Αγαπημένη ταινία των παιδικών του χρόνων ήταν ο Ηρακλής της Disney. Μεγαλώνοντας όμως, διαπίστωσε ότι αυτή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τους άθλους του ήρωα, όπως παρουσιάζονται στην ελληνική μυθολογία. Τότε, ο Πόλ Γκισέ άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να ερευνήσει τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας και να καταλάβει πόσο πραγματικά πολύπλοκη ήταν η προσωπικότητα των αρχαίων θεών.
Σήμερα, ο Ισπανός ηθοποιός όχι μόνο είναι δημοφιλής στο TikTok μετρώντας πάνω από 1,3 εκατ. ακολούθους, αλλά το περιεχόμενο των βίντεό του αφορά αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Όντας -ίσως- ο μοναδικός στο είδος του, χρειάζεται να δημοσιεύσει δύο και τρία βίντεο προκειμένου να εξιστορήσει ολόκληρη τη ζωή του Θησεά ή του Προμηθέα. Μέχρι στιγμής, οι πιο viral αναρτήσεις του είναι ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής που έχει 4,9 εκατ. views, ο Νάρκισσος με 3,1 εκατ., ο μύθος της Αράχνης με 1,5 εκατ. καθώς και η Αρπαγή της Περσεφόνης με 1,7 εκατ. Ο απλοϊκός και πιο καθημερινός τρόπος παρουσίασης των μύθων και η χαλαρή του διάθεση όταν τους εξιστορεί -συνήθως την ώρα που περπατά στο δάσος- είναι από τους λόγους που τον έχουν κάνει τόσο δημοφιλή στο νεανικό μέσο.
Μύθοι που αντέχουν στον χρόνο
Πάντως, ο Γκισέ θεωρεί πως όλοι γνωρίζουν έστω και κάτι λίγο από την ελληνική μυθολογία, απλώς ενδεχομένως να μην το έχουν συνειδητοποιήσει εξαρχής.
«Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μην έχει ακούσει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι πως έχει εμπνευστεί από τον μύθο του Πύραμου και της Θίσβης, απλά έχει προστεθεί ένα μπαλκόνι και έχει αφαιρεθεί ένα λιοντάρι. Όπως και να έχει, πιστεύω πως η ελληνική μυθολογία είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μυθολογίες στον κόσμο. Κάθε μύθος έχει μέχρι και διαφορετικές εκδοχές, την ώρα που άλλοι πολιτισμοί απλώς πασχίζουν να διασώσουν έστω μόνο έναν μύθο τους», αναφέρει ο ίδιος στην «Κ».
Έχοντας σπουδάσει θέατρο και γνωρίζοντας εις βάθος την αρχαία τραγωδία, ο ηθοποιός και TikToker θεωρεί πως το κοινό αρέσκεται κυρίως να ακούει τους μύθους και όχι να «μαθαίνει» από αυτούς.
«Δεν θεωρώ πως οι μύθοι έχουν τόση ανταπόκριση στο TikTok εξαιτίας των ηθικών διδαγμάτων τους, μιας και ο καθένας από εμάς έχει τους δικούς του ηθικούς κώδικες. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον μύθο με τον Ερυσίχθονα, έναν βασιλιά που ήθελε να κόψει δεκάδες δέντρα για να χτίσει το παλάτι του, μέχρι που η θεά Δήμητρα τον καταδίκασε σε ατέρμονη πείνα, με αποτέλεσμα να φάει τον ίδιο του τον εαυτό. Ακούγοντας αυτόν τον μύθο κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί «τι ωραία ιστορία για την προστασία του πλανήτη», ενώ άλλοι θα έλεγαν απλά: «εγώ θα προτιμούσα να έχω τη δική μου βίλα».
Ο Νάρκισσος και το άδικο δίκαιο των θεών
Ο Πολ Γκισέ πάντως, αν και γνωρίζει δεκάδες μύθους από την αρχαιότητα, δεν έχει κάποιον αγαπημένο. Παρ΄όλα αυτά ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες έχει «κολλήσει» με την ιστορία του Νάρκισσου, την οποία θεωρεί αρκετά επίκαιρη.
«Στη σύγχρονη εποχή βλέπω πόσο πολλοί άνθρωποι δεν έχουμε την εμφάνιση που επιτάσσει η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς, αλλά ακόμα υπάρχει μία πίεση ώστε να ακολουθήσουμε τα συγκεκριμένα “πρότυπα”. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία του Νάρκισσου είναι ένας από τα από τους πιο θλιβερούς μύθους, κυρίως επειδή οι άνθρωποι τον χρησιμοποίησαν για να ονομάσουν έτσι μία διαταραχή προσωπικότητας που δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο της μυθολογίας», αναφέρει στην «Κ».
Όσο αγάπη κι αν έχει όμως για την αρχαία μυθολογία, όπως μας λέει, αυτή δεν μεταφράζεται σε αγάπη για τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας.
«Ο Δίας ήταν ένας θεός που είχε απεριόριστη δύναμη να κάνει ό,τι θέλει και να βλάψει όποιον επιθυμεί. Επίσης, στη μυθολογία η δικαιοσύνη οριζόταν τις περισσότερες φορές από αυτό που ήθελαν οι Θεοί. Κάθε μύθος που «μιλούσε» για την αγάπη, είχε ένα τραγικό τέλος, γιατί απλώς κανείς δεν άφηνε τους εραστές να αγαπηθούν χωρίς να τιμωρηθούν. Η αρχαία μυθολογία έχει ενδιαφέρον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ιδανική» επισημαίνει.
Μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία
Την ίδια ώρα, ο ίδιος πιστεύει πως η ενασχόληση με την αρχαία Ελλάδα και τους μύθους της είναι και μια μορφή ψυχοθεραπείας.
«Το καλύτερο πράγμα στο οποίο με βοήθησε η μυθολογία ήταν να καταλάβω πως ό,τι κι αν νιώθω ή ζω, υπάρχει κάπου ένας θεός, μια νύμφη, ένας ημίθεος, ένας γίγαντας, ένας Τιτάνας, ένας Κένταυρος ή ένας θνητός, που το έχει ήδη νιώσει και το έχει ζήσει. Και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι δεν είμαι… μόνος και ποτέ δεν ήμουν».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η επόμενη ενότητα με βίντεο στο TikTok θα αφορούν πάλι στην αρχαία Ελλάδα, καθώς ο TikToker θα ήθελε να «συστήσει» στο ισπανόφωνο κοινό και τις τραγωδίες και κωμωδίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.
«Έχω ήδη σκεφτεί να δημιουργήσω κάποια βίντεο στα οποία να μιλάω για τις εκπληκτικές αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Εύχομαι μόνο να μην σηκωθεί ο Σοφοκλής από τον τάφο του», καταλήγει γελώντας.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου