Σαν σήμερα, 15 Μαρτίου 1943, αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βίντεο προέρχεται από την ΕΡΤ και την εκπομπή Ιστορικοί Περίπατοι.
"Οι Ιστορικοί Περίπατοι ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να αποκαλύψουν τα λίγα ίχνη που μαρτυρούν το εβραϊκό παρελθόν της.
Η ιστορικός Μαρία Καβάλα μας ξεναγεί στην πόλη, όπου μέχρι και το 1913 αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, χαρίζοντάς της το προσωνύμιο «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».
Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, άρχισε μια διαδικασία εθνικής ομογενοποίησης της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε οδυνηρά με τη δολοφονία του εβραϊκού πληθυσμού της στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόλις 2.000. Σήμερα ζουν στη Θεσσαλονίκη λιγότεροι από 1.000 Εβραίοι."
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη
Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Προτείνουμε ακόμα:
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ. στα πλαίσια «55ων Δημητρίων» της Θεσσαλονίκης.
Περισσότερα για το βιβλίο μπορείτε να ακούσετε από τον ίδιο τον συγγραφέα, Λεόν Σαλτιέλ, στο podcast B'nai B'rith Int'l, στο 93ο επεισόδιο του οποίου φιλοξενήθηκε.
Προηγούμενη έρευνα του ίδιου έφερε στο φως άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής
Η έρευνα, η οποία βασίστηκε στο αρχείο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε την πράξη αυτοθυσίας του τότε προέδρου Πρωτοδικών, Άγγελου Κουτσουμάρη, αλλά και την αξιέπαινη στάση δικαστικών, δικαστικών υπαλλήλων αλλά και απλών Θεσσαλονικέων, οι οποίοι, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, έστησαν μέσα σε λίγες ημέρες, δίκτυο υιοθεσιών εβραιόπαιδων, από οικογένειες της πόλης, με σκοπό να διασωθούν και να μην μεταφερθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το σχέδιο τελικώς αποκαλύφθηκε, ωστόσο οι Γερμανοί, εντυπωσιασμένοι και οι ίδιοι από το θάρρος του Κουτσουμάρη που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, τον άφησαν ελεύθερο, χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και της Βάσως Λυκουρίνου.
Το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2015 "Mία Ιστορία της Θεσσαλονίκης | Οι Εβραίοι και το Ολοκαύτωμα" του Livemedia
και διαβάστε το δημοσίευμα για την ιστορία της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Τέλος, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του βιβλίου "Προφορικές Μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα"
Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου