Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ο Γολγοθάς των ατόμων με εξαρτήσεις και ψυχιατρικά προβλήματα

Την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου, τα μέλη της μονάδας για τα άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις ανησυχούσαν γιατί ένας «δικός τους» άνθρωπος, μία 60χρονη γυναίκα, είχε μέρες να εμφανιστεί. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, θα μάθαιναν ότι η 60χρονη είχε δολοφονηθεί στη Βαρβάκειο από τον σύντροφό της, πρώην μέλος της μονάδας από την οποία είχε αποπεμφθεί αφού δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος. Δεν ίσχυε το ίδιο με την 60χρονη.

Λίγο διάστημα πριν βρεθεί δολοφονημένη είχε φτάσει ακόμα και στο να ενταχθεί στην ομάδα κινητοποίησης όπως ονομάζεται η μονάδα στην οποία συμμετέχουν όσοι ακολουθούν τη φαρμακευτική τους αγωγή και είναι σε καλή κατάσταση και επιπλέον επιθυμούν να ξεκινήσουν θεραπεία απεξάρτησης.

Η κατάληξη της 60χρονης είναι από τις «δύσκολες στιγμές» που έχει αντιμετωπίσει η μονάδα και η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει εξυπηρετήσει περίπου 180 ασθενείς με διπλή διάγνωση: εξάρτηση και ψυχική νόσο. «Υπάρχουν περιπτώσεις, όχι πολλές, που είναι πολύ δύσκολες. Ομως έχουμε και πολλές καλές εκβάσεις», τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος της Μονάδας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σε αυτές συγκαταλέγεται η περίπτωση της Μαρίας, 35 ετών, η οποία παρακολουθεί το πρόγραμμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Είναι μία κοπέλα που ήρθε με το που άνοιξε η μονάδα. Νομίζω την πρώτη ημέρα», επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου. Η Μαρία έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και πριν απευθυνθεί στη μονάδα μπαινόβγαινε στα ψυχιατρεία. «Οκτώ φορές», ανέφερε η ίδια στην «Κ». Εκανε χρήση των πάντων. «Είκοσι χρόνια ηρωίνη, δέκα χρόνια σίσα», πρόσθεσε. Ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει, «όταν ήρθε δυσκολευόταν πολύ να επικοινωνήσει. Τη ρωτούσα “πώς αισθάνεσαι σήμερα;” και μου απαντούσε “ξέρω πώς αισθάνομαι, αλλά δεν ξέρω με ποια λέξη να το πω”. Μπήκε στον ξενώνα που έχει το ΚΕΘΕΑ για να μην είναι στον δρόμο. Στην αρχή έκανε πολλές ασκήσεις με τον ψυχολόγο που την ανέλαβε, για να μπορέσει να επικοινωνεί. Την ωθούσαμε να μιλήσει. Την είδε ψυχίατρος και της έδωσε την κατάλληλη αγωγή. Ρυθμίστηκε γρήγορα και συνεχίζει τα φάρμακά της. Ξεκίνησε να μιλάει και να εκφράζεται, να συμμετέχει σε όποια ομάδα έχουμε και σε όποια δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή είναι στην ομάδα αποχής και μετράει πάνω από 130 ημέρες “καθαρή”. Πηγαίνει στο σχολείο του ΚΕΘΕΑ για να τελειώσει το Λύκειο. Είναι σε φάση που ψάχνει δουλειά. Εχει ένα παιδί το οποίο μένει με τον πατέρα της. Ο σκοπός της είναι να επιστρέψει στο παιδί της και στην οικογένειά της», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου και συνεχίζει: «Μας εκπλήσσει καθημερινά. Δεν το περιμέναμε να πηγαίνει τόσο καλά, γιατί είχε πολύ δύσκολο ιστορικό».

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Η μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και απευθύνεται σε εξαρτημένους με πολλαπλή σωματική και ψυχική συννοσηρότητα και οι οποίοι αποτελούν μία από τις πιο επιβαρυμένες ομάδες πληθυσμού. Με το που δημοσιοποιήθηκε δελτίο Τύπου για τη δημιουργία της μονάδας, πριν καν ξεκινήσει η λειτουργία της, δημιουργήθηκε λίστα με παραπομπές από ψυχιάτρους δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και από ιδιώτες ψυχιάτρους αλλά και με αιτήματα από γονείς ασθενών. Η μόνη άλλη δομή γι’ αυτή την κατηγορία των εξαρτημένων είναι του 18 ΑΝΩ, όπου υπάρχει μεγάλη αναμονή.

Οπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου, «αυτή η μονάδα ήρθε να καλύψει ένα κενό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα εθισμού με ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο ή διαδίκτυο και ταυτόχρονα ψυχιατρικά προβλήματα. Οταν πηγαίνουν στο ψυχιατρείο τους λένε “πρέπει να κάνεις απεξάρτηση, το θέμα σου είναι ο εθισμός”. Οταν πηγαίνουν σε μονάδες απεξάρτησης, τους λένε “έχεις ψυχιατρικό πρόβλημα, δεν μπορούμε να σε στηρίξουμε”», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου και προσθέτει, «στις μονάδες απεξάρτησης, εάν κάποιος έχει π.χ. σχιζοφρένεια, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Ακούει φωνές, υποτροπιάζει, αγχώνεται φοβάται και διακόπτει».

«Εχουμε εξυπηρετήσει από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα περίπου 120 οικογένειες και 180 ασθενείς. Η πλειονότητα αυτών παραμένει στο πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με μία δύναμη περισσότερων των 100 εξαρτημένων και 65 οικογενειών. Δεχόμαστε κατά μέσον όρο 20-25 αιτήματα την εβδομάδα, και προσπαθούμε να δίνουμε το πρώτο ραντεβού σε επτά με δέκα ημέρες, ή και εμβόλιμα εάν η κατάσταση είναι κρίσιμη. Για περιπτώσεις που απαιτείται άμεση αντιμετώπιση παραπέμπουμε τους ασθενείς στο Αιγινήτειο», προσθέτει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ολες οι υπηρεσίες που παρέχονται στη μονάδα είναι δωρεάν και η συμμετοχή των μελών εθελοντική. «Δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα, με εξαρτημένους με διπλή διάγνωση και αίτημα την απεξάρτηση αλλά και εξαρτημένους που δεν επιθυμούν να διακόψουν». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση των προβλημάτων διπλής διάγνωσης, ψυχιατρική εκτίμηση, φαρμακευτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση –σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό εάν υπάρχει, αλλιώς από τους ψυχιάτρους του ΚΕΘΕΑ–, υποστήριξη με ατομικές συνεδρίες, σε θεραπευτικές ομάδες αλλά και συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.

«Προϋπόθεση για να έρθει ένας εξαρτημένος στη μονάδα είναι να έχει ψυχιατρικό πρόβλημα. Προϋπόθεση για να παραμείνει στο πρόγραμμα είναι να ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή για το ψυχιατρικό πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου. Η πλειονότητα των ατόμων που απευθύνονται στο πρόγραμμα έχει πρόβλημα με νόμιμες εξαρτήσεις. «Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε είναι από άτομα με πρόβλημα από τον τζόγο», επισημαίνει. «Και γενικά έχουμε πολλά νέα παιδιά. Στην ομάδα κινητοποίησης έχουμε κυρίως παιδιά από 19 έως 24 ετών».

Κατά την επίσκεψη στους χώρους της μονάδας στα Εξάρχεια, ο κ. Παπαδημητρίου μας έδειξε μία χειροτεχνία των μελών της μονάδας, αφιερωμένη στην 60χρονη που δολοφονήθηκε στη Βαρβάκειο. Ενα κολάζ με φωτογραφίες. Μεταξύ αυτών μία όμορφη παραλία, το προφίλ μιας γυναίκας με ευθύβολο βλέμμα, ένα σωσίβιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου