Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι ο συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, η μοίρα των βιβλίων του ακολουθεί μια εξίσου περίπλοκη και εντελώς απρόβλεπτη πορεία.
Ο εκδοτικός του οίκος (Καστανιώτης), στον οποίο διατηρούσε και θέση υπευθύνου του παιδικού τμήματος, πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρές αποστάσεις, υποστηρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι έχει διακόψει κάθε συνεργασία με τον τέως στενό συνεργάτη του. Αυτό πολύ γρήγορα έλαβε χειροπιαστές διαστάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα στην ιστοσελίδα του Καστανιώτη να μην υπάρχει το παραμικρό ίχνος που να υπενθυμίζει την παλιά σχέση: όλα τα βιβλία του Παπαθεοδώρου έχουν «κατέβει» από το σάιτ, κίνηση που έδωσε το πράσινο φως σε σειρά βιβλιοπωλείων να αποσύρουν τα βιβλία του. Υστερα από επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο ενημερωθήκαμε ότι τα συγκεκριμένα βιβλία δεν θα πολτοποιηθούν και ότι η τύχη τους αποτελεί προσωπικό ζήτημα του ίδιου του συγγραφέα.
Η Σοφία Σφύρτζη, συνιδιοκτήτρια του παιδικού βιβλιοπωλείου «Ο γάτος Μαουρίτσιο» στο Παγκράτι, θυμάται ότι ο Παπαθεοδώρου ήταν ένας από τους πρώτους τους καλεσμένους όταν άνοιξαν στην οδό Ευφρονίου. «Εχω πολύ καλές αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα, οπότε καταλαβαίνετε το σοκ όταν ακούσαμε την είδηση. Πήραμε την απόφαση να αποσύρουμε τα βιβλία του όταν είδαμε ότι δεν διατίθενται πλέον από την ιστοσελίδα του εκδοτικού του οίκου», σημειώνει. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα γνωστά βιβλιοπωλεία όπως η «Πολιτεία» και οι «Πλειάδες». Αντίθετα, στον «Ιανό» της οδού Σταδίου τα βιβλία είναι στη θέση τους. «Ωστόσο, η κίνηση για τον συγκεκριμένο συγγραφέα έχει σχεδόν μηδενιστεί», μας λέει ο υπεύθυνος πωλητής του παιδικού τμήματος. Ανάλογο κύμα αποσύρσεων παρατηρείται και στις σχολικές βιβλιοθήκες τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων εκπαιδευτηρίων.
Πολύ πιο φειδωλές σε αντίστοιχες κινήσεις εμφανίζονται οι δημόσιες βιβλιοθήκες. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, υπό την ιδιότητα του προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, είναι σαφής: «Δεν αποσύραμε τίποτα. Αν το κάναμε θα καταστρατηγούσαμε μία από τις βασικές αρχές μιας εθνικής βιβλιοθήκης που είναι να συγκεντρώνει και να αποθησαυρίζει το σύνολο της γραπτής πνευματικής δημιουργίας ανεξαρτήτως του βίου και της ηθικής υπόστασης του συγγραφέα. Αν ήταν έτσι, τι θα κάναμε με κολοσσιαία μυαλά του Μεσοπολέμου που τάχθηκαν υπέρ του φασισμού και του ναζισμού;» διερωτάται. Στο ίδιο μήκος κύματος και η προϊσταμένη του τμήματος βιβλιοθηκών του Δήμου Αθηναίων, Ράνια Μηλιανού: «Προφανώς είμαστε παγωμένοι, αλλά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Αν υπήρχε παρέμβαση της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων ή του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προφανώς θα ήμασταν ανοικτοί στη συζήτηση. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
Αλήθεια, το δύσκολο αυτό γεγονός επηρέασε τις πωλήσεις παιδικών βιβλίων ή τις προσκλήσεις συγγραφέων αυτής της ειδικής κατηγορίας σε σχολεία; Επικοινωνήσαμε με τρεις μεγάλους εκδοτικούς οίκους που έχουν ισχυρή παρουσία στο παιδικό βιβλίο (Ικαρος, Μεταίχμιο, Πατάκης) και εισπράξαμε από όλους ένα κατηγορηματικό «όχι». «Ο αριθμός των αιτημάτων για φιλαναγνωστικές δράσεις με συγγραφείς παραμένει σταθερός και συνεχώς αυξανόμενος, ειδικά φέτος που οι σχολικές κοινότητες ενεργοποιήθηκαν ξανά μετά τα χρόνια της καραντίνας», επισημαίνει ο Γιώργος Πάτμιος, από το γραφείου Τύπου και δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Πατάκη.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου