Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Disabilities Inclusive: Ένα πρόγραμμα που προσφέρει υποστήριξη σε πρόσφυγες με αναπηρία

Το πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2021, συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες και το 2023, έχοντας συμβάλει μέχρι σήμερα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής 100 ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης προσφύγων και αιτούντων/ουσών άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο κρατικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, παρέχοντάς τους υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).

Ο πληθυσμός που στηρίζεται από το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει και παιδιά, είναι άτομα που μένουν κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και αντιμετωπίζουν μακροχρόνια σωματικά, διανοητικά, ψυχικά ή αισθητηριακά προβλήματα που, σε αλληλεπίδραση με άλλους παράγοντες, παρεμποδίζουν την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Βασικός πυλώνας των υπηρεσιών είναι η εξατομικευμένη παροχή υποστήριξης σε πρόσφυγες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας και την υποβολή αίτησης για απόδοση του επιδόματος αναπηρίας. Επιπρόσθετα οι ωφελούμενοι/ες, κατά περίπτωση, λαμβάνουν ενημέρωση και καθοδήγηση για την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, διασύνδεση με φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας καθώς και απαραίτητα βοηθήματα, όπως αναπηρικά αμαξίδια, ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως κ.α.

«Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο με αναπηρία αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες υποστήριξης για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’ έρχεται να ενισχύσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους πραγματικά τις χρειάζονται», σημείωσε η Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων.

«Πάνω από 12 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω διώξεων, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Συχνά, οι πρόσφυγες με αναπηρία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν βία, διακρίσεις και εκμετάλλευση, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ή αποκλείονται από την πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης, εργασίας και βιοπορισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ύπατη Αρμοστεία που μέσα από το πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’ σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση προσφύγων με αναπηρία σε βασικά δικαιώματα και υπηρεσίες διευκολύνοντας την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος για θέματα ένταξης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε συνεργασία με μικρότερους Δήμους της Ελλάδας, προβλέπεται να εξυπηρετηθεί ένας αριθμός ατόμων με αναπηρία από την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ένας νεαρός από τον Δήμο Ζίτσας με εγκεφαλική παράλυση έλαβε ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο.

«Με την άμεση ανταπόκρισή τους και την άριστη συνεργασία μας, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπήρξαν αρωγοί του Δήμου Ζίτσας και συνοδοιπόροι στο έργο του Κέντρου Κοινότητας με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ευαισθητοποίηση και τη συνδρομή απέναντι σε άτομα με αναπηρία και στην ομαλή τους ένταξη στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε η Χριστίνα Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ζίτσας.


Οι άνθρωποι που έχουν στηριχθεί από το πρόγραμμα μοιράζονται την εμπειρία τους

«Ευχαριστώ πολύ το πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’ που έδωσε την ευκαιρία στο παιδί μου να μπορεί να μετακινηθεί. Μας διευκολύνατε πολύ την καθημερινότητά μας», λέει η I.S. από την Ουκρανία, μητέρα ενός 13χρονου αγοριού με εγκεφαλική παράλυση, που παρέλαβε αναπηρικό αμαξίδιο μέσω του προγράμματος. Μητέρα και γιος ήρθαν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ζίτσας καθώς επίσης και τον Δήμο Αθηναίων, που με τη συνεργασία τους πρόσφεραν στον γιο μου αλλά και σε εμένα ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα καλυτερεύσει την καθημερινότητά του σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή του. Για εμάς ακόμη και απλά πράγματα όπως να πάμε για ψώνια ήταν ολόκληρη διαδικασία. Τώρα η μετακίνηση είναι εύκολη και ξεκούραστη», αναφέρει η μητέρα του 22χρονου νεαρού από τον Δήμο Ζίτσας με εγκεφαλική παράλυση ο οποίος έλαβε επίσης ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο.

«Με τον φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου νιώθω ασφάλεια για πρώτη φορά μετά από καιρό. Πριν δεν μπορούσα να είμαι εκτός σπιτιού πάνω από 4 ώρες, φοβόμουν ότι θα μείνω χωρίς οξυγόνο. Τώρα μπορώ να πηγαίνω στο σουπερμάρκετ και στα μαθήματα ελληνικών που έχω ξεκινήσει», λέει ο Vuvu, 23χρονος αιτών άσυλο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που μένει στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια και πάσχει από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’ – Παροχή στοχευμένης υποστήριξης και βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες με αναπηρία: https://www.accmr.gr/services/targeted-support-and-assistance-to-asylum-seekers-and-beneficiaries-of-international-protection-with-disabilities/

Πηγή: UNHCR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου