Στο συρτάρι βάζουν οι μαθητές μάσκες και self tests, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με το «εναρκτήριο» κουδούνι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση των δύο συναρμόδιων υπουργείων για χαλάρωση των μέτρων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα παιδιά, πολλοί γιατροί ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις. «Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει νοσήσει ήδη, όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανοσία έχει “ημερομηνία λήξης”, όσα δηλαδή νόσησαν την άνοιξη ή στην αρχή του καλοκαιριού είναι πολύ εύκολο να ξανακολλήσουν τώρα, αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
Οι ανήλικοι ως επί το πλείστον περνούν τη νόσο ελαφριά, με αποτέλεσμα τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους να έχουν εν μέρει «απομυθοποιήσει» τον κορωνοϊό. «Ωστόσο, η επανανόσηση είναι επιβλαβής, πρέπει να αποφεύγεται», σημειώνει ο ίδιος. Το ζητούμενο είναι «να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και επειδή όσο συντηρείται η νόσος υπάρχει πάντα η πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις». Ο ίδιος συστήνει για τη φετινή χρονιά, που χαρακτηρίζει ως τη «μεγάλη δοκιμή», να φορούν οι μαθητές μάσκες εντός των κλειστών αιθουσών.
«Ο φετινός χειμώνας φαίνεται ότι θα διαφέρει πολύ από τον περυσινό, καθώς αναμένουμε μεγάλη έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού και κυρίως της γρίπης». Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών «σημείωσε πτώση» και τα αντισώματα μειώθηκαν, λόγω της παρατεταμένης κοινωνικής αποστασιοποίησης, με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτα. «Αυτό φάνηκε ήδη από το καλοκαίρι, καθώς είχαμε μέσα στον Αύγουστο πολλά κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, όπως βρογχιολίτιδα, αλλά και ασθενείς που νόσησαν με γρίπη και γρίπη Α1 που δεν είχαμε ποτέ ξανά Αύγουστο».
Τις δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώνουν και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από την Αυστραλία, όπου η γρίπη έκανε δυναμική επανεμφάνιση. «Αυτό περιμένουμε να συμβεί και εδώ», τονίζει ο κ. Νταλούκας, ο οποίος συστήνει φέτος τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης, «αν και το εμβόλιο δυστυχώς δεν καλύπτει όλα τα στελέχη, παρά μόνο 40%-60% αυτών».
Ο ίδιος υπενθυμίζει στους γονείς την ωφέλεια όλων των εμβολίων. «Θωρακίζουν τον οργανισμό, ώστε όταν το παιδί νοσεί, να έχει ήπια συμπτώματα», υπογραμμίζει, «συνεπώς όσοι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους για τον κορωνοϊό, με τη λογική ότι έχουν νοσήσει, πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν τώρα».
Απαραίτητα «όπλα» είναι και τα υπόλοιπα εμβόλια, ειδικά όσα αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. «Το προηγούμενο διάστημα, καθώς τα παιδιά νοσούσαν συχνά, αναβάλλαμε εμβόλια, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να έχει μείνει πίσω ή κάποιες δόσεις να έχουν ξεχαστεί». Ζητούμενο είναι στη διάρκεια του χειμώνα να μην υπάρξουν συννοσηρότητες, δηλαδή να μην κολλήσει ένα παιδί κορωνοϊό ταυτόχρονα με κάποια άλλη ίωση.
Παππούδες και βρέφη
Η επαγρύπνηση δεν αφορά μόνο την προστασία των μαθητών, καθώς το βλέμμα των γιατρών είναι στραμμένο τόσο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που είναι εκ φύσεως πιο ευαίσθητα, όσο και στους ηλικιωμένους. «Οσοι έχουν στο σπίτι ένα βρέφος, ένα νεογέννητό ή έναν παππού θα πρέπει να είναι και φέτος προσεκτικοί», καταλήγει ο ίδιος. «Τα επιδημιολογικά νέα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα», λέει ο κ. Νταλούκας, καθώς «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά, όπως έλεγαν οι παλιοί».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου