Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Φόρμουλα-1 γένους… θηλυκού – Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου κατασκευάζουν μονοθέσιο όχημα

Ποιος είπε ότι και τα κορίτσια δεν ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό; Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου έχει κατασκευαστεί φέτος η γυναικεία Φόρμουλα-1 με την ονομασία «Άριστον» με τη συμμετοχή πέντε κοριτσιών που ήδη φοιτούν στο σχολείο και άλλων δύο που είναι απόφοιτες της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και μαθήτριες του 7ου ΓΕΛ Βόλου.

Οι έφηβες ήδη έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό για την κατασκευή του μικρού οχήματος, διαστάσεων περίπου 20 εκατοστών και βάρους 50 γραμμαρίων με το οποίο θα συμμετάσχουν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό.

Είναι η τρίτη χρονιά που το 9ο Γυμνάσιο συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη Φόρμουλα-1, ενώ πρόπερσι είχε αποσπάσει και πανελλήνια διάκριση συμμετέχοντας στον παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό που έγινε στην Αγγλία.

Στήριγμα στην προσπάθεια των κοριτσιών να κατασκευάσουν το μικρό αγωνιστικό αυτοκίνητο, είναι το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ και μια εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι χορηγός.

Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου σημείωσε πως «πέρυσι και πρόπερσι είχαμε μεικτή ομάδα μαθητών δηλαδή αγόρια και κορίτσια για τη φόρμουλα. Φέτος αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα μόνο με κορίτσια. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τις συμμετέχουσες και ήδη έχουμε ξεκινήσει να προβαίνουμε στα πρώτα σχέδια. Μέσα από την ομάδα ενισχύεται και η νεανική επιχειρηματικότητα».

Η κ. Χατζηκυριάκου ανέφερε πως «ο δωρητής της προσπάθειάς μας, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μάς έχει πει πως θα αναλάβει μέσα από δωρεά τη στήριξη όλων όσων απαιτούνται. Η στήριξη μπορεί να αφορά τις στολές, ακόμη και την κατασκευή του αυτοκινήτου που πέρυσι μας κόστισε κοντά στα 1.800 ευρώ».

Αγάπη για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Οι έφηβες που μίλησαν στη «Θ», δεν έκρυψαν την αγάπη τους για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και τις θετικές επιστήμες τις οποίες καλλιεργούν μέσα από την ενασχόλησή τους με τη Φόρμουλα-1.

Η μαθήτρια της Α’ Τάξης του 7ου ΓΕΛ Βόλου, απόφοιτη του 9ου Γυμνασίου, Αφροδίτη Σπανομήτρου, τόνισε πως έχει αναλάβει το σχεδιασμό του αγωνιστικού αυτοκινήτου. «Μου αρέσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και κάποιες φορές παρακολουθώ Φόρμουλα» τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά της η μαθήτρια της Α’ Τάξης του 7ου ΓΕΛ Βόλου Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου που επίσης αποφοίτησε από το 9ο Γυμνάσιο, είναι η συντονίστρια της φετινής ομάδας «Άριστον». «Σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε κάθε στερεότυπο που υπάρχει για τις γυναίκες αναφορικά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και σε άλλα πεδία. Πολλοί πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι καλές μόνο στο κομμάτι της καινοτομίας και του μάρκετινγκ. Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να τα πάμε καλά και σε άλλα επίπεδα», σημείωσε.

Η Παναγιώτα Φραγκάκη της Γ’ Τάξης ανέφερε πως «δραστηριοποιούμαι στον τομέα της μηχανικής. Χρειάζεται πολλή έρευνα και μελέτη, με επιπλέον ώρες προσπάθειας, ενώ έχουμε και τη στήριξη των καθηγητών για τα ζητήματα της αεροδυναμικής που είναι σημαντική για την κατάσταση του οχήματος».

Συμπλήρωσε δε πως με τη συνδρομή των καθηγητών έχει ενσωματωθεί πολύ καλά στην ομάδα. «Έχουμε ήδη κάνει και το πρώτο σχέδιο για το όχημα» τόνισε.

Η Κωνσταντίνα Συρακούλη της Α’ Τάξης Γυμνασίου τόνισε πως «στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτική, καθώς δεν ήξερα πολλά πράγματα για τη Φόρμουλα, αλλά πλέον έχω προσαρμοστεί. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ και να μάθω περισσότερα».

Η Κατερίνα Παρασκευοπούλου της Α’ Τάξης ανέφερε πως «μου αρέσουν τα μαθήματα, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, που σχετίζονται με τη Φόρμουλα. Μάλιστα μου αρέσει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Είναι καλό που η ομάδα μας αποτελείται από κορίτσια και συνεννοούμαστε».

Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Κωνσταντίνα Ακριβούση σημείωσε πως «είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Μου αρέσουν οι θετικές επιστήμες και στη Φόρμουλα βρίσκουν πεδίο εφαρμογής. Επίσης μαθαίνουμε και για το πώς στήνουμε μια επιχείρηση».

Η Αθηνά Τσίτογλου της Α’ Τάξης εξέφρασε τη χαρά της που ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. «Μου αρέσουν οι κατασκευές και είμαι χαρούμενη που συμμετέχω στην ομάδα για το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Επίσης μου αρέσουν η φυσική, η τεχνολογία, ενώ και το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό».

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο φυσικός κ. Γιάννης Τσαρτσάλης.

Πηγή: e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου