Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο» της Elena Bulay

Το πολύ προσωπικό και ταυτόχροα απόλυτα χρηστικό βιβλίο της Βρετανίδας εικονογράφου Έλενα Μπιούλεϊ είναι μια πρόσκληση γνωριμίας με την αγαπημένη σκυλίτσα της, τη Τζο, και βέβαια η παρουσίαση της σχέσης τους. Κυρίως όμως είναι ένα βιβλίο για παιδιά για να διαβαστεί από κάθε οικογένεια είτε σκέπτεται να αποκτήσει είτε έχει ήδη ένα τετράποδο μέλος, καθώς αναδεικνύει σε όλες του τις διαστάσεις τι σημαίνει υιοθετώ ένα σκυλάκι, το φροντίζω, το μεγαλώνω, μοιράζομαι τη ζωή μου και επικοινωνώ μαζί του. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας λοιπόν, από αδέσποτο κουτάβι, περνά από μια ανάδοχη οικογένεια, ώσπου τελικά να φτάσει στη Λένα και να γίνει η Τζο.

Η σκυλίτσα ήταν ένα φοβισμένο κουτάβι, όταν την υποδέχθηκε στη ζωή της η Μπιούλεϊ. Όπως κάθε άνθρωπος που αποκτά έναν σκύλο χρειάστηκε να μάθει πώς να είναι ο άνθρωπος αυτού του σκύλου. Η απόδοση του τίτλου Η ιστορία της Τζο - Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο (μτφρ. Ιωάννα Βαρβαλουκά, εκδ. Καπόν) είναι εξαιρετικά εύστοχη. Το βιβλίο της Μπιούλεϊ στην ελληνική του μετάφραση απευθύνεται σε ένα κοινό που τώρα εκπαιδεύεται: τα παιδιά πρωτίστως αλλά τους γονείς τους.

Το βιβλίο Μπιούλεϊ είναι μοιρασμένο ανάμεσα στις χρωματιστές σελίδες στις οποίες αφηγείται την δική της προσωπική ιστορία με τη Τζο και τις μαυρόασπρες σελίδες που δίνουν πληροφορίες, συμβουλές και θίγουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα στη ζωή με έναν σκύλο.

Όπως κάθε άνθρωπος που παίρνει στα σοβαρά τις σχέσεις του, η Μπιούλεϊ γνωρίζει τη μεγάλη ευθύνη να γίνει κάποιος ιδιοκτήτης κατοικίδιου, πόσο μάλλον σκύλου. Ο σκύλος θυμάται, καταλαβαίνει, σκέφτεται, εκπαιδεύεται, φοβάται, στενοχωριέται, παθαίνει στρες, κρυώνει, χρειάζεται κατάλληλο φαγητό και τον δικό του χώρο, θέλει βόλτα για να τρέξει, να πάρει ερεθίσματα, να γνωρίσει άλλα σκυλιά, αλλιώς θα έχει νεύρα, ακεφιές και θα αρχίσουν τα προβλήματα. Ο σκύλος κινδυνεύει από ασθένειες και χρειάζεται τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ο σκύλος μαδάει (καμιά φορά πολύ), λερώνει και γαβγίζει, σκάβει και μπορεί να κάνει ζημιές πάνω στη χαρά του ή τα νεύρα του, και από ένστικτο δαιμονίζεται όταν βλέπει γάτα. Ο σκύλος έχει έξοδα και ζει πολύ λιγότερο από ό,τι ένας άνθρωπος. Ο σκύλος παίζει, κι αν είναι δύο μαζί θα διαπιστώσει κανείς ότι παίζει όπως κάθε παιδί (κρυφτό, κυνηγητό, πάλη), χαίρεται και γελάει. Έχει δικαιώματα που πλέον είναι νομικά κατοχυρωμένα και στην Ελλάδα. Αλλά, είναι ο σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου; Η ιστορία της Τζο και της Λένας μας λένε με τον πιο τρυφερό και διαυγή τρόπο, πως ναι.

Σε ένα από τα ομορφότερα δισέλιδα του βιβλίου, η Λένα περιγράφει μια από τις πιο δυνατές και τρυφερές στιγμές που μπορεί να ζήσει κανείς με τον σκύλο του: Η Τζο τρέχει ελεύθερη, χωρίς λουρί σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Ξεμακραίνει και απολαμβάνει τη φύση με αυτοπεποίθηση αλλά κάθε τόσο γυρίζει προς τη Λένα. Σε αυτό το δισέλιδο λέγονται όλα και δίνεται η πιο συμπυκωνμένη περιγραφή γιατί η σχέση ανθρώπου και σκύλου είναι πολύτιμη και μοναδική.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βiβλίο απευθύνεται στα παιδιά από 8 ετών και πάνω που όχι μόνο έχουν κατακτήσει την ανάγνωση με ευχέρεια και μπορούν μόνα τους να αναζητούν πληροφορίες για ό,τι τα ενδιαφέρει στα βιβλία αλλά είναι έτοιμα αρχίσουν να φροντίζουν έναν τετράποδο φίλο ή να εξηγήσουν με επιχειρήματα στους γονείς τους γιατί πιστεύουν ότι είναι έτοιμα να το κάνουν.

Ποια είναι η δημιουργός του

Η Βρετανίδα Έλενα Μπιούλεϊ είναι εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.

Το 2021 αναδείχθηκε νικήτρια στην Illustrators Exhibition που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου της Μπολόνια για την εικονογράφησή της στο βιβλίο «The Life of Wonderful Toys» του Sergey Sedov, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2022, για το δικό της βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ, ο πρωτότυπος τίτλος του οποίου είναι «How to be your dog’s best friend».

Γιατί θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά αγαπούν να γνωρίζουν. Οι πληροφορίες που βρίσκουν στα καλά τεκμηριωμένα βιβλία όπως αυτό, τα καθυσηχάζουν και τα βοηθούν να χτίσουν τις απόψεις τους. Στα ζώα βλέπουν ένα αδελφάκι, έναν σύντροφο στο παιχνίδι, έναν φίλο, και η ζωή της Τζο με τη Λένα θα τα συναρπάσει κάνοντας τα να νιώσουν περήφανα για τις γνώσεις τους και την υπεθυνότητά τους.

Γιατί να το επιλέξουν οι ενήλικες

Πριν επιλέξουν το βιβλίο «Η ιστορία της Τζο – Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο», οι ενήλικες που δεν ζουν με κάποιο κατοικίδιο στην οικογένειά τους πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την ερώτηση που είναι το πιθανότερο ότι θα ακολουθήσει: «Πότε θα πάρουμε σκύλο;» Διαβάζοντάς το με τα παιδιά θα είναι σίγουρα περισσότερο έτοιμοι να δώσουν την απάντηση. Όσοι ήδη έχουν την τύχη να ζουν με έναν τετράποδο φίλο θα ανακαλύψουν μια σχέση που ήδη γνωρίζουν διανθισμένη με ξεκάθαρα διατυπωμένες πληροφορίες, χρήσιμες για τα παιδιά και την ισορροπία στην οικογένεια.

Επιλέγοντάς το, ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που θα μεταδώσουν στα παιδιά είναι ότι θα τα μυήσουν σε μια σχέση με όρους και υποχρεώσεις αλλά και απροϋπόθετη αγάπη.

«Η ιστορία της Τζο» - Πώς να φροντίζεις έναν τετράποδο φίλο,  της Elena Bulay  (μτφρ. Ιωάννα Βαρβαλουκά)  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Ελένη Κορόβηλα
Πηγή: bookpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου