«Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού» μας λέει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου.
- Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι.
Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λόγω του διαδικτύου τα παιδιά έχουν από πάρα πολύ νωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες όμως, λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας, δεν μπορούν ούτε να τις να κατανοήσουν ούτε να τις διαχειριστούν. Στο πλαίσιο της παρέας μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες πράξεις όλοι μαζί.
Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.
— Πιστεύετε ότι πολλοί από τους νέους έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την ερωτική πράξη;
Το γεγονός ότι κάποιοι νέοι μετατρέπουν την ερωτική πράξη σε σεξουαλική κακοποίηση δείχνει ότι αποτελεί γι’ αυτούς τρόπο άσκησης εξουσίας, bulling, απειλής, εκδίκησης και χειραγώγησης των άλλων.
Οι νέοι που κακοποιούν σεξουαλικά άλλους νέους σίγουρα έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την ερωτική πράξη, η οποία θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, κι αυτό δεν αποκλείει να επαναλάβουν τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις σε μέλη της οικογένειας που θα δημιουργήσουν ή σε τρίτους.
— Τι θα προτείνατε στους γονείς;
Είναι απαραίτητο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προστασίας. Για να μην αγχωθούν για το πώς θα τους μιλήσουν για το σώμα, τους κινδύνους αλλά και την προστασία τους υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους γονείς τόσο πριν από τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Γνωρίζω ότι αρκετοί γονείς σοκάρονται με αυτήν την πρόταση, όμως η έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών και είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλλεται ούτε να κάνει τους γονείς να ντρέπονται. Όσο περισσότερο συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τόσο περισσότερο και τα παιδιά θα τους μιλούν για τους προβληματισμούς και για τα θέματα που θα προκύπτουν.
— Διάβασα πρόσφατα στους «New York Times» ότι η καθημερινότητα των εφήβων κατακλύζεται πλέον από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις;
Πολλές και διαφορετικές, π.χ. η στρεβλή εικόνα σχετικά με την ερωτική πράξη, άγχος, φοβίες, παραμόρφωση της εικόνας του σώματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη σχέση του εφήβου με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν ανασταλτικούς παράγοντες ή παράγοντες φόβου θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους ώστε να δοκιμάσουν και να μιμηθούν όσα έχουν δει.
Όπως έχουμε ενημερωθεί, το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ασελγούσε σεξουαλικά σε άλλα παιδιά και αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούν λόγω της έλλειψης γνώσεων, ορίων αλλά και ωριμότητας. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων επειδή νιώθουν ότι έτσι είναι μεγάλοι, σημαντικοί και ασκούν εξουσία σε άλλους.
— Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία στην εποχή μας αρχίζει όλο και νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό;
Πράγματι, η εφηβεία γενικά ξεκινάει πιο νωρίς τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζω ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στα κορίτσια, ώστε να μην μπουν σε αυτή πρόωρα.
Σύμφωνα με έρευνες, γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι οι παράγοντες, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ορμονολογικοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν μπορούμε να το περιορίσουμε.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.
Πηγή: LIFO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου