Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Δήμος Παύλου Μελά: Δράση Φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του Παραρτήματος Ρομά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά, διοργάνωσαν δράση φιλαναγνωσίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του Παραρτήματος Ρομά με Τίτλο «Σχολική Ένταξη και πρόληψη της σχολικής διαρροής παιδιών ευάλωτων οικογενειών (Ρομά & αιτούντων άσυλο) για το σχολικό έτος 2022 – 2023». Η συγκεκριμένη δράση, έχει στόχο την ενθάρρυνση της τακτικής φοίτησης των μαθητών.

Η πρώτη δράση φιλαναγνωσίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Απριλίου στο 10ο Δημοτικό Πολίχνης και συγκεκριμένα στα τμήματα της Α΄ Δημοτικού (Α1 και Α2).

Μας τίμησε με την παρουσία της η Γεωργία Καλπαζίδου, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Η Πεταλούδα Ειρήνη και η Μαγική Συνταγή», η οποία αφού παρουσίασε το βιβλίο της, το δώρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το βιβλίο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο καινοτόμων παρεμβάσεων, για την καταπολέμηση του φαινομένου της μαθητικής διαρροής παιδιών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αρχικά έγινε ανάγνωση του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα, και έπειτα τα στελέχη του Παραρτήματος Ρομά (παιδαγωγός και διαμεσολαβήτρια), υλοποίησαν συνοδευτικές παιδαγωγικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών.

Στόχοι της Παρέμβασης ήταν:

Να κατανοήσουν την αξία της εκπαίδευσης μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού.

Να αναδιηγηθούν το παραμύθι μέσα από διαδραστικές ασκήσεις.

Να αναπτύξουν την συνεργατική ικανότητα-ομαδικότητα καθώς εργάστηκαν σε μικτές ομάδες.

Να καλλιεργήσουν τη δεξιότητα της παρουσίασης των ομαδικών εργασιών τους.

Να αλληλεπιδράσουν με δραστηριότητες σειριοθέτησης / ταξινόμησης.

Στο τέλος οι μαθητές δημιούργησαν την δική τους ζωγραφιά και μας μίλησαν για τα όνειρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου