Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία

Η ιατρική περίθαλψη και φροντίδα για τα πρόωρα και άρρωστα νεογνά ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σε μία χώρα ένα μεγάλο ποσοστό όλων των βρεφών που γεννιούνται υπερβολικά πρόωρα πεθαίνουν, σε άλλες χώρες βρέφη που γεννιούνται ακριβώς στην ίδια ηλικία έχουν μεγάλη πιθανότητα επιβίωσης. 

Αλλά οι μεγάλες διαφορές δεν περιορίζονται μόνο στην επιβίωση: Σε κάποιες χώρες, η πρόωρη γέννηση συσχετίζεται επίσης συχνότερα με χρόνιες κινητικές και νοητικές αναπηρίες σε σύγκριση με άλλες. Αυτό το αποτέλεσμα ενισχύεται από το γεγονός ότι, σε κάποια μέρη της Ευρώπης, η μακροχρόνια φροντίδα για αυτά τα ευάλωτα παιδιά δεν είναι οργανωμένη με διαρθρωμένο τρόπο ή είναι ανύπαρκτη. 

Με τον υψηλό βαθμό ανισότητας στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, απαιτούνται εναρμονισμένοι ορισμοί και σαφείς κανονισμοί για τις υποδομές, τις ιατρικές διαδικασίες, τις διαδικασίες φροντίδας και τις ικανότητες του προσωπικού προκειμένου να είναι δυνατή η σύγκριση και η προσαρμογή των συνθηκών φροντίδας στην Ευρώπη.  Στην Ευρώπη υπάρχει υψηλή και αυξανόμενη συχνότητα πρόωρης γέννησης και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ιατρικές και κοινωνικές συνέπειες, καθώς και η υλική και άυλη επιβάρυνση των ασθενών, των οικογενειών και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστιες. 

Επομένως, υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η υψηλού επιπέδου φροντίδα είναι εξίσου προσβάσιμη παντού και για όλους. 

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία αντιμετωπίζουν τις ανισότητες στην οργάνωση της φροντίδας, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, και τη δομή και παροχή φροντίδας για τα πρόωρα και άρρωστα βρέφη. 

Το έργο προωθεί δίκαια και υψηλά επίπεδα φροντίδας για τα πρόωρα και άρρωστα βρέφη σε όλη την Ευρώπη μέσω μιας συστηματικής προσέγγισης από την άποψη της συμμετοχής πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών από το μηδέν, της συμμετοχής των οργανώσεων των ασθενών (γονέων), της ευρύτητας των θεμάτων και μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής διάδοσης. Κάθε πτυχή του έργου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ευάλωτων ασθενών, των οικογενειών τους και τελικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου