Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ταινία CODA έγινε η πρώτη ταινία με Κωφούς κατά κύριο λόγο ηθοποιούς που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το γεγονός αυτό προώθησε σημαντικά την αντιπροσώπευση των Κωφών στο Χόλιγουντ, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία υπενθύμιση για την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί.
Τι διακυβεύεται; Πολλά. Το 31% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν είχαν κάποια επαφή με Κωφό άτομο «ποτέ» ή «σχεδόν ποτέ». Συνεπώς, είναι αναμενόμενο ότι το 76% των Κωφών ατόμων θεωρεί ότι ο τρόπος που αποτυπώνεται η Κοινότητά τους στη μυθοπλασία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβάνεται η ευρύτερη κοινωνία.
Η νέα έκθεση του National Research Group “Spotlight On: Deaf Representation”, μελετά την παρούσα εικόνα αναφορικά με την αντιπροσώπευση των Κωφών στα μέσα και την ψυχαγωγία και τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αποτυπώνεται η ποικιλία των διαφορετικών Κωφών εμπειριών και βιωμάτων. Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της μελέτης είναι τα εξής:
- Το 63% των Κωφών ατόμων συμφωνούν με την άποψη ότι «το Χόλιγουντ διαιωνίζει τα αρνητικά στερεότυπα για τους κωφούς και τους βαρήκοους».
- Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι ακούοντες καταναλωτές είναι δύο φορές πιθανότερο να δουν σε κάποιο μέσο λευκό Κωφό άτομο από το να δουν κάποιο άτομο διαφορετικής φυλής. Και μόνο το 6% των ακουόντων θεατών έχουν δει να συμπεριλαμβάνεται Κωφό άτομο ΛΟΑΤΚΙ+ σε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες.
- Μόλις το 37% των ακουόντων γονέων και το 47% των Κωφών γονέων έχουν παρακολουθήσει με το παιδί τους κάποιο παιδικό πρόγραμμα ή ταινία στα οποία να συμπεριλαμβάνεται Κωφός χαρακτήρας.
Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία του θεάματος για αυτό το ζήτημα; Να συνεργαστεί με κωφούς δημιουργούς.
- Το 69% των Κωφών καταναλωτών δηλώνει ότι είναι σημαντικό για αυτούς να υποδύονται Κωφοί ηθοποιοί τους ρόλοι Κωφών χαρακτήρων.
- Το 68% των Κωφών θεατών δηλώνει ότι συνήθως τους είναι πολύ προφανές ότι ένας Κωφός χαρακτήρας έχει γραφτεί από ακούον άτομο.
Διαβάστε, ακόμα, στην έρευνα του National Research Group “Spotlight On: Deaf Representation” για το πώς έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου η αντιπροσώπευση των Κωφών, τον αντίκτυπο που έχει σε Κωφά και ακούοντα κοινά, τα βασικά ζητήματα προσβασιμότητας που υφίστανται ακόμα τα Κωφά άτομα και ως κοινό, αλλά και ως δημιουργοί, ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία ευκαιριών και προσβασιμότητας για τους Κωφούς δημιουργούς, καθώς και τις πιο αγνοημένες αλλά συνήθεις ιστορίες σε περιεχόμενο που αφορά Κωφά άτομα.
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου