Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πρώιμη Αδρεναρχή: Τι είναι και γιατί συμβαίνει στα παιδιά- Πώς να το χειριστείτε

«Ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών, δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε όταν η δεύτερη κόρη μου έγινε 7 ετών και ξαφνικά μεταμορφώθηκε από ένα χαρούμενο, χαλαρό κοριτσάκι σε ένα θυμωμένο παιδί που ξεσπούσε για ασήμαντα πράγματα.

Η άμεση σκέψη μου ήταν ότι κάτι συνέβαινε στο σχολείο, αλλά αφού μίλησα για τα συναισθήματά της, μου είπε ότι δεν ήξερε γιατί ήταν τόσο αναστατωμένη και θυμωμένη. Όταν το ανέφερα αυτό στους δασκάλους της, μου είπαν ότι οι ορμονικές αλλαγές που περνούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της δευτέρας δημοτικού είναι μερικές φορές χειρότερες από την ίδια την εφηβεία.

Αντιμετώπιση των εναλλαγών της διάθεσης του παιδιού σας

Έμαθα ότι ο λόγος για την αλλαγή της συμπεριφοράς της κόρης μου είναι μια ελάχιστα γνωστή αναπτυξιακή φάση που ονομάζεται αδρεναρχή. Οι επιστήμονες εξετάζουν πιο προσεκτικά αυτό το στάδιο και πιστεύουν ότι τα παιδιά αρχίζουν να βιώνουν ένα κύμα ορμονών μεταξύ 6 και 8 ετών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. 

Ναι, τα παιδιά βιώνουν την πρώτη αύξηση των ορμονών πριν από την εφηβεία
Αν το 7χρονο ή 8χρονο παιδί σας άρχισε ξαφνικά να συμπεριφέρεται κυκλοθυμικά και δακρύβρεχτα, μπορεί να οφείλεται στην επινεφρίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας χειρίζεται τα συναισθήματά του».

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Η ΑΔΡΕΝΑΡΧΗ

Έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία στο πλαίσιο της μελέτης Childhood to Adolescence Transition Study διαπίστωσε ότι τα παιδιά της δεύτερης και τρίτης δημοτικού παρουσίασαν αύξηση των επινεφριδιακών ανδρογόνων – ορμονών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφηβεία λίγα χρόνια αργότερα. Αυτή η φυσική αύξηση των επινεφριδιακών ανδρογόνων συμβαίνει σε όλα τα παιδιά, αν και δεν παρουσιάζουν όλοι αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΡΕΝΑΡΧΗ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η αδρεναρχή είναι μια αύξηση της παραγωγής ορισμένων ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα (κυρίως μιας που ονομάζεται DHEA) από τα επινεφρίδια που συμβαίνει πριν από την εφηβεία.

Είναι ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό στάδιο που συνήθως λαμβάνει χώρα τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την ίδια την εφηβεία, σύμφωνα με τον George Patton, σύμβουλο παιδοψυχίατρο και καθηγητή εφηβικής ψυχιατρικής και επικεφαλής της έρευνας για την υγεία των εφήβων στο Ινστιτούτο Ερευνών για τα Παιδιά Murdoch, το οποίο ηγήθηκε της μελέτης.

«Τώρα αρχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για αυτήν ως μια σημαντική φάση της ανάπτυξης κατά την οποία τα παιδιά θέτουν ορισμένα από τα συναισθηματικά και μεταβολικά θεμέλια για την εφηβεία», λέει ο Patton στους γονείς. «Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των ετών που ένα παιδί αρχίζει πραγματικά να αναπτύσσει την έννοια του εαυτού του που μεταφέρει στην εφηβεία και την ενηλικίωση».

ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ενώ οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι εμφανείς εξωτερικά, η εφηβεία είναι κυρίως μια περίοδος ψυχολογικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Οι ορμόνες που διέρχονται από το σώμα του παιδιού σας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς αισθάνεται, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως τριχοφυΐα στο εφηβαίο και στις μασχάλες ή ακμή.

«Τα επινεφριδιακά ανδρογόνα είναι νευροστεροειδή που φαίνεται να έχουν επίδραση σε ορισμένες από τις οδούς που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία», εξηγεί ο Patton.

Αλλά αν τα παιδιά εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένων των ηβικών τριχών, των τριχών στη μασχάλη και της οσμής του σώματος), αυτό σπάνια αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτός αν αυτά συνοδεύονται από προοδευτική ανάπτυξη του μαστού πριν από τα 8 έτη, διεύρυνση του πέους ή/και των όρχεων πριν από τα 9 έτη και μη φυσιολογική γραμμική ανάπτυξη, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής του 2016.

Με άλλα λόγια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το 7χρονο ή 8χρονο παιδί σας φαίνεται θυμωμένο ή δακρυσμένο χωρίς λόγο, καθώς παλεύει να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Μπορεί να αρχίσουν να διαφωνούν με όλα ή η συμπεριφορά τους μπορεί να φαίνεται αχαρακτήριστη. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να διαχειριστούν την αλλαγή.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ

Το στάδιο της αδρεναρχίας μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση στους γονείς, καθώς συνήθως περιμένουν εναλλαγές της διάθεσης όταν τα παιδιά τους είναι νήπια ή έφηβοι, λέει η Liat Hughes Joshi, συγγραφέας του βιβλίου 5-Minute Parenting Fixes. Αλλά η επικοινωνία είναι το κλειδί.

«Μιλήστε στο παιδί σας για το πώς αισθάνεται όταν είστε και οι δύο ήρεμοι», συμβουλεύει ο Joshi. Φροντίστε να είστε «συνεπείς, αυστηροί και δίκαιοι». Και εργαστείτε μαζί για να βρείτε στρατηγικές που θα βοηθήσουν το μικρό σας να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. «Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι να τους ενθαρρύνουμε να παίρνουν βαθιές αναπνοές όταν νιώθουν ενοχλημένοι», λέει ο Joshi.

Ο Joshi προειδοποιεί επίσης να μην επιτρέπετε στο παιδί σας να συμπεριφέρεται άσχημα απλώς και μόνο λόγω ορμονών. «Ελέγξτε για άλλους παράγοντες στη ζωή του παιδιού σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του, αντί να αποδίδετε τα πάντα στις ορμόνες».

Οι συζητήσεις που πρέπει να κάνετε με τα παιδιά σας για την εφηβεία

Η Ρέιτσελ Ντέιβις, επαγγελματίας του NLP και ιδρύτρια του LaLa Tigers και του Raise a Tiger, ενός προγράμματος που χρησιμοποιεί διαλογισμό και μουσική για να βοηθήσει στη διδασκαλία της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας σε γονείς και παιδιά, προτείνει μια παρόμοια προσέγγιση. Επικυρώνετε πάντα τα συναισθήματα του παιδιού σας και βοηθήστε το να δώσει όνομα στα συναισθήματά του.

«Μόλις περάσει το συναίσθημα, καλέστε τους να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να το χειριστούν διαφορετικά την επόμενη φορά», λέει η Davis, μητέρα δύο παιδιών. «Το να τα θέτουμε επικεφαλής της λύσης τους επιτρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν καλύτερες επιλογές».


Πηγή: alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου