Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία: Υπογράφουμε για τον τερματισμό της αναγκαστικής στείρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία για τον άμεσο τερματισμό της αναγκαστικής στείρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Φαντάζεσαι να ξυπνήσεις μια μέρα και να έχεις υποβληθεί σε στείρωση δίχως τη δική σου συγκατάθεση ή να προσπαθείς να αποκτήσεις παιδία και να ανακαλύψεις ότι όταν ήσουν έφηβος ή έφηβη είχες υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση; Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία διαβιούν στην Ευρώπη. Οι πολίτες αυτοί, ιδίως οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, εξακολουθούν να υποβάλλονται σε πρακτικές στείρωσης παρά τη θέληση τους.

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες έχει εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να επιτρέπουν την αναγκαστική στείρωση όπως είναι η Κροατία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Λιθουανία και η Σλοβακία. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη μελετών και στοιχείων σχετικά αφενός με το πόσες χώρες επιτρέπουν τέτοιες επιβλαβείς πρακτικές, αφετέρου με το πόσες γυναίκες και κορίτσια έχουν μέχρι σήμερα επηρεαστεί. Τέτοιες επιβλαβείς και άθλιες πρακτικές μπορεί να εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σιωπηλά και ατιμώρητα, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν μια υγιή και αξιοπρεπή ζωή, απαλλαγμένη από τη βία και την κακοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 8 Μαρτίου 2022 πρόταση Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητούμε μέσω της οδηγίας να απαγορεύτει η αναγκαστική στείρωση και να ληφθούν μέτρα για την οριστική παύση της σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπογράψτε την Aναφορά μας και διαδώστε τη στο δίκτυο σας: #NothingAboutUsWithoutUs #EndForcedSterilisation

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.edf-feph.org/women-policy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου