Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Μωρό στον καιρό του Instagram – Μια ακριβή υπόθεση

Η απόκτηση ενός μωρού είναι πάντα μια δαπανηρή υπόθεση. Άλλωστε, η παγκόσμια αγορά των βρεφικών προϊόντων πραγματοποιεί τζίρο 214 δισ. δολαρίων τον χρόνο, όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του 2021. Στην εποχή του Instagram, όμως, το να αποκτήσει κανείς μωρό έχει γίνει εξωφρενικά ακριβό.

Και τα έξοδα αρχίζουν να «τρέχουν» από τους πρώτους κιόλας μήνες της εγκυμοσύνης. Τα πάρτι αποκάλυψης του φύλου του μωρού (gender reveal) ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, αλλά τείνουν να καθιερωθούν σε όλο τον κόσμο. Μερικές φορές, μάλιστα, φαίνεται να απαιτούν την προετοιμασία –και τα έξοδα- ενός γάμου ή μιας βάφτισης.

Ήδη, κανείς μπορεί να βρει διακοσμητικά στοιχεία για τέτοια πάρτι στην πλατφόρμα χειροποίητων ειδών Etsy ή σε εξειδικευμένα καταστήματα, ενώ εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων στις ΗΠΑ χρεώνουν χιλιάδες δολάρια για λαμπερά baby showers.

Μετά, ακολουθεί η επαγγελματική φωτογράφιση του νεογέννητου, όπου οι γονείς προσλαμβάνουν επαγγελματίες φωτογράφους για να καταγράψουν τις πρώτες στιγμές του μωρού τους.

Και βέβαια, τα βρεφικά καρότσια αποτελούν εδώ και χρόνια σύμβολο του στάτους για τους νέους γονείς, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ.

Πλέον, υπάρχουν ακόμα και εταιρείες interior design που ασχολούνται αποκλειστικά με τον σχεδιασμό βρεφικών δωματίων. Όπως είπε στο The Hustle η Naomi Coe, της Little Crown, οι πελάτες της στην Ν. Καλιφόρνια ξοδεύουν κατά μέσο όρο 15.000-20.000 δολάρια για τη διακόσμηση του βρεφικού δωματίου, ενώ κάποιοι δίνουν ακόμα και 80.000 δολάρια.

Άλλωστε, οι τάσεις του design είναι τόσο ισχυρές στην βιομηχανία των μωρών όσο είναι και σε εκείνη των ενηλίκων. Η τάση του μπεζ, για παράδειγμα, που έχει κατακλύσει τα social media, πυροδοτεί μία ολόκληρη συζήτηση για το κατά πόσο βλάπτει την ανάπτυξη των μωρών.

Όμως, τα social media επηρεάζουν πλέον ό,τι έχει να κάνει με τα μωρά. Ακόμα και το όνομά τους. Τα ονόματα των μωρών έχουν γίνει μία ολόκληρη βιομηχανία, όπου επαγγελματίες όπως η Colleen Slagen της Naming Bebe χρεώνουν 250 δολάρια για 10 ονόματα ή 400 δολάρια για 30 ονόματα.

Το σάιτ βρεφικών ονομάτων Nameberry χρεώνει 350 δολάρια για ένα ραντεβού μίας ώρας με έναν «σύμβουλο ονομάτων» αλλά και 10.000 δολάρια για ένα πακέτο 9 μηνών, που περιλαμβάνει συμβουλές και απεριόριστα ραντεβού για τους γονείς που δεν μπορούν να αποφασίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου