Οι σκύλοι θεραπείας βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στοργή. Η κα Καλυψώ Βαβατσιούλα έχει φύλακα-άγγελο τη Φαίδρα που την πήρε μαζί με το κουτάβι της από την πυρόπληκτη Εύβοια το προπέρσινο καλοκαίρι και από τότε δεν μπόρεσε να την αποχωριστεί.
Οι σκύλοι θεραπείας είναι οι ήρωες με τα τέσσερα πόδια που γιατρεύουν ψυχές. Βοηθούν ανθρώπους που εκδηλώνουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. Το πρόγραμμα άρχισε το 2019 για την στήριξη ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Σταυρούπολης. Όπως είπε η κα Λία Κουτσού, με τον Άργο, είναι εντυπωσιακή η επαφή που αναπτύσσουν οι ασθενείς με τους σκύλους.
Η θεραπευτική ιδιότητα των σκύλων δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που έχει εξαιρετικές ικανότητες και η παρουσία του κάνει καλό στην υγεία του ανθρώπου.
«Η καθημερινή επαφή με τον σκύλο παρέχει στον άνθρωπο πολυεπίπεδα οφέλη, όπως σωματική και πνευματική εγρήγορση, συναισθηματική ωριμότητα, υπευθυνότητα, κ.ά.
Όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η συμβίωση του ανθρώπου με τον σκύλο δεν είναι μόνο ευεργετική για την σωματική και ψυχική του υγεία αλλά έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.
Οι θετικές επιδράσεις των ισχυρών δεσμών του ατόμου με τον σκύλο αναγνωρίζονται, πλέον, από τον επιστημονικό κόσμο και συγκεκριμένα από την ιατρική κοινότητα.
Μάλιστα, έχουν παρατηρήσει ότι η καθημερινή συναναστροφή του παιδιού με τον σκύλο βοηθά στην ψυχική και σωματική του υγεία.
Η εκπαίδευση ενός σκύλου θεραπείας, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτές, ξεκινά από τους πρώτους μήνες της ζωής του (2-3 μηνών) και ολοκληρώνεται στους 24-26 μήνες.
Η εκπαίδευσή του είναι πολυεπίπεδη και απαιτεί καθημερινή εξάσκηση, ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κάθε σκύλος θεραπείας ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα, καθώς προσαρμόζεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Παράλληλα, βασίζεται στις ανάγκες της ομάδας, προκειμένου να συνεργαστεί σωστά με τον χειριστή του, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις θεραπευτικές συνεδρίες.
Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτές, «κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την οποιαδήποτε επαφή του με έναν σκύλο θεραπείας. Γι’ αυτό και η αντίδραση του καθενός είναι διαφορετική, όπως και η προσέγγιση του σκύλου από τον άνθρωπο.
Οι αντιδράσεις, επίσης, ποικίλλουν, αναλόγως και με την ηλικία του ατόμου, ξεχωρίζοντας, τις αντιδράσεις των περισσότερων παιδιών που είναι μοναδικές, γεμάτες χαρά, αγάπη και γέλιο.
Πηγή: ertnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου