Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Στην Κατούνη το «Σπίτι του Παιδιού» της Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετεί όλη τη Β. Ελλάδα

Στα Λαδάδικα θα λειτουργήσει η νέα δομή του «Σπιτιού του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιλέξει συγκεκριμένο κτήριο στην οδό Κατούνη, ώστε να λειτουργήσει η αντίστοιχη δομή των Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Στη σημερινή (σημ. 5/1/2023) επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο, που λειτουργεί από το 2021, δόθηκε αναλυτική περιγραφή της δομής, η οποία χρησιμοποιείται από τις κατά τόπους εισαγγελίες, ώστε να διεξάγεται η κατάθεση ανηλίκων, που έχουν πέσει θύματα σοβαρών εγκλημάτων. Παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορούν να μιλήσουν σε ειδικούς για τις τραυματικές εμπειρίες τους στο «Σπίτι του Παιδιού» και να δώσουν πληροφορίες για την εξιχνίαση εγκλημάτων σε βάρος τους, ενώ παράλληλα η δομή λειτουργεί και ως ένα πρώτο βήμα θεραπείας των τραυμάτων που άφησαν τα εγκλήματα στα παιδιά.

Τα παιδιά οδηγούνται στη συγκεκριμένη δομή από τις κατά τόπους εισαγγελίες, ώστε αφενός να προστατευτούν από μια δευτερογενή θυματοποίηση και να μιλήσουν για το έγκλημα καθαυτό σε ένα περιβάλλον καλύτερο από τα αστυνομικά τμήματα, αφετέρου να δοθεί η ευκαιρία στη Δικαιοσύνη να δικάσει τις υποθέσεις, βάσει των καταθέσεων των παιδιών. Η υποστήριξη των παιδιών είναι πολυεπίπεδη και ενισχύεται έτσι και η φιλικότητα του συστήματος Δικαιοσύνης προς το παιδί, με ταυτόχρονη προστασία της ανηλικότητας. Ήδη το "Σπίτι του Παιδιού" στο Παλαιό Φάληρο έχει αναλάβει περισσότερα από 80 περιστατικά στο διάστημα που λειτουργεί.

Μπορεί η προτεραιότητα, λόγω αριθμού περιστατικών, να ήταν για τη συγκεκριμένη δομή στην πρωτεύουσα (οι εισαγγελικές αρχές της Αττικής δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο σχετικών περιστατικών), όμως στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης του χώρου και την πλήρη ανακαίνισή του, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η δομή της Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, το κτήριο όπου θα λειτουργήσει η δομή έχει ήδη επιλεχθεί και βρίσκεται στην οδό Κατούνη. «Το κτήριο ανήκει στον ΕΦΚΑ και είμαστε ήδη στο τελικό στάδιο για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσής του, ώστε να λειτουργήσει εκεί το δεύτερο 'Σπίτι του Παιδιού' στη χώρα, εξυπηρετώντας σε αρχική φάση τουλάχιστον και τις ανάγκες της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας. Τα διαδικαστικά θεωρούμε ότι θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια θα αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες διαμόρφωσης των χώρων και ανακαίνισης του κτηρίου. Επενδύουμε στη συγκεκριμένη δομή, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία», επισήμανε ο κ. Κώτσηρας, που τρέχει το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου