«Οσο μεγάλωνα, τα οικονομικά ήταν πρώτα στις ειδήσεις. Το 2015, που ήμουν 10 ετών, έβλεπα ότι κάτι έχει συμβεί – ρωτούσα για να καταλάβω. Τελικά, κατάλαβα ότι είναι τεράστιο κομμάτι της ζωής μας και επηρεάζει τους πάντες». Η Σόνια Βουδούρη είναι μία νεαρή γυναίκα που μεγάλωσε στην Ελλάδα της κρίσης – και στα 18 της χρόνια διακρίθηκε στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα, που διεξήχθη στην Μπρατισλάβα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση.
Μιλώντας μαζί της, αντιλαμβάνεσαι ότι απέναντί σου έχεις έναν εξαιρετικά ώριμο άνθρωπο. Από τα παιδικά της χρόνια την γοήτευσε η οικονομία: «Σκέφτηκα ότι είναι το ιδανικό αντικείμενο για να σπουδάσω και έτσι πήρα αυτή την κατεύθυνση στο σχολείο. Διάβαζα επίσης οικονομικά βιβλία, ελληνικές και ξένες εφημερίδες, ήθελα να έχω διαφορετικές πηγές και μια σφαιρική εικόνα του κόσμου».
«Με ενδιέφερε το πώς να εξηγήσεις τον κόσμο μέσα από τα οικονομικά, να μάθεις να ζυγίζεις τα πράγματα, να παίρνεις ορθολογικές αποφάσεις και να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα».
Μαζί της στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας πήγε –μεταξύ άλλων- ο επίσης 18χρονος Αγγελος Δεμπόνος, ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως. «Μου άρεσε ότι μου δόθηκε η δυνατότητα να ανταγωνιστώ, είχα κίνητρο να ξεχωρίσω σε σχέση με άλλα παιδιά», λέει.
Στην ερώτηση τι τον γοήτευσε στην επιστήμη της οικονομίας και δη σε μια τόσο νεαρή ηλικία, απαντά: «Η ιδέα να βγάλεις χρήματα από το χρηματιστήριο και τις επενδύσεις. Από μικρός διάβαζα άρθρα και έβλεπα βίντεο. Τελικά, όμως, με ενδιέφερε και το επιστημονικό οικονομικό κομμάτι, το πώς να εξηγήσεις τον κόσμο μέσα από τα οικονομικά, να μάθεις να ζυγίζεις τα πράγματα, να παίρνεις ορθολογικές αποφάσεις και να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα».
«Μία κοινωνία –για να προχωρήσει καλύτερα– είναι καλό να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται στη γνώση και την κριτική σκέψη, τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε με τον εγγραματισμό στα οικονομικά».
Μιλώντας με τους δύο νεαρούς διακριθέντες, δεν μπορείς παρά να χαμογελάς. Η Σόνια Βουδούρη επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία της Ολυμπιάδας, στην οποία συμμετείχε για 2ο χρόνο, «τη γεμίζει με αισιοδοξία, γιατί βλέπει ότι οι νέοι στη χώρα μας ασχολούνται με τα οικονομικά και θεωρεί ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός πρέπει να απασχολεί όλο τον πληθυσμό». «Μία κοινωνία –για να προχωρήσει καλύτερα– είναι καλό να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται στη γνώση και την κριτική σκέψη, τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε με τον εγγραματισμό στα οικονομικά», λέει χαρακτηριστικά.
Στην Οικονομική Ολυμπιάδα η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Μόνο στην Ελλάδα διαγωνίστηκαν σε διάφορες φάσεις περί τους 3.000 μαθητές λυκείου, ενώ παγκοσμίως έλαβαν μέρος 80.000 μαθητές. «Δώσαμε τον σχολικό γύρο, μετά περιφερειακό, πανελλήνιο κι από εκεί βγήκαν οι 10 καλύτεροι. Οι 5 πέρασαν στη διεθνή φάση στην Μπρατισλάβα», λένε οι δύο μαθητές.
Στον διεθνή διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά κι από άλλες χώρες. Διαγωνίστηκαν σε μία σειρά πραγμάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης, από τη θεωρία των οικονομικών έως τα χρηματοοικονομικά, μικροοικονομία και μακροοικονομία, σενάρια όπως: «Τι θα συμβεί αν ανέβουν τα επιτόκια;» και άλλες ερωτήσεις με βάση σύγχρονα οικονομικά νέα.
«Ζητώ να μας αφήσουν να ανοιχτούμε, να παράξουμε»
Ο Αγγελος Δεμπόνος θέλει να μπει με Πανελλήνιες στην ΑΣΟΕΕ και μετά να πάει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό. Στην ερώτηση για το πώς είναι ένας σημερινός 18χρονος, είπε ότι οι συνομήλικοί του κατά βάση αντιμετωπίζουν «το πρόβλημα της θυματοποίησης, ότι όλα είναι μαύρα. Πρέπει όμως να ανοίξει το μυαλό τους και να καταλάβουν ότι, αν παλέψουν, μπορεί να πετύχουν και να προοδεύσουν. Από την πλευρά του κράτους και των κυβερνήσεων, ζητώ να μας αφήσουν να ανοιχτούμε και να παράξουμε – δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας, επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. Να μας αφήσουν να καινοτομήσουμε».
Η Σόνια Βουδούρη θα σπουδάσει Οικονομικά στην Οξφόρδη, όπου ήδη έγινε δεκτή, ενώ σε ερώτηση για τα μελλοντικά της σχέδια και αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν το έχω αποφασίσει ακόμα, τείνω για αρχή να μείνω στο εξωτερικό για να εργαστώ. Κι όταν αποκτήσω μεγαλύτερη τριβή, να γυρίσω στην Ελλάδα. Ελπίζω να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, να υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους, περισσότερη καινοτομία, πρέπει όμως οι συνθήκες να ευνοούν την επιστροφή και μια καλή ζωή».
Σημειώνει ότι οι νέοι σήμερα έχουν ως κεντρική ανησυχία το εργασιακό. Η ίδια πάντως προτρέπει τους συνομήλικούς της «να κάνουν κάτι που να τους αρέσει καινοτομώντας, να δουν τι δεν υπάρχει στην αγορά και στην κοινωνία και να αρχίσουν από εκεί. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα μας».
Η Σόνια παρατήρησε επίσης με χαρά ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος ακόμα πολλά κορίτσια, «σπάζοντας το στερεότυπο ότι ο χώρος των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών είναι ανδρική υπόθεση».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ και υπεύθυνος της οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας, συνόδευσε τους μαθητές στη Σλοβακία και δηλώνει ευτυχής για την εμπειρία.
«Τα πάει εξαιρετικά ο διαγωνισμός, στόχος είναι η αριστεία και ο οικονομικός εγγραματισμός», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι δίδεται το «κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τα οικονομικά», ενώ παράλληλα διευκολύνεται η προσπάθεια «να πείσουμε το υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει να μπει ένα ακόμα μάθημα στη Β′ Λυκείου, ίσως και στο γυμνάσιο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΦΙΜ διοργανώνει την Οικονομική Ολυμπιάδα στην Ελλάδα
Οι διακρίσεις
Στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, ο Αγγελος Δεμπόνος από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce κατέλαβε την 4η συνολική θέση και την 1η θέση διαγωνιζόμενου στα αγγλικά, ενώ η Σόνια Βουδούρη από το Κολλέγιο Ψυχικού διακρίθηκε εκ νέου φέτος καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Στον περσινό διεθνή τελικό είχε έρθει 4η.
Στις εθνικές φάσεις του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά 80.000 μαθήτριες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 14 χώρες.
Στην Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα από όπου αναδείχθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον διεθνή τελικό συμμετείχαν πάνω από 3.000 μαθητές και μαθήτριες, αριθμός-ρεκόρ, από 168 Λύκεια της Επικράτειας και της Ομογένειας, συμμετοχή που επιβεβαιώνει τη θέση της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας ως του μεγαλύτερου μαθητικού διαγωνισμού της χώρας μας με θέμα τα οικονομικά.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΦΙΜ τονίζεται ότι «οι διακρίσεις των μελών της ελληνικής ομάδας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς τα οικονομικά διδάσκονται στη χώρα μας αυτοτελώς μόνο στη Γ’ Λυκείου και μόνο στα παιδιά που έχουν επιλέξει τη σχετική κατεύθυνση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο οικονομικός εγγραμματισμός ξεκινά ήδη από τα χρόνια του δημοτικού».
Τι είναι η Οικονομική Ολυμπιάδα
Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου της Ελλάδας και του εξωτερικού και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.
Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται σε 15 χώρες.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου