Με τη συγκεκριμένη εικαστική έκθεση, στόχος είναι το έργο να καθίσταται “ορατό” για άτομα με οπτική αναπηρία που γνωρίζουν τη γραφή braille και οποιονδήποτε φυσικά είναι γνώστης του κώδικα, ενώ οι υπόλοιποι βλέποντες να μη μπορούν να αντιληφθούν το περιεχόμενο των επιτοίχιων επιφανειών.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια πλήρης ανατροπή στην έννοια της θέασης όπως την έχουμε συνηθίσει, αφού άτομα που γνωρίζουν το σύστημα braille καταφέρνουν να μας εξηγούν πλέον το περιεχόμενο και τα βαθύτερα μηνύματα του συγκεκριμένου installation.
Σαφώς για όσα από τα άτομα αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας και δεν γνωρίζουν τη γραφή braille, υπάρχει η δυνατότητα με ηχητική αφήγηση να αντιληφθούν το νόημα του έργου μέσα από τα κατάλληλα ακουστικά που είναι τοποθετημένα στον χώρο. Οι βλέποντες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από έντυπα που θα μοιραστούν στο τέλος της περιήγησής τους, να διαβάσουν τα κείμενα που αποτελούν τα ίδια τα έργα της συνολικής εγκατάστασης του χώρου. Το εικαστικό δημιούργημα όπως θα διαπιστώσουμε κατά την επίσκεψή μας στην Toss Gallery, αποτελεί παράδειγμα της σύζευξης δύο διαφορετικών εννοιών, οι οποίες ηχούν με παρεμφερές τρόπο κατά την προφορά τους: της “Όρασης” και της “Ορατότητας”.
Συνεπώς, τα κείμενα αυτά, αποτελούν απαντήσεις σε ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια συνέντευξης και τις οποίες έλαβε ο εικαστικός δημιουργός Δημήτρης Καπετάνου από άτομο – μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με οπτική αναπηρία. Έτσι κάπως οι έννοιες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ενώνονται με απτό παράδειγμα έναν συμπολίτη, ο οποίος γίνεται η φωνή του έργου και μιλά για ζητήματα της καθημερινότητας, ευρύτερα για ζητήματα βιωμάτων, και για τα οποία η τέχνη μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριό έκφρασής τους.
Το εικαστικό έργο «Δι-ορατότητα braille» (Inter-visibility braille) του Δημήτρη Καπετάνου αποτελείται από δυο μέρη:
Αρχικά, από αυτό της παραχώρησης της προσωπικής συνέντευξης ενός τυφλού ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτη μας, 23χρονου φοιτητή, με θεματικές που αφορούν στην καθημερινότητα, στα βιώματα και τις απόψεις του και σε δεύτερο επίπεδο τη δημιουργία εικαστικού έργου με τη μορφή εγκατάστασης installation διαγραμμίσεων και χρήσης του κώδικα braille σε επιτοίχια έργα, στον εκθεσιακό χώρο. Τα επιτοίχια αυτά έργα braille αποτελούν την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Οι διαγραμμίσεις installation εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή των τυφλών στον εκθεσιακό χώρο και οι στάσεις που τοποθετούνται μπροστά από κάθε έργο δίνουν την ευκαιρία για ανάγνωσή του.
Στο τέλος της έκθεσης υπάρχει ακουστικό αρχείο και κατάλογος με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο εκτυπωμένο, για όσα άτομα επιλέξουν να ακούσουν τη φωνή και τα βιώματα του συνανθρώπου μας, ενός τυφλού ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτη μας, που έχει δεχθεί διττές διακρίσεις και αποκλεισμούς, σε θέματα καθημερινότητας που τον απασχολούν
Λίγα λίγα για τον Δημήτρη Καπετάνου
Γεννήθηκε στη Φλώρινα. Σπούδασε στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διδάσκοντες τους: Γεώργιο Τσακίρη, Βασίλειο
Βασιλακάκη, Σταύρο Παναγιωτάκη, Χρήστο Κεραμάρη, Ευαγγελία Πάτση. Επίσης
είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ενώ παράλληλα
έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο διατμηματικό πρόγραμμα του
Α.Π.Θ. “Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα” με κατεύθυνση την “Ιστορική, Πολιτική και
Ερμηνευτική Διερεύνηση της Τέχνης”.
Στοιχεία επικοινωνίας: dimikape@gmail.com
Instagram account: dimitris.kapetanou
Πληροφορίες
Επιμέλεια – Οργάνωση: Αλέξανδρος Καπετάνου
Toss Gallery, Thessaloniki Pride 2022
Διάρκεια έκθεσης 20/06-25/06/2022
Ωράριο: 19:00 – 00:00
Βηλαρά 1, Πλατεία Χρηματιστηρίου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή: avmag
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου