Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Θεσσαλονίκη: Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων εκπέμπουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Η τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους έχει ανοίξει τον ασκού του Αιόλου για ελλείψεις και παραλείψεις σε ζητήματα ασφαλείας και στα σχολικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπου καθημερινά παιδιά περνούν εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. 

Ταβάνια που πέφτουν, τζάμια που στέκονται με κολλητικές ταινίες, σχολεία που δεν έχουν περάσει από κανενός είδους έλεγχο και δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες, προκαλούν την έντονη ανησυχία των γονέων. «Από την ώρα που φεύγουν τα παιδιά μας από το σπίτι για το σχολείο, μέχρι να επιστρέψουν, ο φόβος μας έχει πολλαπλασιαστεί», λέει στη «ΜτΚ» ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας. 

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, στην αρμοδιότητα των οποίων έχει περάσει η συντήρηση των σχολικών μονάδων, κάνουν λόγω για υποχρηματοδότητη και για αναντιστοιχία πραγματικών αναγκών και κονδυλίων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως έχει ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να εξασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η ασφάλεια των παιδιών μέσα στα σχολεία.

Διαχρονικό πρόβλημα

Η έλλειψη αντισεισμικών ελέγχων στα σχολεία, την ώρα που πολλά εξ αυτών δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες και παρουσιάζουν εμφανείς φθορές, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον κ. Κοκονά «παραμένει δίχως αντισεισμικούς ελέγχους, το σύνολο σχεδόν των σχολικών κτιρίων. 

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχει ελεγχθεί μόλις το 20-25%. Ενώ στους μεγάλους δήμους (Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου) μιλάμε μόνον για οπτικό έλεγχο, κάτι που φυσικά μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία». Προβληματική είναι η κατάσταση και στα Ειδικά Σχολεία, στη Θέρμη, στο Κορδελιό και την Πυλαία όπου «συζητάμε γι’ αυτά τα κτίρια εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες και δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για να διορθωθεί η κατάσταση». 

O κ. Κοκονάς λέει χαρακτηριστικά πως «οι δήμοι που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, πολλές φορές κρύβονται πίσω από την αντικειμενική υποχρηματοδότηση, δίχως όμως να βγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα». 

Συμπληρώνει πως «πολλές φορές μετακυλούν την ευθύνη στους διευθυντές των σχολείων για να βρουν λύσεις. Μας ανησυχεί πως πλέον μιλάμε για προβλήματα που χρονίζουν και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επίλυσή τους. Τα ημίμετρα και τα μπαλώματα δεν αποτελούν λύση ούτε εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών μας». 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που αφορά στον προσεισμικό έλεγχο δημόσιων κτιρίων με προτεραιότητα τα σχολεία, ο κ. Κοκονάς σχολιάζει πως «το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει γίνει κάτι έως τώρα. Πρέπει να πάψουμε να περιμένουμε την κακιά στιγμή και την κακιά την ώρα».

Προειδοποιήσεις από το 2018

Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, όπου την περασμένη εβδομάδα μαθητής τραυματίστηκε στο χέρι του, όταν πιάστηκε σε μεταλλική πόρτα τουαλέτας εν ώρα διαλλείματος, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της διευθύντριας του σχολείου προς: Το τμήμα σχολικής στέγης δήμου Παύλου Μελά, τους αντιδημάρχους Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών, τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, η ίδια είχε ενημερώσει για ζητήματα που υπάρχουν, ήδη από το 2018. 

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που εστάλη στις 20/03/23, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Απαραίτητη η επιδιόρθωση της σκεπής -πολλά κεραμίδια είναι σπασμένα. Το δάπεδο της αυλής είναι τσιμέντο, φθαρμένο και άκρως επικίνδυνο για τους μαθητές. Να τοποθετηθούν κάγκελα κατά μήκος της επάνω αυλής προκειμένου να αποτρέπονται οι μαθητές να πηδούν στο κάτω επίπεδο καθώς στο παρελθόν είχαμε ατυχήματα μαθητών που έπεσαν από δύο μέτρα ύψος.

Αλλαγή κουφωμάτων, υπάρχουν πολλά σπασμένα τζάμια στις αίθουσες που τα συγκρατούμε με κολλητική ταινία. Αλλαγή στις μεταλλικές πόρτες των αιθουσών διδασκαλίας του επάνω ορόφου καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος όπως συνέβη στο παρελθόν και έτσι αλλάχθηκαν μόνον οι πόρτες του κάτω ορόφου. Απαραίτητη η επισκευή υποστυλωμάτων περιμετρικά του κτηρίου καθώς εμφανίζεται οξείδωση του οπλισμού του (σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στις 04/12/18).

Η πόρτα του λεβητοστασίου όπου βρίσκεται ο καυστήρας πετρελαίου είναι παλιά και έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Ζητούμε την αλλαγή της και την εξωτερική της θωράκιση με σιδερένια, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εκρήξεις του καυστήρα καθώς και την απομόνωση του χώρου ώστε να μην αυλίζονται εκεί οι μαθητές» είναι ορισμένα από τα ζητήματα που αναφέρει η διευθύντρια για την κτηριακή υποδομή του 13ου Δημοτικού Πολίχνης.

Σχολεία χωρίς άδεια

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά σημειώνει πως το 13ο Δημοτικό Πολίχνης λειτουργεί από το 1988 και «συγκριτικά, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλα σχολεία». Ο ίδιος περιγράφει πως στις τουαλέτες του συγκεκριμένου σχολείου έγινε ανακαίνιση την περίοδο 2002-2006. 

Επιπλέον, πέρσι το συγκεκριμένο σχολείο βάφηκε εξωτερικά «κάτι που μπορεί να στοιχίζει πάνω από 30.000 ευρώ διότι πρέπει να γίνει από εργολάβους, όπου εκεί διπλασιάζεται το κόστος». Αναφέρει ότι το ποσό που δόθηκε φέτος για τις συντηρήσεις των 82 σχολικών κτιρίων του δήμου ανέρχεται σε 320.000 ευρώ. 

«Για να γίνουν όλα αυτά που αναφέρονται στο έγγραφο, θα πρέπει να εξαντληθεί όλο το ποσό σε αυτό το σχολείο κάτι που δεν είναι εφικτό. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην υποχρηματοδότηση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου. Σημειώνει ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκαν επτά σχολεία για την ενεργειακή τους αναβάθμιση ενώ άλλα τρία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Τονίζει πως πολλά σχολεία είναι χτισμένα χωρίς άδεια. 

«Για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνουν οι αδειοδοτικές πράξεις. Το 13ο δημοτικό Πολίχνης δεν έχει διαπιστωτική πράξη. Σε συνεργασία η Τεχνική Υπηρεσία, η Πολεοδομία και η Οικονομική Υπηρεσία σε βάθος χρόνου θα πρέπει να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη ώστε να ενταχθεί το σχολείο σε κάποιο πρόγραμμα. Ήδη ξεκινά η διαδικασία αυτή για τέσσερα σχολεία, τρία στην Πολίχνη και ένα στην Ευκαρπία», εξηγεί. Από την πλευρά του ο Γιάννης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος Παύλου Μελά τονίζει πως τα χρήματα που δίνονται είναι περιορισμένα για όλους τους δήμους. 

«Όλα τα σχολεία έχουν ανάγκες και τα κονδύλια δεν επαρκούν. Κάθε χρόνο γίνεται μία εργολαβία για τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, όπου προτεραιοποιούμε και φτιάχνουμε, όμως πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες», εξηγεί. Επισημαίνει ότι ο δήμος του έχει αιτηθεί την αύξηση των κονδυλίων από το υπουργείο Εσωτερικών «για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και για τις συντηρήσεις».

«Δημοπρατεία και διαφάνεια κοστίζουν»

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) περιγράφει στη «ΜτΚ» ότι το 2021 δόθηκαν 207.900.000 ευρώ ως έκτατη οικονομική ενίσχυση στους δήμους της χώρας και 7.000.000 ευρώ για τα σχολεία. 

«Πρόκειται για εξτρά χρηματοδοτήσεις, πέραν των προβλεπόμενων που αφορούν στα λειτουργικά έξοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξηθέντος ενεργειακού κόστους. Το 2022 διατέθηκαν 284 εκατ. ευρώ για τους δήμους και 28 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακές δαπάνες των σχολείων. Εάν δεν παίρναμε αυτά τα χρήματα, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα ενώ υπολείπονται 25 εκατ. ευρώ από το Δεκέμβριο του ’22 που επίσης αφορούν στο ενεργειακό κόστος», εξηγεί. 

Από αυτά τα χρήματα, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης έλαβε 33.125,24 ευρώ για το ’21 και 130.339,19 ευρώ για το ’22 που προορίζονται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια ΣΑΤΑ σχολείων που αφορούν σε εργασίες συντήρησης «το ποσό που δίδεται είναι πάρα πολύ χαμηλό και αν οι δήμοι, όσοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα, δεν μετακινούσαν κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές τότε τα σχολεία θα ήταν σε κάκιστη κατάσταση». 

Ο δήμος του διέθεσε επιπλέον 360.000 ευρώ «για βαφές και συντηρήσεις του συνόλου των σχολείων μας». Ο κ. Κυρίζογλου περιγράφει ότι «τα έργα καθυστερούν διότι η δημοπρατεία και η διαφάνεια κοστίζουν και σε χρόνο και σε χρήμα».

«Ψίχουλα σε σχέση με τις ανάγκες»

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» πως «τα λεφτά που δίνει το υπουργείο για την καθαριότητα, τα λειτουργικά έξοδα και τις συντηρήσεις των σχολείων είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και αναγκαζόμαστε οι δήμαρχοι να τα καλύπτουμε από άλλες πηγές. Εάν μέναμε στα χρήματα που λαμβάνουμε από το ΥΠΕΣ, τα σχολεία θα ήταν βρόμικα, ασυντήρητα και χωρίς θέρμανση». 

Περιγράφει ότι στον δήμο του δίνονται πέντε με έξι έκτακτες επιχορηγήσεις στη σχολική επιτροπή, από ίδια έσοδα, «για να κάνουμε τα στοιχειώδη. Συν τις εργολαβίες συντηρήσεων που κάνουμε κάθε άνοιξη και πληρώνονται από δικά μας χρήματα και όχι από το ΥΠΕΣ». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις διαχρονικά, δεν πρέπει να αισθάνονται περήφανες ούτε για το κομμάτι της καθαριότητας, ούτε και των συντηρήσεων. Πρόκειται για μεταφερόμενη αρμοδιότητα, από την Πολιτεία στους δήμους χωρίς όμως να έχουν μεταφερθεί οι αντίστοιχοι πόροι. 

Μας δίνουν λίγα χρήματα για πολλές αρμοδιότητες», τονίζει. Η ΠΕΔ-ΚΜ, εξηγεί ο κ. Καϊτεζίδης, ζητεί πλήρες ωράριο και μονιμοποίηση των καθαριστριών (που η κυβέρνηση τις οδηγεί σε μειωμένο ωράριο των τεσσάρων ωρών), να πληρώνονται τα πραγματικά λειτουργικά έξοδα των σχολείων «και όχι το 20% που καλύπτουν τα χρήματα που μας στέλνουν και να υπάρχει ένα πρόγραμμα καταγραφής των πραγματικών αναγκών από τους δήμους, να καταβάλλονται τα αντίστοιχα χρήματα για να γίνονται σοβαρές συντηρήσεις». 

Αναφορικά με τους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία, ο ίδιος λέει ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ενημέρωση, το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει τους καλοκαιρινούς μήνες, «αλλά περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη».

«Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών μας»

Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σημειώνει στη «ΜτΚ» πως στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, «στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών έχουμε ύψιστη προτεραιότητα την βελτίωση των σχολικών υποδομών σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Θέλουμε ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας και το κάνουμε πράξη αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που, μετά από την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας, διαθέτουμε για όλους τους δήμους της χώρας». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, για τους επτά δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ήτοι τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πυλαίας-Χορτιάτη, οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, ανέρχονται στο ποσό των 2.140.300 ευρώ, το έτος 2022. Αντίστοιχα ποσά είχαν δοθεί και τα έτη 2020 και 2021, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να διατεθεί εντός του 2023. 

Επίσης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, οι εν λόγω Δήμοι χρηματοδοτήθηκαν με ποσό ύψους 3.525.900 ευρώ.

Επιπλέον, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για τους επτά Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχουν ενταχτεί μέχρι σήμερα οκτώ έργα με συνολικό προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σχολικές υποδομές και συντήρηση σχολικής στέγης. «Συμπερασματικά, για εμάς η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία αντανακλά την ευαισθησία της πολιτείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Είναι χρέος μας για μια καλύτερη κοινωνία», καταλήγει ο κ. Πέτσας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.04.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου