Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Στρες διαρκείας έχει προκαλέσει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους

Κατάλοιπα στρες από την πανδημία, εντοπίστηκαν σε παιδιά και εφήβους, χρόνια μετά την κυκλοφορία του κορωνοϊού. Η πίεση είναι τέτοια, που πολλοί έφηβοι χρειάζονται υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Anne Kaman, Michael Erhart και οι συν-συγγραφείς τους στην τρέχουσα μελέτη τους στο γερμανικό ιατρικό περιοδικό "Ärzteblatt".

Στη διαχρονική μελέτη COPSY, η ομάδα των συγγραφέων διερεύνησε για πρώτη φορά - σε τέσσερα κύματα ερευνών - πώς εξελίχθηκε η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής των παιδιών και των εφήβων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και ποιοι παράγοντες κινδύνου και πόροι επηρέασαν την εξέλιξη αυτή.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.319 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών σε αυτοαναφορά (11 έως 17 ετών 1.602) και από έναν γονέα (7 έως 17 ετών, 2.319). Τα ψυχοσωματικά ενοχλήματα ειδικότερα αυξήθηκαν και πάλι ελαφρά. Για τη σύγκριση πριν από την πανδημία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη μεθοδολογικά συγκρίσιμη μελέτη BELLA.

Παρόλο που η μελέτη COPSY δείχνει για πρώτη φορά μια εξέλιξη κατά τη διάρκεια δύο ετών πανδημίας, δεν μπορούν να εξαχθούν αιτιώδη συμπεράσματα και δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα σχετίζονται με μια σημαντική αύξηση των λοιμώξεων COVID-19/μετά ή κατά τη διάρκεια της μακράς COVID, τη χειμερινή περίοδο, ένα σωρευτικό βάρος της πανδημίας ή άλλους παράγοντες.

Η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτή την αγχωτική εμπειρία με καλούς πόρους. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας (28,5 %) ή ανήκε στην ομάδα κινδύνου (14,0 %).

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ
Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου