Σε επαφή με την τέχνη ήρθαν ασθενείς με διαταραχές μνήμης μαζί με τους φροντιστές τους στο πλαίσιο του μουσειακού προγράμματος “ Μια βόλτα μαζί” που υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜOMUS) και του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης ατόμων με διαταραχές μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε πιλοτικά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-«Συλλογή Κωστάκη» (Μονή Λαζαριστών) από τέλη Νοεμβρίου 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 σε έναν πρώτο κύκλο τεσσάρων συναντήσεων στις οποίες μετείχαν 6 ασθενείς με διαταραχές μνήμης μαζί με 8 φροντιστές τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έγινε μια επιλογή συγκεκριμένων έργων από τη Συλλογή Κωστάκη και , όπως αναφέρει η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Βογιατζή :« Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Μουσείο η επαφή με επιλεγμένα έργα και ανάλογες δράσεις, έδωσε την ευκαιρία του μοιράσματος οικουμενικών εμπειριών, που μπορεί να είναι κοινές για τους ανθρώπους, αλλά η έκφρασή τους έχει έναν μοναδικό, προσωπικό τρόπο. Ταυτόχρονα, εκτός από την ενεργοποίηση της φαντασίας, της συγκέντρωσης, της αντίληψης, η θέαση των έργων τέχνης αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας, μετάδοσης συναισθημάτων, σκέψεων, εμπειριών, προωθώντας την ικανότητα για επαφή και κοινωνικοποίηση. Κατά την διάρκεια της τέταρτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης, παρουσιάστηκαν από τα ίδια μέλη της ομάδας επιλεγμένα δικά τους έργα στους φροντιστές τους και στις διοργανώτριες του προγράμματος του Μουσείου. Η διαδικασία αυτή αλλά και η δημιουργία ενός ομαδικού έργου (κολάζ) αφενός ενδυνάμωσε την αίσθηση του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης μέσω θετικής ανατροφοδότησης και αφετέρου λειτούργησε ως ικανότητα για αυτοπραγμάτωση μέσα από τη δημιουργική διαδικασία και τη συμβολή της ατομικής εικαστικής προσφοράς για έναν κοινό σκοπό: Ένα έργο ορατό και απτό, ένα νέο δημιούργημα».
Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημερήσιας Αποσχόλησης ατόμων με διαταραχές μνήμης του ΨΝΘ, ψυχολόγος , Αρετή Αγγέλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρόγραμμα, ανέφερε:
«Έγινε μια επαφή από τις επιμελήτριες εκπαίδευσης του Μουσείου, τις κυρίες Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Χριστίνα Παπαϊωακείμ οι οποίες δημιούργησαν ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε άτομα τα οποία πάσχουν από άνοια όπως επίσης και τους φροντιστές τους. Αυτό το πρόγραμμα το θεωρήσαμε εξαιρετική ιδέα γιατί σε προχωρημένα στάδια, και όχι μόνο, οι ανοϊκοί χάνουν τη δυνατότητα της έκφρασης δηλαδή έχουνε προβλήματα με τον προφορικό λόγο και με το γραπτό λόγο.
Οπότε η τέχνη αποτελεί ένα πολύ εξαιρετικό εργαλείο έκφρασης. Αυτή τη φορά βέβαια το διαφορετικό ήτανε ότι μαζί με τους ασθενείς ήταν και οι φροντιστές τους. Οπότε μοιράστηκαν στιγμές, γιατί και οι φροντιστές επιβαρύνονται πάρα πολύ από τα αποτελέσματα της νόσου και ότι αυτό σημαίνει πολλά για αυτούς και ψυχολογικά και κοινωνικά και οικονομικά . Οπότε ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τον άνθρωπό τους με έναν διαφορετικό τρόπο και να εκφράσουν και οι ίδιοι συναισθήματα και σκέψεις».
Η κ. Αγγέλου σημείωσε ότι υπάρχει η σκέψη να συνεχιστούν οι δράσεις σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και πρόσθεσε : «Επειδή η εικαστική θεραπεία είναι μια δραστηριότητα η οποία γίνεται εδώ και χρόνια στο Κέντρο μας είναι μέσα στις σκέψεις μας να γίνει και μία έκθεση ζωγραφικής με έργα των ασθενών μας. Έχουμε κάποια έργα τα οποία δείχνουν την εξέλιξη της νόσου, δηλαδή πώς οι άνθρωποι έρχονται, βρίσκονται σε αρχικά στάδια και πως αυτό εκφράζεται μέσα από την τέχνη, μέσα από τα δημιουργήματά τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για να έρθει και το κοινό κοντά σε αυτό που σημαίνει η άνοια δια μέσου της τέχνης». Τα σημειωθεί ότι το Κέντρο λειτουργεί από το 2002 και σήμερα εξυπηρετεί 6 ασθενείς με διαταραχές μνήμης δηλαδή άτομα με άνοια αρχικού ή μέσου σταδίου και 8 φροντιστές .
«Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινότητας λειτουργούμε και προληπτικά και συμβουλευτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας μετά από τηλεφωνική επαφή μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί μας να γίνουν κάποια ψυχομετρικά ή απλά να ενημερωθούν για τη φύση της άνοιας, τη συμπτωματολογία και τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς είναι σε αρχικά και μέσα στάδια για να μπορούμε να έχουμε κάποια επικοινωνία και να μπορούν να παίρνουν μέρος στις ομάδες οι οποίες γίνονται στο Κέντρο. Όταν πλέον περάσουν τα μέσα στάδια δεν ζητάμε να αποχωρήσουν. Οι άνθρωποι αποχωρούν όταν πλέον έχουν κινητικά προβλήματα και βαριά ζητήματα και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στο Κέντρο» τόνισε η κ. Αγγέλου.
Αγγέλα Φωτοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου