Κυριακή 21 Μαΐου 2023

«Θέλω να προσφέρω βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη!»

Η Μαρία έφτασε από την Αίγυπτο στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022 μαζί με την οικογένειά της. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, είχε γραφτεί στο σχολείο και ξεκίνησε τη φοίτησή της στην 1η τάξη του 42ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. Οι γονείς της φρόντισαν να μη χαθεί χρόνος από την εκπαίδευση των παιδιών τους, γιατί το σχολείο και η μόρφωσή τους είναι πολύ σημαντικά για αυτούς.

Το γεγονός ότι δεν γνώριζε καθόλου την ελληνική γλώσσα δεν στάθηκε εμπόδιο στην ομαλή ένταξή της στο ελληνικό σχολείο. Από την αρχή έκανε πολλές φίλες, μεταξύ των οποίων η Κοσμίνα από τη Ρουμανία, η Σίρμα από το Πακιστάν και η Ειρήνη από την Ελλάδα! Τα τέσσερα κορίτσια είναι σήμερα μια υπέροχη πολυπολιτισμική παρέα!

«Ελληνικά ξεκίνησα να διαβάζω αμέσως μόλις έφτασα στην Ελλάδα. Μου αρέσουν πάρα πολύ! Θεωρώ ότι μπορεί να είναι λίγο δύσκολη γλώσσα, αλλά δεν με πειράζει καθόλου γιατί μελετάω πολλές ώρες και τα μαθαίνω», λέει με ζωηρό χαμόγελο η Μαρία.

Και φυσικά ένα παιδί σαν τη Μαρία, με στόχους, προσήλωση και ενδιαφέρον, έχει ήδη διαλέξει ποια κατεύθυνση σπουδών θα ακολουθήσει: «Από του χρόνου θέλω να ακολουθήσω τη θετική κατεύθυνση. Αγαπώ τα μαθηματικά, τη φυσική και τα Αγγλικά», γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι δάσκαλοί της στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» του SolidarityNow στην Αθήνα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση».*

Στο Κέντρο η Μαρία δεν έρχεται μόνη. Την ακολουθούν τα τρία μικρότερα αδέρφια της και όλοι βρίσκονται καθημερινά εκεί με τον ίδιο στόχο – την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Μέσα από τα μαθήματα αλλά και μέσω των ειδικών ενεργειών και δραστηριοτήτων, τόσο στους χώρους του Κέντρου όσο και έξω από αυτούς, τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και ηλικιών υποστηρίζονται ώστε να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, να κοινωνικοποιηθούν και να ενδυναμωθούν με ασφάλεια, σε ένα εκπαιδευτικό Κέντρο που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και αναδεικνύει τα προτερήματά της.

Στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων» τα παιδιά, εκτός από τα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, διαβάζουν και όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολείου όπως ιστορία, χημεία και βιολογία, ενώ αρωγός τους στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι και η τεχνολογία. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τη χρήση των tablets, καθώς και άλλων διαδραστικών μεθόδων μάθησης!

Όταν ρωτήσαμε τη Μαρία πως φαντάζεται το μέλλον μάς είπε:

«Το όνειρό μου είναι να γίνω φαρμακοποιός και να ανοίξω το δικό μου φαρμακείο στην Αθήνα. Θέλω να προσφέρω βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη!»

Η πρόοδος της Μαρίας είναι αξιοσημείωτη. Σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει καταφέρει να μιλάει, να γράφει και να διαβάζει στα ελληνικά!

Πριν την ευχαριστήσουμε και την αφήσουμε να παρακολουθήσει το μάθημά της που άρχιζε λίγα λεπτά μετά τη συνομιλία μας, μάς ζήτησε να πει κάτι. Δεν θα μπορούσαμε να της το αρνηθούμε βέβαια!

«Θέλω να ευχαριστήσω τους δασκάλους μας που κάθε μέρα μας βοηθούν να διαβάζουμε τα μαθήματά μας, και παράλληλα να διασκεδάζουμε πηγαίνοντας εκδρομές, βόλτες και κάνοντας άλλες πολλές δραστηριότητες! Όλα αυτά μου δίνουν μεγάλη χαρά και το ίδιο και στα αδέρφια μου!

Μέχρι να γίνω φαρμακοποιός θα μιλάω τα καλύτερα ελληνικά και θα γνωρίζω την Αθήνα τέλεια!»


*Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και το SolidarityNow.

Πηγή: UNICEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου