Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Το Netflix και η Disney ηγούνται στην εκπροσώπηση χαρακτήρων ΛΟΑΤΚΙ στα παιδικά προγράμματα

Η τηλεοπτική βιομηχανία σημειώνει πρόοδο προς την καλύτερη εκπροσώπηση μέσω ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων και το περιεχόμενο για παιδιά πρωτοπορεί — αλλά οι αγοραστές και οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν περισσότερα, υποστηρίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση GLAAD.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της οργάνωσης υπεράσπισης δίκαιης και συμπεριληπτικής εκπροσώπησης ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στα Μέσα, μόλις το 10% των βασικών χαρακτήρων σε τηλεοπτικές (σεναριακές) σειρές ώρας υψηλής τηλεθέασης (primetime) (σε δειγμα 70 σειρών για το 2022) ήταν άτομα ΛΟΑΤΚΙ κάτι που αντιπροσωπεύει μείωση 1,3% από το 2021. Αν και στο τελικό σύνολο το ποσοστό αυξάνεται λίγο, όταν λαμβάνονται υπόψη και χαρακτήρες που επανεμφανίζονται σε διάφορα επεισόδια, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά το περιεχόμενο για παιδιά, η αναφορά είναι ξεκάθαρη για το πώς είναι η βασική αναπαράσταση για τα παιδιά. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπάρχει περιεχόμενο για παιδιά και οικογένειες που απεικονίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με θετικό και ενδυναμωτικό τρόπο», αναφέρει η έκθεση.

Η νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ που ψηφίστηκε πέρυσι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους και δομές σε ορισμένες πολιτείες, επομένως η GLAAD ενθαρρύνει σθεναρά τη βιομηχανία του θεάματος να ενισχύσει και να επιδείξει τη διαφορετικότητα. «Καθώς τα νεαρά άτομα ΛΟΑΤΚΙ αντιμετωπίζουν αντιδράσεις σε αρκετούς τομείς της δημόσιας ζωής αυτή τη στιγμή, το να βλέπουν αυτές τις φιλόδοξες και διασκεδαστικές ιστορίες στα προγράμματα που γίνονται για αυτούς είναι πιο κρίσιμο από ποτέ», αναφέρει η έκθεση.

Η Disney και το Netflix βρίσκονταν πίσω από δύο ξεχωριστά παραδείγματα εκπροσώπησης από το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει το The Ghost of Molly McGee του Disney Channel (με ένα queer φάντασμα και γκέι δάσκαλο) και το Eureka του Disney Junior! (με έναν μη-δυαδικoύ φύλου μαθητή στο καστ του). Επίσης, η νέα σειρά Moon Girl and Devil Dinosaur περιλαμβάνει δύο τρανς συμμαθητές καθώς και γκέι μπαμπάδες.

Από την πλευρά του, το Netflix ξεκίνησε πολλές συμπεριληπτικές παιδικές εκπομπές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Dead End: Paranormal Park, για ένα γκέι τρανς αγόρι και την πανσεξουαλική συνάδελφό του. Και το Dragon Prince και το Princess Power και το Transformers: EarthSpark διαθέτουν επίσης ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες.

Συνολικά, υπήρχαν 356 ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες (239 τακτικοί σειρές και 117 επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες) που εμφανίστηκαν σε περιεχόμενο σε πλατφόρμες ροής πέρυσι, δύο λιγότεροι από το 2021. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι περισσότεροι από τους μισούς (51%) από αυτούς τους ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες ήταν επίσης έγχρωμοι.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση εδώ.

Απόδοση του δημοσιεύματος Netflix, Disney leading the kids TV pack in LGBTQ representation (Ryan Tuchow)


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου