Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Κύπρος: Βιβλίο βιολογίας από τον... Μεσαίωνα - Διδάσκει αγνότητα και αποχή για προστασία από σεξουαλικά νοσήματα

Σάλος έχει προκληθεί με σχολικό εγχειρίδιο για το μάθημα της Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, στο οποίο αναφέρεται πως ένας τρόπος για προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι η αγνότητα και η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα πριν από το γάμο.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 68 του βιβλίου Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου και στο κεφάλαιο της προστασίας των ατόμων από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αναφέρεται ότι ένας τρόπος προστασίας είναι να υπάρχει εγκράτεια, κάτι που συνεπάγεται με αγνότητα, δηλαδή αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από το γάμο.

Μάλιστα, αναφέρεται πως «αποτελεσματικότητα ΜΑ: Ποσοστό επιτυχίας 100%. Η μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος. Προστασία από ΣΜΝ: ΝΑΙ Στο πλαίσιο του γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από ΣΜΝ.»

Δίπλα από το εν λόγω κείμενο, υπάρχει μία γυναικεία φιγούρα.

Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη αναφορά, αλλά και το γεγονός ότι αμέσως κάτω από το κείμενο υπάρχει αναφορά στην περιοδική αποχή και αναφέρεται στο πότε πρέπει να απέχει η γυναίκα από τη σεξουαλική επαφή, ώστε να αποφύγει τυχόν ανεπιθύμητη κύηση, προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διάφορους χρήστες να κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση ενός σχολικού εγχειριδίου, ώστε να περαστούν στα παιδιά κάποια μηνύματα και απόψεις.

Ενήμερο το Υπουργείο Παιδείας

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα είναι ενήμερο το Υπουργείο Παιδείας και καλά ενημερωμένη πηγή, ανέφερε στον REPORTER πως το θέμα εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα, ωστόσο έχουν δοθεί άμεσα οδηγίες και εξετάζεται.

Το Υπουργείο Παιδείας για την ώρα, ανεπίσημα, παραδέχεται την ύπαρξη του σχολικού εγχειριδίου, ωστόσο αρμόδιο πηγή του διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν διδάσκεται στα παιδιά, όπως καταγράφεται στο επίμαχο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα μας λέχθηκε ότι στους δείκτες επάρκειας και επιτυχίας (στον τρόπο που διδάσκεται η ύλη) δεν περιλαμβάνεται αυτή η φρασεολογία με τους εκπαιδευτικούς να έχουν ξεκάθαρες οδηγίες επ' αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο ετοιμάστηκε πριν από αρκετά χρόνια, με αρκετούς να θεωρούν ότι πλέον είναι ξεπερασμένο σε συνδυασμό και με την ψήφιση της νομοθεσίας για την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να τοποθετηθεί το Υπουργείο Παιδείας επίσημα για το θέμα.



Τα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Στο βιβλίο δραστηριοτήτων στη Βιολογία της Γ’ Γυμνασίου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται/εκπαιδεύονται (σελ. 68) γύρω από την αντισύλληψη και τις μεθόδους που μπορούν «να μας προστατεύσουν από τα ΣΜΝ».

Σε αυτές πρώτη – πρώτη φιγουράρει η «Εγκράτεια», η «Αγνότητα» και η «Αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα προ του γάμου».

Και η σύγχρονη ενημέρωση συνεχίζεται:

«Αποτελεσματικότητα ΜΑ: Ποσοστό επιτυχίας 100%. Η μόνη απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος.

Προστασία από ΣΜΝ: ΝΑΙ Στο πλαίσιο του γάμου μόνο η αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση προσφέρει προστασία από ΣΜΝ.»

Φυσικά η φωτογραφία που συνοδεύει το συγκεκριμένο κείμενο δείχνει μόνο μια γυναίκα.

Λίγο πιο κάτω το βιβλίο καταπιάνεται και με τον HIV/AIDS και τη μετάδοση του, χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα βασισμένο σε στατιστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ από το μακρινό 2014 (αναφέρονται και οι ομοφυλόφιλοι/αμφιφυλόφιλοι άνδρες), ενώ στη συνέχεια ζητά από τους μαθητές να τοποθετήσουν βάσει αυτού «σε σειρά τις διάφορες πρακτικές (α-ζ) ξεκινώντας από αυτήν που παρουσιάζει την μεγαλύτερη επικινδυνότητα», αναγνωρίζοντας το γκέι σεξ ως την πιο επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου