Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι δράσεις του φετινού Ραδιομαραθωνίου ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την κατάργησή του. Οργανώσεις που εκπροσωπούν παιδιά και παιδιά με αναπηρίες κάνουν λόγο για εξαπάτηση της κοινωνίας αλλά και απαξιωτική και μισαναπηρική ρητορική (ρατσιστική ως προς τα παιδιά με αναπηρία), ενώ ξεκαθαρίζουν ότι τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους δεν επιθυμούν να λαμβάνουν οικονομική στήριξη από συνανθρώπους τους καθώς η υποχρέωση αυτή εναπόκειται στο κράτος. Μάλιστα, την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, η ΚΥ.Σ.Ο.Α. απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς το ΡΙΚ, την οποία συνυπογράφουν άλλες 14 οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, απαιτώντας την άμεση κατάργησή του Ραδιομαραθωνίου και προειδοποιώντας με νόμιμα ή και δυναμικά μέτρα εναντίον όλων όσων εμπλέκονται επίσημα στον θεσμό αυτό.
Η επιστολή
«Ζητιάνεμα χρημάτων στην πλάτη των παιδιών»
Η «Κ» επικοινώνησε με την πρόεδρο της Οργάνωσης Aγκαλιά Ελπίδας Γιούλα Πιτσιαλή, αλλά και με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρη Λαμπριανίδη, προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματα των ατόμων που αφορά ο Ραδιομαραθώνιος αλλά και τις ανησυχίες τους σε σχέση με την διεξαγωγή του. «Πρόκειται για ζητιάνεμα χρημάτων βάζοντας μπροστά τις πλάτες των παιδιών μας. Τα στοχοποιεί γιατί εξισώνει την αναπηρία με τη φτώχεια, την επαιτεία, την οικονομική ανάγκη. Δημιουργεί λάθος νοοτροπίες, έχει κάνει τεράστια ζημιά γιατί παρουσιάζει ότι τα άτομα με αναπηρία είναι υποδεέστερα και χρειάζονται τη βοήθεια και στη στήριξη του κόσμου, κάτι το οποίο δεν ισχύει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πιτσιαλή.
Τόνισε ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι φορείς δικαιωμάτων, υπάρχουν νομοθεσίες και το κράτος θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν. Διερωτήθηκε γιατί είναι το μόνο φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει το κράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που διεξάγουν εράνους αλλά δεν στηρίζονται με το ίδιο σθένος από τα πρόσωπα της πολιτείας.
Σε ερώτηση αν έχει απαντηθεί από τους αρμόδιους η επιστολή της ΚΥ.Σ.Ο.Α., η κα Πιτσιαλή απάντησε αρνητικά, τονίζοντάς ότι εδώ και χρόνια οι οργανώσεις δεν λαμβάνουν καμία απάντηση. «Είναι ωσάν να μην έχουμε φωνή. Μας αγνοούν παντελώς γιατί είναι πολλά τα συμφέροντα. Ποτέ δεν ήρθε κάποιος από τους συνδιοργανωτές, ούτε ο ίδιος ο Ραδιομαραθώνιος, να στηρίξει τις διεκδικήσεις μας. Δεν ακούσαμε ποτέ να βγουν να πουν ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ενιαία εκπαίδευση, στην πολιτιστική ζωή του τόπου, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στις θεραπείες αποκατάστασης ή στις θεραπείες που θα έπρεπε να δίνονται από το ΓεΣΥ».
Η κα Πιστιαλή υποστήριξε παράλληλα ότι τα χρήματα του Ραδιομαραθωνίου δεν διοχετεύονται εκεί που θα έπρεπε, υπάρχουν οικογένειες οι οποίες αποτάθηκαν στο ιδρυμα χωρίς να λάβουν κάποια ανταπόκριση και διερωτήθηκε ποια είναι τα ιδρύματα που λέει ο ραδιομαραθώνιος ότι στηρίζει. «Εάν είναι ιδρύματα τα οποία δεν παρέχουν σωστές υπηρεσίες τότε δεν θα έπρεπε να λειτουργούν. Δεν μας λένε γιατί τόσα χρήματα τόσα χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν υποδομές. Αν θέλουν να μαζεύουν χρήματα, να λένε ότι είναι για το κράτος το οποίο δεν στηρίζει επαρκώς τα παιδιά. Όλα αυτά που λένε σήμερα στα ραδιόφωνα, το κράτος έπρεπε να τα παρέχει».
«Κανένα παιδί να μην εξαρτάται από την φιλανθρωπία»
«Κανένα παιδί να μην εξαρτάται από την φιλανθρωπία οποιουδήποτε και ειδικά μέσα από εράνους του χαρακτήρα αυτού» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λαμπριανίδης, επισημαίνοντας ότι ο ραδιομαραθώνιος έχει μεταμορφωθεί σε μια εκδήλωση οίκτου και εράνου. Τόνισε πως είναι καταδικαστέες οι όποιες δραστηριότητες γίνονται εντός των σχολείων και στοχεύουν ανήλικα παιδιά. «Γνωρίζουμε, δυστυχώς, ότι στα σχολεία πολλά παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση και τον εκφοβισμό επειδή το σύστημα απέτυχε να μεταδώσει στους συμμαθητές τους τη φιλοσοφία του σεβασμού, της ενσωμάτωσης και της ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους τους, όχι με το να τους δίνουν χρήματα αλλά με τον σεβασμό τους».
Επιπλέον ο ραδιομαραθώνιος, είπε, σπαταλά υπερβολικούς πόρους σε ανθρωποώρες για λάθος σκοπό. «Εκτιμούμε απεριόριστα τον χρόνο των εθελοντών και τις δραστηριότητες που γίνονται με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας, σεβασμού, αποδοχής και ενσωμάτωσης, όπως δηλαδή ξεκίνησε κάποτε ο ραδιομαραθώνιος. Καταδικάζουμε όμως τις εκδηλώσεις που γίνονται με στόχο να μαζέψουν ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες των παιδιών και τις δαπάνες που κάθε χρόνο κάνει η Δημοκρατία για τον σκοπό αυτό».
Όλοι αυτοί που «θέλουν να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά με αναπηρίες», πρόσθεσε, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν είναι να πιέσουν το κράτος και την πολιτεία να καλύψει καλύτερα και πιο υπεύθυνα τις οποιεσδήποτε ανάγκες. «Με εράνους δεν λύνουμε τα προβλήματα αλλά μάλλον τα συντηρούμε και δίνουμε άλλοθι στο κράτος για να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Ειδικά οι πολιτικοί μας έχουν ευθύνη να αναγκάσουν την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θεωρώ ανεύθυνο τα κόμματα να αγνοούν ή να αρνούνται να ακούσουν την αρνητική τάση που εκφράζουν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν παιδιά και παιδιά με αναπηρίες, αυτούς που αφορούσε η δημιουργία αυτού του θεσμού».
Σε ερώτηση γιατί ο ραδιομαραθώνιος πήρε αυτόν τον χαρακτήρα, ο κ. Λαμπριανίδης εξέφραση τη θέση ότι «κάποιοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό οργανισμό κοινωνικής πρόνοιας στον οποίο να μην συμμετέχουν εκπρόσωποι των παιδιών και των παιδιών με αναπηρίες. Όσα χρήματα έχει μαζέψει ο ραδιομαραθώνιος τα τελευταία 30 χρόνια, δαπανά πολλαπλάσια η Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινωνική πρόνοια και υπηρεσίες υγείας για τα παιδιά». Τέλος, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο το πώς γίνεται η διαχείριση των εσόδων καθώς σε αυτόν δεν συμμετέχουν οι αρμόδιες οργανώσεις.
Ιωάννα Κυριάκου
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου