Ένα παιδί, γρήγορα κατανοεί και αποδέχεται τα όρια που του θέτουμε ως γονείς. Επίσης, ζητά συγγνώμη και δεν κάνει ποτέ ξανά εκείνο που του απαγορεύουμε. Όλα αυτά βέβαια σε έναν… τέλειο κόσμο!
Ας μεταφερθούμε τώρα στον κόσμο μας. Σπάνια τα παιδιά μαθαίνουν και συμμορφώνονται στους κανόνες με το που τους ανακοινώνουμε. Ο καθορισμός ορίων άλλωστε είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά την ανατροφή των παιδιών και είναι ένα θέμα που προκαλεί… πονοκεφάλους.
Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που όχι μόνο τα παιδιά δεν ακολουθούν αυτό που τους λέμε να κάνουν, αλλά από πάνω, γελούν. Η σαρκαστική αυτή στάση τους μπορεί να μας προκαλέσει περαιτέρω εκνευρισμό μα και απογοήτευση αφού σκεφτόμαστε τι έχουμε κάνει λάθος και το παιδί μας δε μας σέβεται. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Γιατί το παιδί γελάει όταν το μαλώνετε
Σας δοκιμάζει
Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να χτίσουν και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους με υγιή τρόπο. Τις περισσότερες φορές βέβαια κάνουν ό,τι μπορούν για να κλονίσουν την εξουσία των γονιών τους παρακούοντας και αγνοώντας τα λόγια τους.
Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά είναι να πιστοποιήσουν πως είμαστε συνεπείς στα όρια που θέτουμε. Γι’ αυτό και είναι ωφέλιμο να παραμένουμε πιστοί σε αυτά και να μη φάσκουμε και αντιφάσκουμε σε σχέση με τις απαιτήσεις μας από εκείνα.
Γελάει επειδή νιώθει νευρικότητα
Το γέλιο των παιδιών όταν τα επιπλήττουμε μπορεί να έχει να κάνει με τη νευρικότητά τους. Είναι δηλαδή ένα είδος γέλιου που προκύπτει σε άβολες καταστάσεις, κατά τις οποίες όμως δεν είναι σωστό κανείς να αστειεύεται. Είναι ωστόσο μια αυθόρμητη αντίδραση που δεν μπορούν να ελέγξουν και αντιπροσωπεύει ένα μηχανισμό αποφόρτισης μέσα σε ένα «αγχωτικό» πλαίσιο.
Προσπαθεί να ρυθμίσει τα συναισθήματά του
Σύμφωνα με το παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές τα παιδιά καταφεύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά του να γελούν για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Είναι γεγονός πως κανείς δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να τα διαχειρίζεται. Αντίθετα, όλοι μας αποκτούμε αυτή την ικανότητα σταδιακά.
Για το λόγο αυτό, ίσως το παιδί σας να γελάει ενώ εσείς το επιπλήττετε για να «αυτορυθμιστεί» και να κατορθώσει τελικά να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των γνωστικών, κοινωνικών και ψυχολογικών λειτουργιών του.
«Το παιδί μου γελάει όταν το μαλώνω και αυτό με θυμώνει»
Είναι κατανοητό να αισθάνεστε θυμό και απογοήτευση μπροστά στο γέλιο του παιδιού σας. Ωστόσο, να θυμάστε πως τα παιδιά είναι παιδιά και έχουν άγνοια επί πολλών σημαντικών θεμάτων. Είναι ακόμη σε μια διαδικασία που ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κατάλληλο τρόπο να σχετίζονται με τους άλλους.
Έτσι, αν το παιδί σας γελά όταν το επιπλήττετε, δε σημαίνει απαραίτητα ότι σας κοροϊδεύει ή ότι δε σας σέβεται. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην το παίρνετε κατάκαρδα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία από την οποία μακροπρόθεσμα το παιδί σας θα βγει κερδισμένο.
Φαίη Βακρινού
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου