Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Η Ελλάδα στην 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ιαπωνία, 2-13 Ιουλίου)

Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει από τις 2 έως τις 13 Ιουλίου στην πόλη Τσίμπα την 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΙΜΟ). Φέτος στον κορυφαίο διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου αναμένεται να πάρουν μέρος 110 χώρες.
Είναι η δεύτερη φορά που η Ιαπωνία διοργανώνει την αρχαιότερη από τις επιστημονικές Ολυμπιάδες (η πρώτη ήταν το 2003, ένα χρόνο πριν την διοργάνωση της Ελλάδας).

Η ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία αποτελείται από έξι μαθητές Λυκείου με αρχηγό της αποστολής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και Ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Αργύρη Φελλούρη και υπαρχηγό τον Επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σιλουανό Μπραζιτίκο.

Οι μαθητές που απαρτίζουν την ελληνική ομάδα είναι:
Πρόδρομος Φωτιάδης, Γ’Λυκείου, Γυμνάσιο Λ.Τ. Νικηφόρου (Δράμα)
Ορέστης Λιγνός, Β’Λυκείου, Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» (Αθήνα)
Γεώργιος Τζαχρήστας, Γ’Λυκείου, Δωδωναία Εκπαιδευτήρια (Ιωάννινα)
Παναγιώτης Λιάμπας, Γ΄Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Γ΄Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)
Διονύσιος Πετράκης, Β’ Λυκείου, Γενικό Λύκειο Κανήθου (Χαλκίδα)

Όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Αργύρης Φελλούρης, αφετηρία της διαδικασίας επιλογής είναι ο Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός «ΘΑΛΗΣ» στον οποίο πέρσι στις 11 Νοεμβρίου έλαβαν μέρος περισσότεροι από 27.000 μαθητές (Β’ Γυμνασίου έως Γ΄Λυκείου) από όλα τα ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Από αυτό το διαγωνισμό περίπου 1200 μαθητές προκρίθηκαν και έλαβαν μέρος στην 35η Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», που πραγματοποιήθηκε σε 20 εξεταστικά κέντρα στις 18 Φεβρουαρίου 2023.

Οι καλύτεροι 70 μαθητές (35 μικροί και 35 ανώτεροι) προκρίθηκαν για να λάβουν μέρος στον τελικό Προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα, για την συμπλήρωση των ελληνικών ομάδων για την 27η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (JBMO) και την 40η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒMO). Με βάση τα αποτελέσματα της BMO 2023 και λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον τα αποτελέσματα της αναπληρωματικής ομάδας, που διαγωνίστηκε στην Αθήνα, έγινε η τελική επιλογή της ομάδας για την 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Πηγή: greecejapan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου