Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Δομή «Άγιος Δημήτριος»: Μόλις ένας εργαζόμενος για 10 έως 15 άτομα με αναπηρίες

Ένας εργαζόμενος καλείται να καλύψει 10 έως 15 περιθαλπτόμενους στον «Άγιο Δημήτριο», στη δομή κλειστής περίθαλψης παιδιών με νοητική αναπηρία και κινητικές δυσκολίες ή πολλαπλές αναπηρίες, ηλικίας 2,5 και άνω!

Αυτό καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στη δομή όπου πριν δύο χρόνια είχε έρθει στο προσκήνιο από τον θάνατο ενός 25χρονου περιθαλπτόμενου.

Με εξώδικό τους στη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι αναφέρονται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού σε μια δομή ιδιαίτερα «δύσκολη».

Υπογραμμίζουν άλλωστε ότι λείπει το επαρκές επιστημονικό προσωπικό στον τομέα της ψυχικής συνδρομής και υποστήριξης, ενώ τονίζουν ότι «γινόμαστε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μάρτυρες εμφάνισης επαλαμβανόμενων περιστατικών σωματικής βίας μεταξύ των περιθαλπτόμενων αλλά και εκ μέρους των περιθαλπτόμενων προς το υπαλληλικό προσωπικό».

Εξηγούν επίσης ότι έχουν καταστεί σύνηθες φαινόμενοοι διπλοβάρδιες σε καθημερινή σχεδόν βάση!

Δεύτερο εξώδικο

Μιλώντας στο TheOpinion o δικηγόρος των εργαζομένων, Χαράλαμπος Κυργιάννης, τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την ανυπαρξία κατάλληλων κτηρίων εντός των δομών.

«Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως αναδείξει ότι η καθημερινότητα της εργασίας τους, κυρίως ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό και τις μονάδες φροντίδας των περιθαλπτόμενων, περιλαμβάνει την εκτέλεση πολλαπλών αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως αυτές να περιγράφονται ρητώς σε κάποιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η εκτέλεση αυτών των καθηκόντων γίνεται καθημερινά μετά από άτυπες προφορικές οδηγίες στο υπαλληλικό προσωπικό, με αποτέλεσμα πέραν της εκτέλεσης των βασικών καθηκόντων, όπως είναι η φροντίδα των περιθαλπτόμενων, η επιμέλεια της σίτισης, των λουτρών καθαριότητας και καθαρισμού των κλινοσκεπασμάτων, να ανατίθεται στο ίδιο προσωπικό η επιμέλεια των περιθαλπτόμενων και με άλλες δραστηριότητές τους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ταυτόχρονη επιμέλεια 10-15 περιθαλπτόμενων από έναν εργαζόμενο εντός του ίδιου χώρου εργασίας!», τονίζει ο κ. Κυργιάννης.

«Πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας»

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα,», εξηγεί ο δικηγόρος των εργαζομένων, «καθίσταται ανέφικτη η επαρκής επιτήρηση 10-15 ατόμων εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας από έναν ή δύο εργαζόμενους ταυτοχρόνως, τη δεδομένη στιγμή κατά την οποία μόνον ο χώρος προαυλισμού είναι μεγάλος. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα γίνονται μάρτυρες εμφάνισης επαλαμβανόμενων περιστατικών σωματικής βίας μεταξύ των περιθαλπτόμενων αλλά και εκ μέρους των περιθαλπτόμενων προς το υπαλληλικό προσωπικό».

Μετά το περιστατικό με τον 25χρονο, αλλά και με άλλα περιστατικά που προηγήθηκαν, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται ενώπιον πειθαρχικών και ποινικών διαδικασίων για περιστατικά που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Αυτό που ζητούν είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας που διέπουν το Κέντρο και στις δομές του, όπως αυτές περιγράφονται νομοθετικά σε προεδρικό διάταγμα και ΦΕΚ.

Πηγή: theopinion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου