Ήταν λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν δύο νεαροί ενήλικοι άνδρες, πήδηξαν τα κάγκελα του μεγάλου συγκροτήματος, στο οποίο στεγάζονται τέσσερα σχολεία του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκαν προς τις αίθουσες του 2ου ΕΠΑΛ. «Αφού προσπέρασαν την καθηγήτρια που εφημέρευε εκείνη την ώρα, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα όπου έκανε μάθημα η υποδιευθύντρια», περιγράφει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, Γιώργος Σταυρίδης και συνεχίζει: «Ο ένας άνοιξε την πόρτα και ο άλλος την έσπρωξε βίαια προς την καθηγήτρια, τραυματίζοντάς την ελαφρά. Ειδοποιήθηκε αμέσως το 100 και το 166 και η καθηγήτρια διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποχώρησε λίγο αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στη υγεία της».
Η 62χρονη γυναίκα κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου-Κορδελιού, το οποίο διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Την ίδια ώρα, το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, διερευνά και άλλη μια υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, αυτήν της 14χρονης μαθήτριας του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, η οποία επί δύο μήνες υφίστατο άγριο bullying από ομάδα κοριτσιών που φοιτούν στο ίδιο σχολείο καθώς και σε ένα διπλανό, στο Κορδελιό.
Στο σχολικό συγκρότημα όπου έγινε η χθεσινή επίθεση στην καθηγήτρια, εργάζονται δύο φύλακες-υπάλληλοι του Δήμου από τις 07:00 ως τις 15:00. Το μεγάλο σχολικό συγκρότημα όμως, λειτουργεί από τις 08:00 μέχρι τις 21:00, μιας και στεγάζει το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου αλλά και ένα ΔΙΕΚ. Ο αριθμός των μαθητών που περνούν τις πόρτες του κτιρίου καθημερινά, φτάνει τις 2.000. Ο κ. Σταυρίδης σημειώνει πως ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ, μόλις διευθετήθηκε το περιστατικό με την καθηγήτρια, έστειλε κατευθείαν email στον αντιδήμαρχο, περιγράφοντάς του το περιστατικό.
Καθημερινά περιστατικά βίας
Όπως λέει ο ίδιος ο αντιδήμαρχος στην «Κ», η γραπτή άμεση ενημέρωση είναι κάτι που έχει ζητήσει ο ίδιος από τους διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε φορά που συμβαίνουν περιστατικά βίας. Και ο λόγος που το έχει ζητήσει είναι γιατί αυτά είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. «Έχουμε καθημερινά περιστατικά βίας μέσα, έξω και γύρω από τα σχολεία. Δύο μόλις ημέρες πριν το περιστατικό με την υποδιευθύντρια, μέσα στον χώρο του εσπερινού ΕΠΑΛ, εξωσχολικοί έβαλαν φωτιά. Πολλές φορές σπάνε και κόβουν τα κάγκελα περιμετρικά του σχολείου, με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου να τα αντικαθιστά διαρκώς. Τα περιστατικά κλιμακώνονται, έχουν γίνει και άλλες μηνύσεις κατά αγνώστων, σε λίγο η κατάσταση δεν θα είναι ελεγχόμενη».
Ο κ. Σταυρίδης αναφέρει σε αυτό το σημείο πως το γυμνάσιο όπου φοιτά η 14χρονη, δεν προέβη σε αντίστοιχη ενημέρωση προς τον αντιδήμαρχο παιδείας, ο οποίος -όπως λέει- μόλις προχθές συμμετείχε σε συζήτηση μαζί με τη διεύθυνση του εν λόγω σχολείου και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, για την υπόθεση της μαθήτριας που βιντεοσκοπήθηκε.
Όσο για το ΕΠΑΛ, πηγή της «Κ» στο εν λόγω σχολείο ανέφερε πως οι ίδιοι οι καθηγητές ενημερώνουν εδώ και καιρό τους αρμοδίους, «οι οποίοι γνωρίζουν καλά τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι οι μαθητές στο εν λόγω σχολείο αυξάνονται διαρκώς και είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό, τι παλιότερα, με τους καθηγητές να παλεύουν διαρκώς να κρατήσουν σε ισορροπία την κατάσταση.
«Εφημερίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος»
Την ίδια στιγμή, καθηγητής με πολυετή εμπειρία στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημειώνει μιλώντας στην «Κ» πως την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΠΑΛ αποδεικνύει και το γεγονός πως από την περασμένη σχολική χρονιά, οπότε είχαν σημειωθεί και συμπλοκές έξω από το σχολικό συγκρότημα, υπάρχουν καθηγητές που κάνουν καθημερινά εφημερία στους διαδρόμους.
«Ενώ κάνουμε μάθημα, υπάρχουν πλέον συνάδελφοι που έχουν εφημερία στους διαδρόμους», σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως οι προπηλακισμοί κατά καθηγητών, οι βωμολοχίες και οι εντάσεις συνεχίστηκαν και φέτος, αν και από την αρχή της σχολικής χρονιάς η κατάσταση φαινόταν πιο ήρεμη μέχρι το χθεσινό περιστατικό.
«Όλα τα σχολεια βγαζουν πρόγραμμα εφημεριών για τα διαλλειμματα. Εμείς, στην προσπάθεια μας να έχουμε την τάξη που θέλουμε, βγάζουμε εφημερίες και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Έχουμε δηλαδή εφημερεύοντες καθηγητές που βρίσκονται στους διαδρόμους εν ωρα μαθημάτων για να μην συμβαίνουν περιστατικά οπως το σημερινό», εξηγεί ο καθηγητής.
Ο ίδιος υπογράμμισε και την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης του σχολείου. «Το συγκρότημα είναι τεράστιο. Μερικές φορές ούτε εμείς δεν μπορούμε ανάμεσα σε τόσους μαθητές να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο εξωσχολικός. Οι καθηγητές έκαναν την προσπάθειά τους με την εφημερία στους διαδρόμους. Το σχολείο έχει δύο φύλακες, αλλά λόγω του μεγέθους δεν πιστεύω ότι αρκούν», πρόσθεσε, αναφέροντας πως ενδεχομένως η λύση τελικά να είναι μικρότερα σχολεία.
Πολλοί κάτοικοι – Λίγοι αστυνομικοί
Ο κ. Σταυρίδης αλλά και ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Κλεάνθης Μανδαλιανός, κάνουν λόγο για μια περιοχή με πολλούς κατοίκους (ο Εύοσμος είναι ο 2ος μεγαλύτερος δήμος στη Θεσσαλονίκη), αλλά με ελλιπή αστυνόμευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία διαχείρισης των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών βίας.
Όπως λέει ο κ. Σταυρίδης: «Στην περιοχή ζουν 140.000 πολίτες και τα σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τα 107. Οι δε σχολικές μονάδες που είναι συγκροτήματα και φιλοξενούν παραπάνω από ένα σχολεία φτάνουν τις 85. Σε συνάντηση που είχαμε πριν από δύο χρόνια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, όταν και είχε επισκεφτεί την περιοχή μας, του είχαμε μεταφέρει το πρόβλημα της βίας, λέγοντας του πως το Α.Τ της περιοχής χρειάζεται ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει τρία περιπολικά, με το ένα να είναι χαλασμένο. Ο δήμος χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, αλλά βασικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συλληφθούν όσοι “πρωταγωνιστούν” όλο αυτό το διάστημα, στα περιστατικά. Υπάρχει η αίσθηση της ατιμωρησίας για όσα γίνονται».
Η «βία» μιας δύσκολης καθημερινότητας
Ο αντιδήμαρχος συμπληρώνει ακόμα πως το φαινόμενο είναι κοινωνικό και έχει να κάνει και με τον ανομοιογενή πληθυσμό της περιοχής, στην οποία συνυπάρχουν μετανάστες, Ρομά αλλά και Έλληνες, νέοι σε ηλικία, οι οποίοι βρέθηκαν με τις οικογένειες τους εκεί τα τελευταία χρόνια, μιας και εκεί τα σπίτια είναι πιο οικονομικά.
Όπως περιέγραφε στην «Κ» πριν από δύο ημέρες ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορδελιού-Ευόσμου: «οι οικογένειες αυτής της περιοχής ζουν τη “βία” μιας δύσκολης καθημερινότητας. Σε πολλές οικογένειες οι γονείς είναι άνεργοι, σε πολλές άλλες βιοπαλαιστές. Τα προβλήματα είναι πολλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδεινώθηκαν».
Ο ίδιος περιέγραφε ακόμα πως τα περιστατικά βίας απέναντι σε μαθητές, οργανόνονται με τη μορφή «ραντεβού» στην κεντρική πλατεία της περιοχής. «Μέχρι τώρα στα περιστατικά πρωταγωνιστούσαν αγόρια. Τώρα βλέπουμε ότι ακολουθούν και τα κορίτσια. Μάλιστα, για ένα διάστημα, υπήρχε κλούβα της αστυνομίας, η οποία στάθμευε από το απόγευμα και μετά στην πλατεία», είχε συμπληρώσει ο ίδιος.
Δήμητρα Τριανταφύλλου, Αλεξία Καλαϊτζή
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου