους που προορίζονται για παιχνίδι και άλλα μέτρα που δεν θα είναι εμφανή με… γυμνό μάτι.

Φόρος τιμής στα θύματα και στη μεξικανική παράδοση

Το νέο σχολικό συγκρότημα θα διαθέτει επίσης δύο παιδικές χαρές, η μία για παιδιά με ειδικές δυνατότητες, ένα κλιματιζόμενο γυμναστήριο και μία μεγάλη εξωτερική αυλή.

Οι αρχιτέκτονες ανέφεραν ότι ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι η διακόσμηση θα περιλαμβάνει χαρούμενα στοιχεία, φόρο τιμής στη μεγάλη μεξικανο-αμερικανική κοινότητα του Ουβάλντε, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων του papel picado, της παραδοσιακής μεξικανικής λαϊκής τέχνης που δημιουργείται από πολύχρωμα φύλλα χαρτιού.

Δεν ήθελαν επίσης να λησμονήσουν τα θύματα. Σχεδιάζεται να χτιστεί ένα μεταλλικό δέντρο κοντά στη σχολική βιβλιοθήκη με δύο μεγάλα μέλη και 19 μικρότερα που θα μνημονεύουν τους δύο δασκάλους και τα 19 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

Οι ευεργέτες

Παραδοσιακά, η σχολική περιφέρεια θα έπρεπε να ακολουθήσει ειδική οδό για να χρηματοδοτήσει το νέο κτίριο, μια διαδικασία που ενδεχομένως να διαρκούσε χρόνια. Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τους συμπροέδρους του Uvalde CISD Moving Forward Foundation, το οποίο περιλαμβάνει μέλη της κοινότητας από όλη την περιοχή του Νότιου Τέξας.

Το ίδρυμα συγκέντρωσε αρχικά 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εταιρείες πρόσφεραν υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, το ίδρυμα είχε συγκεντρώσει περίπου το 75% των περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή περίοδο.

Το σχολείο δεν έχει ακόμη όνομα. Μέχρι να ανοίξει το 2025, πολλοί από τους πρώην μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ρομπ θα είναι στο γυμνάσιο. Θα υποδεχτεί μια νέα σοδειά περίπου 800 μαθητών δεύτερης, τρίτης και τετάρτης δημοτικού.

Edgar Sandoval/The New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου