Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

«Προσβάσιμο Σπίτι- Φιλική κατοικία»- Το νέο πρόγραμμα για τις αναβαθμίσεις κατοικιών για Άτομα με Αναπηρία- Η πρόταση που έχει στα χέρια της η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Μία πρόταση την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει στα χέρια της η αρμόδια Υφυπουργός, για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία την Παρασκευή βρέθηκε σε Πτολεμαϊδα, Κοζάνη και Φλώρινα, χωρίς όμως να αναφερθεί ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σχέδιο. 

Σε συζητήσεις μακριά από τις κάμερες, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Προσβάσιμο Σπίτι», το οποίο αφορά Άτομα με Αναπηρία και Κινητικές δυσκολίες, με στόχο να κάνει άκρως προσβάσιμες και άνετες τις κατοικίες τους δίνοντας έμφαση ακόμα περισσότερο στην «ανεξάρτητη διαβίωση». 

Η Πρόταση με γενικό τίτλο «Προσβάσιμη – Φιλική Κατοικία», διαμορφώθηκε από τη Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, στην οποία την ευθύνη έχει η Μαρία Νάτσιου(με καταγωγή από την Καστοριά), το Βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη και πάντα σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης παραπληγικών – τετραπληγικών και κινητικά αναπήρων με 6.000 μέλη και παραρτήματα σε όλη τη χώρα. 

Η πρόταση εστιάζει στην αναβάθμιση της προσβασιμότητας ιδιωτικών κατοικιών πολιτών με αναπηρία και εμποδιζόμενων πολιτών και προσδοκά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, να μειώσει το κόστος της καθημερινότητας καθώς και να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες που θα διευκολύνουν τα ΑμΕΑ και θα επενδύουν στην ασφάλειά του. 

Το πρόγραμμα θα κινείται στα πρότυπα του γνωστού σε όλους «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και θα περιλαμβάνει επιλέξιμες δαπάνες για παρεμβάσεις και εργασίες, σε σπίτια ή πολυκατοικίες όπου διαμένουν Άτομα με Αναπηρία και κινητικές δυσκολίες, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού πιστοποιείται ότι ανήκει στην ομάδα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ή/και Κινητικές Δυσκολίες (ποσοστό και βαθμός αναπηρίας). 

Η δράση θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες όπως 
– Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου κάθε ιδιοκτησίας (κλίσεις εδάφους, υλικό διάστρωσης, κλπ) ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες προσβασιμότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. 
– Κατασκευή ραμπών που θα διευκολύνουν την οριζόντια προσβασιμότητα των ατόμων αυτών σε όλους τους χώρους της ιδιοκτησίας. 
– Κατασκευή αναβατορίων που θα διευκολύνουν την κατακόρυφη προσβασιμότητα των ατόμων αυτών σε όλους τους χώρους της ιδιοκτησίας. 
– Κατασκευή στηθαίων με σκοπό την ασφαλή πρόσβαση των ατόμων αυτών σε όλους τους χώρους της ιδιοκτησίας. 
– Διαμόρφωση, εγκατάσταση νέων και επισκευή υπαρχόντων κουφωμάτων για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ατόμων αυτών σε όλους τους χώρους της ιδιοκτησίας. 
– Επισκευή και μετατροπή υφιστάμενων ή κατασκευή νέων χώρων μπάνιου και ειδών υγιεινής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. 
– Αγορά προϊόντων, όπως αμαξίδια, γερανάκια και νοσοκομειακά κρεβάτια, για την καλύτερη μεταφορά και εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών. 
– Κίνητρα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης σε συνδυασμό με διευκολύνσεις ορατότητας για άτομα με μειωμένη όραση. – Αναβάθμιση θερμομόνωσης (δώματος, στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη, εξωτερικής τοιχοποιίας, δαπέδου, κλπ.). 
– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης (σύστημα καυστήρα – λέβητα πετρελαίου, φυσικού αερίου/υγραερίου, γεωθερμική αντλία θερμότητας, σύστημα συμπαραγωγής φυσικού αερίου (ΣΗΘΥΑ), αντλία θερμότητας αέρα – αέρα για θέρμανση/ψύξη, διατάξεις αυτόματου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης). 
– Ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα, ηλιοθερμικό σύστημα κλπ. 

Οι πόροι του προγράμματος ενδέχεται να αντληθούν μέσω ενός παρεμφερούς προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2» ή του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ενώ η δανειοδότηση θα γίνεται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους και από το Τραπεζικό Σύστημα για τους υπόλοιπους πολίτες. 

Φυσικά διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ή ΠΕΠ, με την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να δεσμεύεται σε εκπροσώπους Συλλόγων ΑμεΑ πως η συνολική ανακοίνωση του προγράμματος και τα κριτήρια θα γίνουν το επόμενο διάστημα 

Ζήσης Πιτσιάβας

Πηγή: e-ptolemeos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου