Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Guardian: Εκατοντάδες παιδιά Αβορίγινων πιθανώς είναι θαμμένα σε τάφους χωρίς στοιχεία

Έως και 400 παιδιά και βρέφη Αβορίγινων είναι πιθανό να βρίσκονται σε τάφους χωρίς στοιχεία σε τρεις πρώην ιεραποστολές στη Δυτική Αυστραλία, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ενταφιάστηκε αφού πέθανε όταν ήταν πέντε ετών ή μικρότερη, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Guardian Australia.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, σε διάστημα κάποιων δεκαετιών περισσότεροι από 740 άνθρωποι των Πρώτων Εθνών, στην πλειονότητά τους πολύ νέοι, θάφτηκαν, πιθανότατα, χωρίς καταγραφή σε τρεις μόνο εκκλησιαστικές και κυβερνητικές ιεραποστολές, Moore River, Carrolup και New Norcia, στην Πολιτεία.

Άνθρωποι του Guardian, όπως αναφέρεται, πέρασαν τον τελευταίο χρόνο ερευνώντας ιεραποστολές και ιδρύματα στη Δυτική Αυστραλία όπου παιδιά, τα οποία πήραν από τις οικογένειές τους, φυλακίστηκαν ως μέρος της υπόθεσης των «Κλεμμένων Γενεών» (Stolen Generations).

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, τα παιδιά των Αυτόχθονων Αυστραλών μεταφέρονταν σε ιδρύματα και καταφύγια ως μέρος των κυβερνητικών πολιτικών αφομοίωσης, μερικές φορές μαζί με ενήλικες. Οι ανθυγιεινές, υπερπλήρεις και ζοφερές συνθήκες συνέβαλαν στο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

«Φανταστείτε να σας παίρνουν … και να σας βάζουν εδώ στη μέση του χειμώνα; Πολλά παιδιά έπαθαν πνευμονία και άλλα πράγματα. Πέθαναν», ανέφερε ο Howard Riley.

«Οι τρεις αδελφές και τα δύο αδέλφια του παππού μου είναι θαμμένα εδώ. Ήταν οκτώ από αυτούς που τους πήραν και μόνο δύο ‘βγήκαν’».

Το «εδώ» ήταν ο Moore River Native Settlement – κάποτε μία από τις μεγαλύτερες αποστολές στη Δυτική Αυστραλία, περίπου 135 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ.

Εκατοντάδες παιδιά ιθαγενών από τις αχανείς περιοχές της Πολιτείας «αφαιρέθηκαν» από τα σπίτια τους, από τις οικογένειες, τις κοινότητες και τον πολιτισμό τους και φυλακίστηκαν εδώ.

Η έρευνα του Guardian εξέτασε δημόσια αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων γεννήσεων, θανάτων και γάμων της Δ.Α. των αρχείων της πολιτειακής βιβλιοθήκης και των δημόσιων νεκροταφείων, καθώς και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης τότε.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μικρά παιδιά, μωρά και νεκρογέννητα, καταγράφηκε ότι πέθαναν στο Moore River, το New Norcia και το Carrolup. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία ταφής για τα άτομα αυτά και δεν υπάρχουν τάφοι με σήμανση που να αντιστοιχούν σε αυτούς τους αριθμούς.

Οι επιζώντες των ιεραποστολών θέλουν τώρα να αλλάξει αυτό. Ορισμένοι ζητούν να ανασκαφούν οι ύποπτοι χώροι ταφής, να ταυτοποιηθούν τα πτώματα και να επαναπατριστούν τα λείψανα στις κοινότητές τους, ενώ άλλοι θέλουν να τιμηθούν οι τάφοι με την κατάλληλη αναγνώριση.

Μόνο στο New Norcia ο Guardian ανακάλυψε 312 άτομα που είχαν καταγραφεί στα μητρώα της Δυτικής Αυστραλίας ως θανόντες από το 1900 έως τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν έχουν κανένα αρχείο ταφής ή νεκροταφείου. Από αυτούς, οι 178 ήταν μωρά ή παιδιά.

Η ιεραποστολή New Norcia λειτούργησε υπό τον έλεγχο Ισπανών Βενεδικτίνων μοναχών από το 1848 έως το 1974, με οικογένειες και παιδιά Αβοριγίνων να ζουν εκεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ηγούμενος John Herbert, επικεφαλής του μοναστηριού των Βενεδικτίνων, δήλωσε ότι η έρευνα και ο αριθμός των κρατουμένων της New Norcia που κείτονται σε άγνωστους τάφους είναι «άκρως ανησυχητικός».

Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο για να εξεταστούν τα αρχεία και τα μητρώα της ιεραποστολής και ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 19 τάφοι με άγνωστους εντός και 31 τάφοι που φέρουν μόνο έναν λευκό σταυρό. Υπήρχαν επίσης τρεις τάφοι χωρίς σήμανση, αλλά ήταν γνωστό ποιοι ήταν σε αυτούς.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό θέμα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε».

Παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των τάφων αγνώστων μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.

«Πολλά από αυτά δεν τα γνωρίζουμε, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλοί από τους τάφους δε γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από αυτούς και αυτό είναι πάνω στο οποίο προσπαθούμε να εργαστούμε».

Είπε ότι, υπό το φως της έρευνας, θα υποστηρίξει τη σάρωση με ραντάρ εδάφους στη New Norcia.

«Εάν η κυβέρνηση το υποστήριζε, αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. [Οι σαρώσεις GPR] μπορεί να αποκαλύψουν κάποια από αυτά τα πράγματα που δε γνωρίζουμε».

«Πρόκειται για αναγνώριση, πρόκειται για απολογία. Μιλάμε για επούλωση και συμφιλίωση, και αυτά είναι βήματα που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου