Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” στην Ανώπολη Σφακίων

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” ξανάφτιαξαν από την αρχή οι Ανωπολίτες σε µια προσπάθεια να κάνουν πιο εύκολη την καθηµερινότητα των αναπληρωτών δασκάλων που αναµένουν να τοποθετηθούν τις επόµενες ηµέρες στο διθέσιο σχολείο τους!

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” έπαψε να χρησιµοποιείται πριν από 25 χρόνια σύµφωνα µε µαρτυρίες, ωστόσο οι ανάγκες της εποχής έκαναν απαραίτητη την επαναλειτουργία του. Χάρις στη στήριξη του χωριού και Ανωπολιτών του εξωτερικού το “Σπίτι” ανακατασκευάστηκε µέσα στο καλοκαίρι και είναι έτοιµο να φιλοξενήσει τους ενοίκους τους!
«Το “Σπίτι” είναι δίπλα στο σχολείο, σοβατίστηκε, µπήκαν γυψοσανίδες χωρίστηκε ο πάνω όροφος σε δύο δωµάτια, ανακαινίστηκε όλη η κουζίνα, αποµακρύνθηκε ο τσιµεντένιος νεροχύτης και µπήκε ένας σύγχρονος, επίσης ντουλάπια, ψυγείο και κουζίνα και µένει το θέµα της θέρµανσης για το οποίο θα βοηθήσει σίγουρα ο ∆ήµος» µας λέει η διευθύντρια του σχολείου κα Βάσω Σταθοπούλου.

∆ύο δάσκαλοι θα µπορούν να διαµένουν στο νέο κτήριο, χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουν σπίτι µε ενοίκιο. «Η ανταπόκριση των ανθρώπων του χωριού ήταν µοναδική! Συγκεντρώθηκαν τα χρήµατα και όλες οι βασικές εργασίες είχαν γίνει µέχρι τα µέσα του Αυγούστου» αναφέρει η διευθύντρια.

Πλέον το σχολείο χάρις στις δωρεές Σφακιανών της περιοχής, του εξωτερικού αλλά και πολλών ευαίσθητων πολιτών διαθέτει σύγχρονους υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, βιβλιοθήκη ενώ όλο το κτήριο έχει γίνει αγνώριστο από τις βελτιωτικές παρεµβάσεις! Πλέον από φέτος διαθέτει και ένα πολύ όµορφο χώρο για τους εκπαιδευτικούς.

«Θέλαµε να φτιαχτεί το “Σπίτι του ∆ασκάλου” γιατί ήταν µέρος του σχολείου µας και οι δασκάλες µας δεν βρίσκουν δωµάτια στο χωριό για να µείνουν! Έτσι ξεκίνησα και εγώ µια προσπάθεια, απευθύνθηκα σε ανθρώπους που µπορούν να βοηθήσουν, σε χωριανούς που ζουν στην Αµερική, τους έδειχνα πως ήταν το σπίτι και τους εξηγούσα πως θα θέλαµε να το κάνουµε» δηλώνει η κ. Ευανθία Τζερεµέ – Κοπάση, µια γυναίκα που βοήθησε σηµαντικά την όλη προσπάθεια. «Είµαστε τυχεροί γιατί οι Ανωπολίτες του εξωτερικού παρότι ζουν µακριά είναι “δεµένοι” µε το χωριό και δεν το ξεχνούν. Αν αντιµετωπίσαµε δυσκολίες; Πολλές αλλά ήταν κάτι που το ήθελε η κοινωνία και έχουµε και τη διευθύντρια µας την Βάσω Σταθοπούλου που έχει δώσει τη ψυχή της στο σχολείο και προσπαθούµε όλοι να την βοηθήσουµε! Όταν τα παιδιά µου πήγαιναν στο σχολείο αυτό ήταν ερείπιο, γεµάτο ποντίκια και τώρα βλέπετε πως έχει αναβαθµιστεί και πως το καµαρώνουµε» επισηµαίνει.

∆ύο παιδιά στο σχολείο έχει η κ. Στέλλα Κελαϊδή που κάνει λόγο για «µια πολύ σηµαντική εξέλιξη για το χωριό µας γιατί κάθε χρόνο δεν βρίσκουν σπίτι να µείνουν οι δάσκαλοι, το χωριό είναι αποµακρυσµένο και είχαµε µεγάλο πρόβληµα! Με το να φτιαχτεί το “Σπίτι του ∆ασκάλου” θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί πολύ». Η ίδια εκτιµά πως η εξέλιξη του σχολείου τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια καθώς «µε τη βοήθεια των χωριανών, των Ανωπολιτών, το σχολείο µας έχει γίνει αγνώριστο, διαθέτει πολλές σύγχρονες υποδοµές και αποτελεί ένα κόσµηµα για την Ανώπολη».

Μητέρα 7 παιδιών η κα Μεταξωτή Αθητάκη, µε όλα τα παιδιά να έχουν φοιτήσει ή να φοιτούν ακόµα στο ∆.Σ. Ανώπολης. «Εδώ έµαθαν τα παιδιά µας τα πρώτα τους γράµµατα και αν δεν είχαµε το σχολείο δεν θα είχαµε… τίποτα» τονίζει. Η κ. Αθητάκη φοίτησε και αυτή στο σχολείο. «∆εν έχει καµία σχέση το τότε µε το τώρα και µε τα πρώτα µου παιδιά. Έχει γίνει τέλειο το σχολείο µας γιατί βοήθησαν πολλοί άνθρωποι και η δασκάλα µας η κ. Σταθοπούλου κάνει καταπληκτική δουλειά» τονίζει.

«Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” ήταν µια αποθήκη για τις µπάλες µας. Τώρα είναι ένα ωραίο σπίτι για τις δασκάλες µας» δηλώνει η Μάρω Ορφανουδάκη µαθήτρια της Ε΄ τάξης που για τη σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ηµέρες θα ήθελε το σχολείο της να διαθέτει εκπαιδευτικούς πληροφορικής και µουσικής. Η µικρή Καλλιρόη Γλυµενάκη της Γ΄ τάξης µας λέει πως η εικόνα του “Σπιτιού του ∆ασκάλου” «έχει αλλάξει πολύ και µας αρέσει! Θα µένουν οι δασκάλες τώρα εκεί».

∆ωρεές αγάπης

Πολλές οι προσφορές από Ανωπολίτες που ζουν στο εξωτερικό και εκτός του χωριού αλλά και τους χωριανούς. Τα πρώτα χρήµατα για το Σπίτι του δασκάλου τα έδωσε ο κ. Γιάννης Παπασηφάκης: 500 ευρώ, η κ. Παγώνα Ζαχαριά, ακόµα 500 ευρώ, καθώς και ο κ. Ιωσήφ Γεωργίου Βερυκάκης 500 ευρώ. Επίσης δολάρια πρόσφεραν οι: Αντώνης Ανδρέα Γλυµενάκης- εις µνήµη του πατέρα του Ανδρέα: 1.200 δολάρια, ο Χρήστος Γεωργίου Τσουτσουνάκης – εις µνήµη των γονέων του, αδέλφια του, Ζωίτσα, Ευάγγελος, Παύλος Ξερουδάκης και στον εξάδελφό του Γεώργιο Πρωτοπαπαδάκη: 500 , ο Γεώργιος Ευαγγέλου Τσουτσουνάκης- εις µνήµη του πατέρα του, του θείου Παύλου και των παππούδων του: 500, ο Πέτρος Αδαµάκης: εις µνήµη της µητέρας του Μαρίας Πανάγου: 300. Ο κ. Γιάννης Παπασηφάκης στην Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε δωρεές από τους: Άννα Παπασηφάκη-Γιουρουκάκη – εις µνήµη του συζύγου της Εµµανουήλ και του γιου της Νικολάου-Νεκταρίου: 1.000, Κώστας και Γεώργιος Φραδελάκης –εις µνήµη των α/φων τους Ιωσήφ και Έφης: 1.000, Παναγιώτης Ροδάµης -εις µνήµη της αδελφής του Μαρίας Ροδάµη-Λιλικάκη: 500 ,Τασία Μποµπολάκη-εις µνήµη της Μαρίας Ροδάµη-Λιλικάκη: 200 ,Όλγα Γιουρουκάκη –εις µνήµη Ευτυχίου Γιουρουκάκη: 500, Εγγόνια Ιωάννου Παπασηφάκη, Ιωάννης και Γαβριέλα: 400 δολάρια,Κριαράκης Παυλής: 500 δολάρια, Κοντορινάκης Ανδρέας: 300 ,Ζαχαριάς Μανούσος: 300 , Κοντορινάκης Ιωσήφ: 300 ,Κριαράς Στρατής: 300 , Κριαρά Μαρία: 300 , Σπαθαράκης Μανώλης: 400 , Σύλλογος γυναικών Κρησών “Πασιφάη” 1.000 , Ελπίδα και Κώστας Φραδελάκη: 200

Ο κ. Κριαράς Γιάννης οµογενής Ανωπολίτης βοήθησε πολύ επίσης στην µεταφορά των χρηµάτων Αµερική –Κρήτη– και στην αλλαγή από δολάρια σε ευρώ! Από την οικογένεια του κ. Παύλου Ξενοφώντα Τζατζιµάκη και της οικογενείας του- µέσω της κόρης του κ. Άννας Τζατζιµάκη-Κριαρά-, 500 ευρώ που δόθηκαν αξιοποιήθηκαν για την αγορά των δύο ηλεκτρικών ειδών (κουζίνα + ψυγείο, µαζί µε ακόµα 100 ευρώ από προηγούµενη δωρεά του Γιώργου Ευαγγέλου Τσουτσουνάκη-13/03/2022-εις µνήµη του πατέρα του).

«Υπήρξε αµέριστη συµπαράσταση και βοήθεια από τους συγχωριανούς, τον ∆ήµο και την Αντιδήµαρχο Παιδείας, Αφροδίτη Σφηνιά. Ο ∆ήµος άλλαξε 4 παράθυρα, 1 πόρτα και την παλιά, ξύλινη σκάλα. Και καθώς η Α/βάθµια Χανίων µας στελεχώνει και µε ειδικότητες αυτό συντελεί στην αποτελεσµατικότερη παραγωγή του σχολικού µας έργου, η οποία όντως µας βοηθά και στο διοικητικό έργο µας!» τόνισε η κ. Σταθοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου