Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Το Spin-Off Show του Paw Patrol «Rubble & Crew» μας παρουσιάζει έναν μη δυαδικό χαρακτήρα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υποδοχή ήταν ανάμεικτη.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η εκπροσώπηση έχει σημασία. Η σωστή αναπαράσταση και η ποικιλομορφία στα παιδικά βιβλία, τις τηλεοπτικές εκπομπές και τις ταινίες έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε εκείνους που μπορεί να αισθάνονται διαφορετικοί ή παράξενοι, δείχνοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι και δίνοντάς τους έναν χαρακτήρα για να σχετιστούν και να δουν τον εαυτό τους.

Το δημοφιλές spin-off show του Paw Patrol, Rubble & Crew, εισήγαγε έναν μη δυαδικό χαρακτήρα στο καστ των κινουμένων σχεδίων, τονίζοντας τη σημασία της αποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας των φύλων στο νεανικό κοινό.

Ο χαρακτήρας, που ονομάζεται River, ασχολείται με το skateboard και τη φωτογραφία και είναι νέο στην πόλη. Το River δημιουργήθηκε από το μη δυαδικό συγγραφέα και ακτιβιστρια, Lindz Amer. Το Amer μοιράστηκε τα νέα της άφιξης του River στο Builder Cove σε μια ανάρτηση στο Instagram νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Αν έχετε διάθεση για Σαββατιάτικο Πρωινό καρτούν, τότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΟΥ ΤΟΥ RUBBLE & CREW!! Κυκλοφόρησε επίσημα στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι μπορώ να μιλήσω για αυτό!!». 

«Ήθελα να γράψω έναν μη δυαδικό χαρακτήρα που να είναι φιλόδοξος και απίστευτα κουλ, κάποιον που θα θαύμαζαν τα κουτάβια (και τα παιδιά στο σπίτι). Βρήκαν ένα φοβερό μη δυαδικό ηθοποιό (@cihang_ma) για να δώσει φωνή στο River και είμαι τόσο χαρούμενο για το αποτέλεσμα».

Ενώ πολλοί χειροκρότησαν την προοδευτική κίνηση, άλλοι δεν ενθουσιάστηκαν τόσο. 

Το National Catholic Register, για παράδειγμα, «προειδοποιεί» τους γονείς για τον χαρακτήρα, λέγοντας ότι το «προοδευτικό κίνημα» «προσπαθεί να καταστρέψει την αμερικανική οικογένεια». Κριντζάρατε;

«Ο νέος χαρακτήρας River λατρεύει να κάνει σκέιτμπορντ και να βγάζει φωτογραφίες. Ο χαρακτήρας δεν βγαίνει αρθρώνοντας λέξεις όπως «μη δυαδικό» και διαφημίζοντας την διεμφυλικότητα. Όροι όπως αυτοί δεν είναι χειροπιαστοί στα παιδιά, ούτε στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού που εξακολουθεί να παλεύει με το ολοένα αυξανόμενο αρκτικόλεξο LGBTQ», έγραψε η blogger Alyssa Murphy. Με την συγκεκριμένη τοποθέτηση να βρίσκεται περίπου στη μέση της αλήθειας, χάνει ταυτόχρονα το πραγματικό νόημα.

Ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του River είναι απίστευτα διακριτικοί. Δεν χρησιμοποιούν κανενός είδους γλώσσα ή ενέργειες που θα υπονοούσαν ότι είναι μη δυαδικές — δεν χρησιμοποιούνται ούτε οι αντωνυμίες «αυτοί/αυτούς». Ο υπαινιγμός της ταυτότητας του Ρίβερ βρίσκεται στις κάλτσες και τα παπούτσια που φοράνε, τα οποία είναι παρόμοια με τα χρώματα της τρανς σημαίας. Είναι όλα τόσο διακριτικά, και ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Όλες οι πρόσφατες αναρτήσεις του Amer στο Twitter πλημμυρίζουν από tweets από συντηρητικούς που τους κατηγορούν ότι είναι παιδεραστές και παιδόφιλοι .


Αλλά η τρανς ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Erin Reed μπήκε στη διαμάχη για το spin-off του Paw Patrol σε μια αναφορά για το Substack, όπου εξηγεί πόσο σημαντική είναι η εκπροσώπηση για την LGBTQ+ κοινότητα στα μέσα ενημέρωσης, γράφοντας: «Η Ένωση Διαδικτύου και Τηλεόρασης έχει παρατηρήσει ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η μεγαλύτερη αποδοχή των ατόμων LGBTQ+ μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε θετικές απεικονίσεις στην τηλεόραση».

«Με την εισαγωγή τέτοιων αναπαραστάσεων στις παιδικές παραστάσεις, ενθαρρύνουμε τις συζητήσεις για την αποδοχή των διαφορών, διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά αρχίζουν να καλλιεργούν μια ισχυρή αίσθηση αυτοεκτίμησης από νεαρή ηλικία», πρόσθεσε η Reed

Επιτέλους! 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου