Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ήξερες ότι ένα από τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο έγινε πιο αθόρυβο και ακόμα πιο ταχύ με τη βοήθεια της αλκυόνης; Ή ότι οι τερμίτες βοήθησαν τους ανθρώπους να σχεδιάσουν σπίτια που διατηρούνται δροσερά όταν κάνει ζέστη; Και ότι το χταπόδι ίσως έχει τη συνταγή για έναν μανδύα που σε κάνει αόρατο;

Αυτά, και πολλά περισσσότερα, μπορούν να μάθουν τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) απολαμβάνοντας το βιβλίο «Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Χταπόδια, πεταλούδες, γκέκο, ιππόκαμποι, αράχνες, καλαμάρια, δελφίνια, γυμνοσάλιαγκες, αλλά και ... κουνούπια, κυκλοφορούν στις σελίδες του βιβλίου και γνωρίζουμε πλάσματα που αποτελούν έμπνευση για τον άνθρωπο, που παρατηρώντας τη φύση, εξελίσσει την τεχνολογία του.

Κάθε πλάσμα έχει το δικό του κεφάλαιο στο βιβλίο (δισέλιδο) και μέσα από πέντε παραγράφους παρουσιάζει αρχικά ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του και στη συνέχεια επιλέγει το συγκεκριμένο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο και περιγράφει την εφαρμογή του στην τεχνολογία.

Τα κείμενα της Κριστιάν Ντοριόν είναι γραμμένα με κατανοητό τρόπο, χωρίς να στερούνται επιστημονικών πληροφοριών και ορολογίας. Η συγγραφέας έχει επιλέξει κάθε πλάσμα να κάνει την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς αυτό να ενοχλεί το αναγνωστικό κοινό μεγαλύτερης ηλικίας.

Η εικονογράφηση της Γκόσια Χέρμπα είναι πολύ ωραία, με εικόνες που συμπληρώνουν την περιγραφή, οπτικοποιώντας τη σύνδεση πλάσματος και τεχνολογίας, ακόμα και επεξηγώντας αυτή τη σχέση, τοποθετώντας δίπλα δίπλα πλάσμα και ανθρώπινη δημιουργία. Χαρούμενη, πλούσια, με πολλά χρώματα και ζωντάνια, η εικονογράφηση παρουσιάζει, χωρίς να τριμώχνει, τους δύο κόσμους (φύση και ανθρώπινη τεχνολογία) μαζί, δημιουργώντας ένα μικτό περιβάλλον που όμως δεν ξενίζει. Άλλωστε, αυτός είναι και ένας στόχος του βιβλίου.



Εμείς το διαβάσαμε και οι πρώτες εντυπώσεις των παιδιών δείχνουν ότι θα γίνει από τα αγαπημένα μας. Προτείνουμε να το αναζητήσετε!

Και όπως μας λέει ο «Βάτραχος»:

«Ποτέ πια δε θα ξανδείς τις νυχτερίδες, τους κανθάρους, τις μέδουσες και πολλά άλλα ζώα με το ίδιο μάτι»


Εφευρέσεις από το ζωικό βασίλειο
Κείμενα: Κριστιάν Ντοριόν
Εικονογράφηση: Γκόσια Χέρμπα
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις Πατάκης 2022

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου