Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας Αστροφυσικής (Εκπομπή ΦΥΣΙΚΑ)

Η "Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής" είναι διεθνής θεσμός που έχει ως στόχο την προαγωγή της επιστήμης της Αστρονομίας/Αστροφυσικής μέσω της ευγενούς άμιλλας μαθητών Λυκείων. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με τη συμμετοχή μαθητών από πενήντα περίπου χώρες του πλανήτη, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται.

Με τη σημερινή της μορφή η "Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής" (ΔΟΑΑ) ξεκίνησε το 2007 μετά από πρωτοβουλία ομάδας αστρονόμων από διάφορες χώρες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο αείμνηστος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος στη συνέχεια και μέχρι σχεδόν την αποδημία του υποστήριζε την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ), η οποία είχε αναλάβει τις διοργανώσεις ως ο Ελληνικός εθνικός φορέας. Επίσης, για περισσότερο από μια δεκαετία συνόδευε και συντόνιζε την εθνική μας αποστολή.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά το θάνατο του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη,τα ΦΥΣΙΚΑ διοργαάνωσαν την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στις 9 μ.μ., εκπομπή στη μνήμη του με θέμα τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής και τις συμμετοχές της χώρας μας σ' αυτήν.

Στην εκπομπή συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΑΔ Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Ο κ. Ζαχείλας υπήρξε όλ' αυτά τα χρόνια στενός συνεργάτης του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη. Επίσης, ήταν υπεύθυνος διοργάνωσης το 2013, της 7ης ΔΟΑΑ στο Βόλο. Επίσης συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΑΑ, Ινδός Ανικέτ Σούλε, καθώς και Έλληνες Ολυμπιονίκες Αστρονομίας/Αστροφυσικής.

Μπορείτε να δείτε την εκπομπή εδώ.

Πηγή: Youtube 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου