Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη

“Αν λαχταράς να πετάξεις στο Διάστημα, αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό για σένα. Εδώ θα βρεις ό,τι ζητάς: από συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση και τον περίπατο στο Διάστημα μέχρι οδηγίες για το πώς θα πας τουαλέτα εκεί έξω! Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου είναι γεμάτο πληροφορίες για την πραγματική ζωή των αστροναυτών. Μάλιστα, τον πρόλογο έχει γράψει ο Βρετανός αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Τιμ Πικ, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο διασκεδαστική- και τρομακτική- είναι η πορεία ενός εκπαιδευόμενου αστροναύτη σαν κι εσένα…”

“Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη” της Λούι Στόουελ είναι ένας πολύ διασκεδαστικός οδηγός επαγγελματικού προσανατολισμού για παιδιά που μετρούν αντίστροφα για να φτάσουν τα άστρα και ακόμα παραπέρα. Με ευκολονόητο, χιουμοριστικό κείμενο η συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει πολλές από τις πτυχές της ζωής τόσο στο διάστημα, όσο και πριν, αλλά και μετά από αυτή. Με ειλικρινές, ρεαλιστικό κείμενο που όμως δεν αφαιρεί ούτε στιγμή τη λαχτάρα του παιδιού που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης, μαθαίνουμε την προσπάθεια που απαιτείται, τις διαδικασίες, λειτουργίες στο διάστημα, τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά και την ομορφια που κρύβεται ακόμα και σε αυτές. Δηλαδή, όπως γράφει στο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος αστροναύτης”.

Το κείμενο συμπληρώνει ο πρόλογος γραμμένος από έναν πραγματικό αστροναύτη, τον Τιμ Πικ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κι ένα σύντομο γλωσσάριο που ταιριάζουν στο ηλικιακό προφίλ που απευθύνεται το βιβλίο, ενώ στο τέλος υπάρχει και ευρετήριο



Η εικονογράφηση του Ρότζερ Σίμο με επιπλέον εικόνες από τους Ανταμ Λάρκουμ και Τζέιμι Μπολ είναι εύστοχη, χιουμοριστική - έως και σαρκαστική-, χαρούμενη με έντονα χρώματα και, συγκρινόμενη με τα περισσότερα εικονογραφημένα βιβλία που αναφέρονται στο διάστημα και κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια, αρκετά πιο συμπεριληπτική.

Και μπορεί η τεχνολογία της διαστημική επιστήμης να εξελίσσεται ραγδαία και ίσως κάποια στοιχεία να έχουν ήδη ξεπεραστεί, δεν παύει όμως το βιβλίο “Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη” να αποτελεί μια πλούσια πρόγευση για τον κόσμο του διαστήματος!

Το επίσημο εγχειρίδιο του αστροναύτη
Συγγραφέας: Λούι Στόουελ
Εικονογράφηση: Ρότζερ Σίμο, (Ανταμ Λάρκουμ, Τζέιμι Μπολ)
Μετάφραση: Σοφία Παχή
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου