Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Γιορτάζουμε 60 χρόνια «Η Θεοτόκος» σε μία εκδήλωση που μας γεμίζει ελπίδα για ένα πιο προσβάσιμο μέλλον

Αρκεί να αναλογιστούμε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο το 51.3% των ατόμων με αναπηρία που είναι σε ηλικία εργασίας, απασχολείται ενεργά σε θέση μισθωτού, με την Ελλάδα να απασχολεί μόνο το 23,7% του δυναμικού της, δηλαδή λιγότερο από το ένα τρίτο, για να καταλάβουμε πως έχουμε έναν μακρύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, ώστε να μιλάμε για ισότητα στην αγορά εργασίας.

Παρότι έννοιες όπως «προσβασιμότητα» και «ενσωμάτωση» ακούγονται όλο και πιο έντονα στον δημόσιο διάλογο, τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως τα άτομα με αναπηρία οδηγούνται σχεδόν αναπόφευκτα σε ένα καθεστώς εργασιακής εξορίας και στα όρια της φτώχιας, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, να απολαύσουν μία αυτόνομη, πλήρη κοινωνική ζωή. Είναι σχεδόν καταδικασμένα στον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας, όχι μόνο του στίγματος και των προκαταλήψεων, πρωτίστως λόγω έλλειψης παροχών και στήριξης, λόγω έλλειψης πρόσβασης σε μία συμπεριληπτική, ποιοτική εκπαίδευση.

Μάλιστα, αυτό το «χάσμα» επιδιώκει να γεφυρώσει από το 1963 το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος», το οποίο φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και γιορτάζει με μία μεγάλη εκδήλωση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη. Το συγκεκριμένο κοινωφελές ίδρυμα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ μέσα από έναν διαρκή αγώνα, προάγει έμπρακτα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων με αναπηρία, δείχνοντας μας τον δρόμο για έναν κόσμο προσβάσιμο, ο οποίος ενθαρρύνει την ένταξη της διαφορετικότητας στην αγορά εργασίας, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλους.

Λίγα λόγια για το ελπιδοφόρο κοινωνικό έργο του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος»

Για όσους δεν γνωρίζουν το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» και το σπουδαίο, μακρόπνοο έργο του, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως βρίσκεται στο Ίλιον, σε μία έκταση 51 στεμμάτων εκ των οποίων τα 7.000 τ.μ. αξιοποιούνται ως στεγασμένα κτήρια. Εκεί, πραγματοποιούνται καθημερινά προγράμματα εκπαίδευσης και θεραπείας σε άτομα με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές και Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, ενώ το Ίδρυμα αναλαμβάνει να βοηθήσει νήπια, εφήβους έως και άτομα της πρώιμης ενήλικης ζωής.

Πιο αναλυτικά, μικρά παιδιά από 2,5 έως 5 ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα που εστιάζουν στη στήριξη και την ενίσχυση της ανάπτυξής τους, να λαμβάνουν ιατρικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τόσο εκείνα, όσο και οι γονείς-φροντιστές τους. Υπάρχουν τμήματα για εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, τα οποία απευθύνονται σε νέους από 16 έως 22 ετών και τους προετοιμάζουν ψυχοκοινωνικά για την ομαλή μετάβασή τους στα τμήματα ενηλίκων. Όσο για τα τμήματα ενηλίκων, αυτά αφορούν σε άτομα από 22 έως 32 ετών, ενώ έχουν διαμορφωθεί για την καλλιέργεια θεμελιωδών επαγγελματικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για την αυτονομία και τη μετέπειτα ένταξη του ατόμου στην κοινωνία. Στα συγκεκριμένα τμήματα, οι νέοι έρχονται σε επαφή με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, την κηπουρική, την ξυλουργική, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, τη ραπτική, τη 3D εκτύπωση και όχι μόνο, ανακαλύπτοντας κλίσεις και ταλέντα, όλα αυτά που θα τους κάνουν να νιώθουν χρήσιμοι και γεμάτοι σιγουριά, αναζητώντας μία μόνιμη απασχόληση. 

Σε κάθε περίπτωση, το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» δεν μένει μόνο στην προετοιμασία των ατόμων, αλλά συνεχίζει να τα ακολουθεί και στο δύσκολο στάδιο της επαγγελματικής κατάρτισης. Μέσω του προγράμματος «ΕργΑξία», στηρίζει απόφοιτους του Ιδρύματος στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, ενώ προωθεί και παρακολουθεί στενά την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα κομμάτι της μεγάλης κοινωνικής συνεισφοράς του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», μίας ελπιδοφόρας, μακροχρόνιας προσπάθειας πίσω από την οποία κρύβεται ένα έμπειρο προσωπικό από 103 εξειδικευμένους εργαζόμενους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχίατρους, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές και αναπτυξιολόγους, ανθρώπους που προσεγγίζουν με αγάπη, τρυφερότητα και επαγγελματισμό κάθε περίπτωση. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τα 5.000 άτομα που έχουν βοηθηθεί ουσιαστικά κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος, από τους 370 νέους ανθρώπους που φοιτούν σήμερα στο Ίδρυμα, εκ των οποίων οι 60 είναι άποροι ή και ανασφάλιστοι. 

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ανατρέψουμε τους αριθμούς που παραθέσαμε παραπάνω, αν θέλουμε να μπορούμε να οραματιστούμε έναν κόσμο δίχως διακρίσεις, όπου όλοι θα απολαμβάνουμε τις ίδιες ευκαιρίες απασχόλησης, είναι σημαντικό να τον διαμορφώσουμε εμείς, τραβώντας με τις πράξεις μας τους συνανθρώπους μας από το περιθώριο. Ακριβώς για αυτό, θα είμαστε παρόντες στους εορτασμούς των 60 ετών του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», σε ένα ορόσημο που μας γεμίζει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προασπίζουμε τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, Στεφάνου Δέλτα 15 στο Ψυχικό, στις 18:30. Αν επιθυμούμε να παρευρεθούμε, είναι απαραίτητο να συμπληρώσουμε ηλεκτρονικά τη σχετική δήλωση συμμετοχής.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου