Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

«Δεν ευτύχησαν όλες οι υιοθεσίες Ελληνοπαίδων στο εξωτερικό»

Η Μαρία Θεοδωροπούλου, συνιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ, μίλησε για θέματα που άπτονται των υιοθεσιών Ελληνόπουλων στο εξωτερικό μεταπολεμικά στη Φωνή της Ελλάδας, το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες της Διασποράς, και στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» με τους δημοσιογράφους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Η κ. Θεοδωροπούλου τόνισε ότι όλες οι υιοθεσίες δεν ήταν επιτυχημένες καθώς υπήρξαν περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών. Η ίδια προσθεσε ότι κάπου 4000 ελληνόπαιδα πήγαν σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ και κάπου 700 στην Ολλανδία και σκανδιναβικές χώρες. Επίσης, μερικά πήγαν στη Ν. Αφρική και την Βρετανία.

Μέχρι τα τέλη του 1996, η ελληνική πολιτεία δεν επέτρεπε σ’ αυτά τα παιδιά να αναζητήσουν τους βιολογικούς γονείς τους και να έχουν προσβαση στα αρχεία τους. Ακόμη και σήμερα, η νομοθεσία περιορίζει την αναζήτηση στους βιολογικούς γονείς και όχι στην ευρύτερη βιολογική οικογένειά της και γι’ αυτό ζητάνε να αλλάξει ο νόμος.

Η κ. Θεοδωροπούλου, η οποία ήταν επίσης υιοθετημένη, μίλησε επίσης για το 3ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Η φωνή των ενηλίκων υιοθετημένων μετρά” το οποίο λαμβάνει χώραν στην Αθήνα 29 και 30 Σεπτεμβρίου και το οποίο συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ερευνών Ρίζες και το Κέντρο ‘Ερευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του ΠΑΔΑ και τη στήριξη του Eurochild.

Δημήτρης Κοντογιάννης
Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου